Uw kunstgebit herstellen

Een kunstgebit moet goed passen. Helaas komt het weleens voor dat de pasvorm niet (meer) optimaal is. Zo kunnen er drukpunten ontstaan of kan de prothese losser gaan zitten. Dit is vervelend, want een kunstgebit dat niet goed meer past, kan problemen veroorzaken. Het kan ook gebeuren dat het kunstgebit kapot gaat, bijvoorbeeld als u het laat vallen. Een tandarts of tandprotheticus kan in deze gevallen het kunstgebit herstellen.

Knellend kunstgebit herstellen

Als u een nieuw kunstgebit heeft, kunt u in het begin last krijgen van drukplekjes. Op die punten zit de prothese te strak of steekt er bijvoorbeeld net een klein randje uit dat het tandvlees irriteert. De tandarts of tandprotheticus kan het kunstgebit herstellen door het bij te slijpen. Hierdoor vermindert de druk op het tandvlees en verdwijnt de pijn.

Loszittend kunstgebit repareren

Als u het kunstgebit al een poosje heeft, kan het losser gaan zitten. Dat komt omdat de kaken blijven slinken. Er ontstaat op den duur dus meer ruimte tussen het tandvlees en de prothese. Een slecht passend kunstgebit geeft de volgende klachten:

 • Slechter kunnen eten met het kunstgebit: er komen voedselresten onder de prothese of het gebit schiet los bij het kauwen of bijten.
 • Slechter kunnen praten met het kunstgebit: u gaat bijvoorbeeld een beetje slissen, mensen verstaan u minder goed of het gebit schiet los als u hard lacht of roept.
 • U voelt zich onzeker en durft niet meer voluit te praten, lachen of eten in het bijzijn van anderen.

Veel mensen proberen deze klachten te verhelpen met kleefpasta of kleefpoeder. Dat is echter geen blijvende oplossing. U kunt beter de tandarts of tandprotheticus vragen of hij/zij het kunstgebit herstellen kan. Dit gebeurt door middel van een techniek die ‘rebasen’ wordt genoemd.

Kunstgebit rebasen

Als het kunstgebit na verloop van tijd te groot is geworden voor u kaken, gaat het loszitten. Een rebasing van het kunstgebit zorgt ervoor dat het weer beter past. Rebasen betekent eigenlijk het opvullen van het kunstgebit. De tandarts of tandprotheticus brengt dan een soort voering aan in de prothese. Deze voering vult de ruimte tussen de kaak en de prothese op. Hierdoor sluit het kunstgebit beter aan en verminderen de klachten.

Hoe werkt het rebasen van een kunstgebit

Bij een kunstgebit rebasing neemt de tandarts of tandprotheticus een afdruk van uw kaak met behulp van een afdruklepel en afdrukpasta. Hierna zult u enige tijd het gebit moeten missen. De tandtechnicus of tandprotheticus zal nu in het laboratorium de basis van uw kunstgebit herstellen. Meestal duurt het een paar uur voordat u het gebit weer kunt ophalen.

Kunstgebit herstellen na een breuk

Een kunstgebit kan kapot gaan. U kunt het bijvoorbeeld laten vallen, waardoor er een stukje afbreekt, een tand uitvalt of zelfs de hele prothese doormidden breekt. Als uw gebit kapot is, moet de tandarts of tandprotheticus uw kunstgebit herstellen, ook al is er maar een klein stukje af. Scherpe randen of een verminderd houvast kunnen namelijk vervelende klachten geven.

Een tandtechnicus kan in de meeste gevallen het kunstgebit repareren. Dankzij de moderne technieken en speciale apparatuur en instrumenten, kunnen zelfs ernstig beschadigde protheses gemaakt worden. Meestal kan dat ook nog binnen een dag. U hoeft dan niet lang zonder kunstgebit te lopen.

Kunstgebit beschadiging voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Als u de prothese zorgvuldig behandelt, gaat het langer mee en voorkomt u beschadigingen of breuken. Een paar tips:

 • Het kunstgebit schoonmaken, gaat het beste met een zachte borstel en een speciaal reinigingsmiddel. Zo voorkomt u het ontstaan van krasjes en andere oppervlakkige beschadigingen.
 • Bewaar uw kunstgebit in een speciaal bakje. Laat het nooit los rondslingeren.
 • Reinig het kunstgebit af en toe met een krachtig middel dat aanslag verwijdert (aff.). Dit houdt de prothese mooi, maar voorkomt ook een slechte adem door een kunstgebit.
 • Poets uw kunstgebit altijd boven een kom water of volgelopen wastafel. Als het kunstgebit dan uit uw handen glipt, valt het in het water en beschadigt het niet.
 • Laat uw kunstgebit regelmatig controleren op slijtage en beschadigingen door de tandarts of tandprotheticus. Hij/zij controleert dan ook meteen de pasvorm van de prothese.

Zelf kunstgebit herstellen

Gebeurt er toch een ongelukje met uw kunstgebit, ga dan niet zelf sleutelen aan de prothese. Uw kunstgebit repareren met secondelijm of andere middeltjes maakt de zaak alleen maar erger. U brengt de prothese daarmee extra schade toe, en een tandtechnicus zal dan meer moeite hebben met de kunstgebit reparatie. Ook het zelf opvullen van een te groot kunstgebit is niet verstandig. Ga met een slecht zittend of beschadigd kunstgebit dus altijd naar de tandarts of tandprotheticus. Hij of zij kan het kunstgebit repareren op een professionele manier.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen, kunstgebit verzorgen > (aff.)

