Uw eerste kunstgebit aanmeten

Als uw gebit langzamerhand getrokken wordt, raakt u meestal het eerst de kiezen kwijt. Zijn er op een gegeven moment teveel kiezen getrokken of gaan er ook tanden ontbreken, dan kunt u niet meer goed eten en praten. In dat geval bent u toe aan uw eerste kunstgebit. Heeft u nog eigen tanden en/of kiezen die behouden kunnen blijven, dan kan de tandarts bij u een gedeeltelijk kunstgebit aanmeten. Zijn uw overgebleven tanden en kiezen te slecht, dan wordt er vaak besloten om de rest van het gebit te trekken en aan een volledig kunstgebit te beginnen. In dit artikel leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat en wat u die eerste periode kunt verwachten.


Uw kunstgebit verzorgen?

Een ruim aanbod in producten om uw kunstgebit te voorzorgen, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Een kunstgebit aanmeten na het trekken van de tanden

Het eerste kunstgebit dat u krijgt, is eigenlijk een tijdelijk noodgebit: het voldoet voor de eerste periode, maar past nog niet optimaal. Dat komt omdat de kaak na het verlies van uw tanden en kiezen gaat slinken. Het kaakbot heeft namelijk geen wortels meer om vast te houden en wordt daardoor kleiner. Het duurt ongeveer drie maanden voordat dit proces stopt en de kaak zijn nieuwe vorm heeft. De tandarts of tandprotheticus moet het kunstgebit echter wel aanmeten op basis van uw eigen tanden. Nog voor het trekken van de laatste tanden en kiezen worden er afdrukken gemaakt om de vorm, kleur en beet te bepalen. Het eerste kunstgebit zal dus nooit de pasvorm hebben van een kunstgebit dat aangemeten is op een kaak die al lang tandeloos is. Goed om te weten:

 • Na een aantal maanden wordt het eerste kunstgebit aangepast, zodat het wat beter zit.
 • Meestal wordt het kunstgebit aanmeten na een jaar herhaald. U krijgt dan een tweede kunstgebit dat een optimale pasvorm heeft.

De eerste maanden met een nieuw gebit

Het kunstgebit wordt direct na het trekken van de tanden en kiezen geplaatst. De eerste paar dagen, zolang de wonden nog open zijn, is het eerste kunstgebit een mooi wondverband. Daarom wordt u geadviseerd om de eerste paar dagen het gebit ook ’s nachts in te houden. De eerste maanden met uw nieuwe kunstgebit zijn niet altijd even makkelijk. In het begin zullen de wonden nog wat pijn doen en kunnen er drukplekken ontstaan. Daarnaast moet u leren eten en praten met een kunstgebit dat voor uw gevoel niet in uw mond hoort. Na verloop van tijd gaat de pijn weg omdat de kaken genezen, maar gaat het kunstgebit ook steeds losser zitten naarmate de kaken slinken. Hierdoor kunnen praten en eten met het kunstgebit weer lastiger worden.

Help, mijn nieuwe kunstgebit zit niet lekker!

Een eerste kunstgebit is altijd vervelend, maar laat u daardoor niet uit het veld slaan. Na de eerste drie maanden zal het beter gaan! Een paar tips om deze vervelende periode zo goed mogelijk door te komen:

 • Heeft u veel pijn, ga dan langs de tandarts of tandprotheticus. Deze kan eventuele knelpuntjes of scherpe randjes weghalen zodat de pijnklachten verminderen.
 • Paracetamol kan de ergste pijn verlichten.
 • Blijf oefenen met eten en praten, dat is de snelste manier om aan uw nieuwe kunstgebit te wennen.
 • Blijf uw kunstgebit dragen, ook al doet het pijn. Als u uw gebit vaak uitdoet, kunnen de kaken sneller slinken en went u minder snel aan het dragen van het gebit. Even doorbijten dus!

Uw kunstgebit ’s nachts uitdoen en verzorgen

Na een paar dagen kunt u uw kunstgebit ’s nachts uitleggen. Voor de kaken is het beter als u zich niet aanwent om uw kunstgebit ’s nachts te dragen. Verzorg uw kunstgebit goed, ook al is het maar een tijdelijk noodgebit. Het beste is om de prothese te poetsen met een speciale protheseborstel (aff.) en prothesereiniger (aff.). Volg daarbij alle tips om het kunstgebit te reinigen. Houd ook uw mondholte goed schoon; dit voorkomt tandvleesontstekingen en een slechte adem.

Tijdelijke oplossing als het kunstgebit los gaat zit

Als uw kunstgebit te los gaat zitten, wordt het praten en eten lastig. Zolang de kaken nog slinken is het echter niet raadzaam om het kunstgebit te laten aanpassen. Wel zijn er andere, tijdelijke oplossingen die het ongemak kunnen verlichten:

 • Kleefpasta kan helpen om de ruimte tussen het kunstgebit en de kaak op te vullen zodat het kunstgebit beter blijft zitten.
 • De tandarts kan een zogenaamde tissue conditioner aanbrengen in het kunstgebit. Dat is een zachtblijvend laagje dat enkele weken blijft zitten. Deze oplossing is ideaal voor als de kaak nog erg gevoelig is en het kunstgebit (erg) los zit.
 • De tandarts kan in het kunstgebit een voering aanbrengen. Deze kunsthars is wat poreuzer dan de kunsthars waar uw kunstgebit normaal gesproken van gemaakt is. Dit materiaal kan lang blijven zitten, soms zelfs jaren.

Rebasing: kunstgebit aanpassen na drie maanden

Na ongeveer drie maanden zijn de kaken qua vorm stabiel genoeg en kan de tandarts een rebasing uitvoeren: uw eerste gebit wordt aangepast aan de nieuwe vorm van uw kaken. Hierbij wordt er met uw eerste kunstgebit als afdruklepel een afdruk gemaakt van de kaak en wordt het gebit naar het laboratorium gestuurd. Afhankelijk van de behandelaar bent u het gebit een dagdeel tot een dag kwijt. Met deze rebasing wordt uw prothese voorzien van een hele nieuwe basis, zodat een volledig nieuw kunstgebit aanmeten nog even uitgesteld kan worden. De tanden in het kunstgebit blijven wel hetzelfde, daar gebeurt niets mee.

Na een jaar: definitief kunstgebit aanmeten

Ook na drie maanden zullen de kaken blijven slinken; dat proces gaat uw hele leven door. Het eerste jaar wat meer, in de loop van de tijd zal het steeds langzamer gaan. Daarom zal een eerste kunstgebit minder lang meegaan dan wanneer u al jarenlang een kunstgebit draagt. Na ongeveer een jaar kan de tandarts een nieuw kunstgebit aanmeten. U krijgt dan een geheel nieuwe prothese. Vaak is dat echter nog niet nodig als er een rebasing is gedaan. Het aanmeten van een tweede kunstgebit kan dan een poosje worden uitgesteld.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Een ruim aanbod in producten om uw kunstgebit te voorzorgen, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


40 gedachten over “Uw eerste kunstgebit aanmeten

 1. Hallo, vorige week is mijn ondergebit, wat er nog stond, getrokken. Jarenlang medicatiegebruik heeft zijn tol geeisd. Niets aan te doen. Het gebit past gelukkig goed en met wat kleefpasta blijft het redelijk zitten. Echter waar mijn achterste kies stond zit nu een groot gat, waar je het bot in kunt zien en voelen. Dit doet nog veel pijn, met een hoop pijnstillers, paracetamol en aspirine, is het wel uit te houden overdag, maar ’s avonds is het erg pijnlijk. Is dit normaal of kan er iets aan gedaan worden?

  • Beste Jan, vorige week getrokken en nu nog steeds zoveel pijn, het zou kunnen zijn dat er een ontsteking van het kaakbot aan het ontstaan is. Helaas is dat wel iets waar je even naar moet laten kijken voor de zekerheid. Misschien moet het even uitgespoeld worden door de tandarts maar het kan ook zijn dat de rand van het kunstgebit erop drukt. Ik zou toch maar even bellen voor een afspraak, dan kan er wat aan gedaan worden.

 2. als er een nieuwe afdruk word gemaakt van je kunstgebit dan zit hij nog strak zoals het hoort maar na ongeveer een uur en na een boterham zit het weer los is dit normaal weet dat het slinkt maar toch niet zo snel ben vorig jaar februarie geholpen alles eruit onder en boven .