Kleefpasta > Bruistabletten > Kunstgebit producten >


6 gedachten over “Uw kunstgebit herstellen”

 1. LS

  Heb een porceleinen brug en nou is bij de pijler van een tand v.d. brug een scherf aan de voorkant afgebroken.
  Het is een mooie breuk met wat kan ik dit lijmen?

  • Een porseleinen brug heeft niet echt iets te maken met kunstgebitten, maar om uw vraag te beantwoorden: U kunt beter naar de tandarts gaan om het te laten maken. Indien u een (seconden)lijm gaat gebruiken zal het niet lang houden. De lijm kan er echter wel voor zorgen dat de tandarts later het porselein niet meer kan repareren aangezien de primers en etsvloeistoffen waarmee het porselein behandeld moet worden niet meer zullen werken doordat de lijmresten ertussen zitten. Mijn advies is dus om vooral niet zelf te gaan klussen maar de tandarts het te laten repareren voor een blijvender resultaat.
   Nog afgezien van het risico dat een overmaat aan lijm op en onder uw tandvlees kan gaan zitten waardoor u tandvleesontstekingen riskeert.

 2. Goedendag,
  Nadat mijn onderprothese bij TLZ te Zwolle was gerebased een half jaar geleden is hij nu gebroken. Na dit gemeld te hebben ben ik naar hun toe gegaan en krijg te horen dat ik een nieuwe moet laten maken omdat mijn kaak de oorzaak zou zijn. Voordat ik de prothese heb laten rebasen heb ik echter 2 jaar geen problemen gehad.
  Hoe kan dit??

  • Beste meneer of mevrouw Westerink,
   Helaas kan ik hier niet heel veel over zeggen aangezien ik uw kaak en uw prothese niet gezien heb. Het is inderdaad mogelijk dat de prothese breekt doordat de pasvorm niet meer goed is of doordat de beet niet meer goed is. Toch zou na het rebasen de prothese weer goed moeten passen dus ik weet niet wat de reden is dat uw kaak de oorzaak is. Uw tandprothetist kan u hopelijk uitleggen waarom hij een nieuwe adviseert, wellicht zou u kunnen vragen om meer uitleg.
   Het kan ook zijn dat de prothese zo dun is en het breukvlak zo klein dat het erg lastig is om de prothese zodanig te repareren dat het gebit weer als vanouds past. In dat geval zou u het eerst moeten repareren en daarna alsnog rebasen, maar het gevaar bestaat dat de beet dan toch niet meer helemaal optimaal is en dat dan de kans op een nieuwe breuk alleen maar groter wordt. Soms is het dan inderdaad beter om een nieuwe te maken.
   Als u toch perse uw oude gebit wilt laten repareren en geen nieuw ondergebit wilt laten maken dan zou u dat met uw protheticus moeten bespreken. Wellicht kunt u een nieuw gebit dan nog even uitstellen. Mocht het dan binnen korte tijd weer mis gaan, dan weet u in elk geval dat u echt aan een nieuwe toe bent.

 3. relatienummer CZ Tilburg 011067535 ben al meer dan 2 jaar bezig voor inplantaten geplaats te krijgen!worden me ieder keer afgewezen moet 13-02-2015 weer Sittard voor de 3e KEER om een goed keuring inplantaten te krijgen terwijl 2 tandtechnicus en 1specialist Ziekenhuis zeggen,dit kan alleen verholpen worden met inplantaten mijn 2e nieuwe prothese is wel 13 keer gerebase na de rebesing valt de prothese iedere keer DIRECT weer uit mijn mond kan er echt NIETS mee.

  • U kent wellicht het gezegde: Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Telkens weer rebasen terwijl het de eerste keer al niet hielp, dan gaat het ook de 13e keer niet goed natuurlijk. Kennelijk ligt de oorzaak ergens anders. Ook telkens maar weer een aanvraag doen voor implantaten en steeds hopen dat het nu wel lukt is niet erg doelgericht. Als de reden van afwijzing nog steeds aanwezig is zult u ook de derde keer een afwijzing krijgen.
   Een loszittende prothese kan verschillende oorzaken hebben en soms meer dan één tegelijk. Is uw kaak ernstig geslonken? Heeft u een probleem in uw speeksel? Heeft u moeite met het acceptatie-proces van de prothese? Heeft u hele sterke kaakspieren of knarst u? Heeft u aan een kant nog eigen tanden en kiezen? Zijn er andere medische stoornissen? Gebruikt u medicijnen die een droge mond geven? Enz. enz.
   Om maar even heel kort door de bocht te zijn: afhankelijk van de oorzaak heeft u een speeksel substituut, andere medicijnen, implantaten, een psycholoog of yoga lessen nodig, of het is helemaal niet mogelijk om bij u een vastzittend gebit te maken. Het kan zelfs zijn dat er factoren zijn waardoor implantaten bij u helemaal niet kunnen of zelfs op de lange termijn schade op zullen leveren.
   Uit uw reactie kan ik niet opmaken wat er speelt of wat de diagnose en oorzaken zijn van uw problemen. Ik raad u dan ook aan om, in plaats gefocust te blijven op een kunstgebit op implantaten, een specialist te gaan bezoeken die de oorzaak kan vinden en een goede diagnose stelt. Uw tandarts of tandprotheticus kan u verwijzen naar een kliniek voor bijzondere tandheelkunde waar ze veel ervaring hebben met dit soort problemen.

Reacties zijn gesloten.