  • Het vastzitten van een kunstgebit is afhankelijk van veel factoren. Een daarvan is natuurlijk de pasvorm, die optimaal is als het gebit net nieuw is of als er een rebasing gedaan is. Slinken van de kaken gaat altijd door, maar inderdaad, na een jaar na de laatste extracties is dat nog maar langzaam. Ik denk dan ook niet dat het de pasvorm is. Een andere belangrijke factor die meespeelt bij de houvast is het speeksel, zowel de hoeveelheid als de kwaliteit (viscositeit) ervan. Vergelijk het met twee glazen platen die je op elkaar legt. Als er niets tussen zit, kan je de bovenste er gewoon af tillen. Zit er een beetje water tussen, dan krijg je ze nauwelijks nog van elkaar af. Maar zit er een heleboel water tussen (dus als je de twee glazen platen in een emmer water gooit) dan drijven ze gewoon van elkaar af.
   Een beetje overdreven voorbeeld, maar in de mond gebeurt dat ook. Als je gaat eten, produceer je speeksel. In het verhemelte zitten veel speekselklieren, dus dat speeksel komt direct onder het bovengebit. Als je veel speeksel hebt (dat is bij iedereen anders) dan kan daardoor het gebit los komen. Veel hangt ook af van je handigheid met het gebit. Veel mensen die claimen dat hun gebit heel erg vast zit, hebben de gewoonte om het gebit ‘aan te bijten’ of vast te zuigen, waardoor het overtollige speeksel weggedrukt wordt en het gebit weer op zijn plaats zit. Vaak gebeurt dit automatisch, zonder dat men het doorheeft. Ook houden veel mensen het gebit met de achterkant van hun tong onbewust op zijn plaats. Mensen die niet of minder handig zijn met hun gebit, doen dit niet en ervaren dan vaak een losser gebit.
   Een nieuw gebit of nieuwe basis na een rebasing kan ervoor zorgen dat je meer speeksel hebt dan normaal. Gaat het na een paar weken nog niet beter, ga dan even langs bij de tandarts om het te bespreken. Het kan namelijk ook ergens nog een iets te lange rand zijn waardoor je net bij het eten met een wang- of tongspier het gebit opwipt. Dat is eenvoudig te verhelpen.

 3. Heb nu 5 dagen noodgebit onder drukt in het midden van voorkaak onderaan heb nu een wit bobbeltje of blaas wat moet ik doen en mag ik hem nu snachts uitlaten na 5 d

  • Jazeker, het noodgebit werkt de eerste paar dagen als een bescherming voor de open wonden, maar zodra de wonden dicht zijn heeft het geen nut meer om het gebit ’s nachts te dragen. Zeker als er drukplekken zijn zou ik het gewoon uit doen ’s nachts. Ook voor de kaken is het beter om uiteindelijk gewoon het gebit bij het slapen uit te houden. Voor de drukplekken kan je bij je tandarts of tandprotheticus langs gaan om die te corrigeren in het kunstgebit zodat het geen pijn meer doet.

 4. Hoi

  Het wordt tijd dat de verzekering ook eens een ervaring deskundige in dienst neemt! De leverancier zoals een tandarts is dit niet, is geen gebruiker van een kunstgebit!
  Wat is mijn ervaring na drie maanden, het ondergebit is net een Duplo blokje in mij mond, functioneert niet, en verricht niet de functie die je ervan mag verwachten. Ik kan er niet mee lachen, niet mee praten alleen mijn mond stil mee houden! En er zijn duizenden lotgenoten, jammer genoeg is er in vijftig jaar nog niets veranderd aan deze constructie, erger nog de tijd heeft op deze ontwikkeling stilgestaan. Het bovengebit, zuigt zich vast dmv een de gehemelte, en is in deze jaren ook nooit veranderd., spijtig. Dit plaatje stoort de gebruikers enorm, je slist, het prikkelt enz.. Waarom wordt niet eens bepaald, wat de ervaring is van een gebruiker, ervaringsdeskundige! Maar de verzekering bepaalt, de tandarts bepaalt, en de gebruiker lijdt!
  Er zijn betere methoden, en dit kost geld, maar is er ooit gevraagd of we iets mee willen betalen.
  Ik wil hiermee aangeven dat een kunstgebit, hoe je deze ook krijgt, geen oplossing is anno de jaren 2000. De verzekering betaalt je jaren uit aan een chronische ziekte, maar voor verbeteringen voor een kunstgebit, dat kost…

  • Ik begrijp dat u grote problemen heeft met het kunstgebit en met name de acceptatie ervan. U bent hierin niet alleen, veel mensen kampen met hetzelfde probleem. Misschien is het verstandig om een keer te gaan praten met de tandarts. Wellicht zijn er randen te lang, dat is vrij normaal als de kaak na drie maanden geslonken is en het gebit ‘naar beneden gezakt’. Ook de pasvorm is niet meer goed na drie maanden als het uw eerste gebit is na het trekken van de tanden en kiezen. Als het gebit niet goed meer past kan de tandarts daar wat aan doen maar het acceptatie probleem is niet door de tandarts op te lossen. Toch hoeft u dat niet perse alleen te doen. Ik denk dat u uzelf te kort doet door niet de juiste hulp te vragen in deze. Om uw acceptatieproces te begeleiden kunt u het beste via de huisarts een verwijzing vragen voor de juiste psychische begeleiding.

  • Heel simpel: je mag alles eten wat geen pijn doet. Na het trekken van de tanden zijn er wonden die zeer kunnen doen als het gebit erop drukt. Daarom wordt er geadviseerd om zachte dingen te eten, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Maar als je er geen last van hebt is er geen reden om hardere dingen te vermijden. Ook kan brokkelig eten zoals pinda’s of zaadjes in de wonden komen en gaan irriteren, dat gaat ook vervelend aanvoelen, dus als dat gebeurt kan je dat ook beter vermijden. Al met al is het dus eigenlijk proefondervindelijk uitvinden wat wel en niet kan. Maar wil je niet het risico nemen dat je last krijgt, dan moet je gewoon de eerste tijd even pureren en blenderen.

 5. Hoi,

  Ik heb nu 2 1/2 week een bovengebit, het is heel mooi en ik ben er hartstikke blij mee. Ik kan er eigenlijk prima aan wennen, maar het zit inmiddels wel giga los en past gewoon niet goed meer, t lijkt ook wel een beetje scheef. Ik weet dat dat over een tijdje wel opgelost wordt en plakken helpt ook wel. Alleen, het gebit, de plaat dus, is op sommige plekken echt dun en omdat het steeds beweegt als ik kauw, slik, praat of wat dan ook, ben ik gewoon bang dat het breekt/scheurt. Is daar wel voorlopig wat aan doen?

  • Ik denk niet dat je er bang voor hoeft te zijn dat het scheurt, vaak lijkt het heel dun maar kan het nog veel hebben. Mocht je het toch vervelend vinden, dan kan de tandprothetist of tandarts de plaat wat dikker (laten) maken plaatselijk.

 6. beste mensen,

  ik moet van de week mijn kiezen trekken en van de zomer de voortanen en onderkant. ik zie er zo tegen op mijn grote angst is dat als ik die prothese krijg dat het niet gaat passen en erut gaat vallen? en hoe was jullie ervaring. hoe lang gaat het duren voor je echt normaal weer kan praten en eten
  alvast bedankt.

  • ervaringsdeskundige reacties gevraagd! Hoop dat veel mensen hierop reageren. Je hoeft niet bang te zijn dat het niet past want het kan gewoon aangepast worden als het niet goed zit, maar het zal wel los gaan zitten mettertijd. En het is echt heel verschillend, sommige mensen eten meteen weer, anderen kunnen dat niet en moeten een paar weken of soms zelfs langer pap en zachte dingen eten. Probeer wel alles want hoe meer je oefent hoe beter het gaat. Sterkte ermee!

  • Ik heb sedert 2 weken een kunstgebit. Angst dat het er uit gaat vallen is niet nodig in principe. Als je goed aangeeft bij jouw tandtechnicus wat het probleem is, zal men echt naar een adequate oplossing zoeken. Je moet wel rekening houden met het feit dat het waarschijnlijk ruim een jaar duurt eer je “klaar” bent met een kgb. De eerste maanden slinken nl de kaken waardoor men meestal pas na een half jaar een definitief gebit aan meet. Eten zal de eerste tijd lastig zijn maar er zijn zat lekkere recepten te bedenken die gepureerd kunnen worden. Mocht je angst hebben voor het trekken; ook absoluut niet nodig! Je wordt goed verdoofd en van tevoren wordt er nog gecheckt of deze goed ingewerkt is. Ik zelf heb in totaal 27 elementen moeten laten trekken en ik heb er totaal niets van gevoeld. Leren omgaan met een kgb is moeilijk maar zie het als een uitdaging! Last but not. least: je houdt er een stralende glimlach aan over! 😉

  • Ik heb in maart mijn complete prothese gekregen. De eerste kiezen werden in februari getrokken. En 24 maart alle tanden. Bij mij is/was de pasvorm erg goed. Ik ben de eerste week een aantal keer teruggeweest om wat drukpunten te laten verwijderen. Nu zijn we een aantal maanden verder en heb ik voorlopig standaard fixodent bij mij omdat het zo los is gaan zitten. Ook heb wel eens dat mijn onderprothese er bijna uitviel. Nu binnenkort een afspraak maken voor het rebasen. En dan verwacht ik dat bijna alle problemen verholpen zijn. Ik was vrij snel gewenteld met praten en eten, maar dat is denk ik bij iedereen verschillend

 7. Ik heb al een paar jaar een plaatje voor m’n boven gebit. Nu is gister m’n hoektand getrokken en meteen op m’n plaatje bijgezet. Doet alleen enorm zeer met dragen, is dit omdat de wond nog vers is ? Vooral de binnenzijde van m’n tandvlees is gezwollen en voelt beur aan. Krijg t plaatje gelukkig wel in maar durf m niet aan te duwen zeg maar, kan er dus nog niet mee eten. Had gehoopt dat 1 tand trekken niet zo’n pijn zou geven 🙁

  • Ja, dan drukt het plaatje tegen de wond. Gewoon even langs de tandarts of tandprothetist om dat te laten corrigeren, je moet het plaatje gewoon in kunnen doen hoor.

 8. Hallo ik heb ook een vraag.
  Ik heb 2 weken geleden mijn bovenkant laten trekken en heb zelf enorme pijn gehad ondanks de extra verdoving nog (hoorde later dat er schijnbaar een ontsteking zat)
  De eerste 24u mocht ik mijn gebit niet uit en na 24u spoelen en weer 24u en weer spoelen en toen mocht ik de nacht uit doen.
  Wat een verademing was dat voor mij ,heerlijk geen erge pijn.
  maar de ochtend moest ik hem in doen en het lukte mij niet meer vanwege de pijn.
  Ik goed gekeken naar mijn kaak ,zie ik witte blaasjes en rechts zag het er niet gezellig uit.
  Ik het ziekenhuis gebelt en advies eerst langs huisartspost (was weekend)
  Bleek ik een erge ontsteking aan mijn kaak te hebben en kreeg antibiotica.
  Nu een week verder voel ik mij stukken beter maar loop al die tijd al tandeloos boven want zodra ik hem in deed ging ik Door de grond en advies van tandarts was beter even uit te doen laten zodra ik thuis ben.
  nu is daardoor mijn gebit heel erg los gaan zitten vanwege het slinken.
  geeft allemaal niet want tandarts gaat er deze week wat aan doen.
  probleem voor mij is nu dat ik donderdag voor de onderkant moet en ben erg angstig voor de kaakchirurg weer.
  Dit omdat zij ondanks ik gilde van de pijn en extra verdoving op bepaalde plek doorging.
  en ik zie er erg tegenop nu en weet dat het moet.
  maar ik hoor om.mij heen dat de onderkant minder pijnlijk is dan de bovenkant.
  is dit ook zo of niet?
  Ik heb maar 8 elementen onder waaronder 2 kiezen links maar toch.
  en persoonlijk begrijp ik nu waarom mensen onder narcose dit doen.
  Tuurlijk met plaatselijke verdoving ben je met een uurtje klaar en met narcose een hele dag bijna.
  maar dan ben je wel klaar.en nu moet ik weer voor de onderkant.
  Sorry van mijn lange mail,maar dacht geef mijn ervaring ook Door.
  Ieder mens is anders en de een heeft meer pijn dan de ander.
  maar ik had voor mijn gevoel een pitbull kaakchirurg inplaats van een lieve vrouw.
  en verder waren ze allemaal zorgzaam in het ziekenhuis erna,maar mijn nekharen gaan overeind met de gedachte dat ik deze week weer moet.
  maat goed het komt ook weer goed.

 9. Lieve allemaal! Ik ben maar eens aan het googlen gegaan. Gisteren heb ik onder narcose 21 elementen laten trekken. Boven wordt een volledige prothese en in mijn ondergebit zijn de 6 middelste/voorste tanden blijven staan.

  Wat ik mij nu afvraag: ik moest vandaag weer heen voor mijn noodprothese, wat blijkt, deze krijg ik met geen mogelijkheid in, mits ik met een geopende mond wil lopen. Nu blijkt dat mijn bovenkaak heel ver vooruit staat en door het kunststof van de prothese mijn lip naar voren wordt gebracht en het werkelijk geen gezicht is. Nou heeft de tandarts vrij veel in de prothese bij geslepen, maar het zit gewoon niet. Morgen moet ik weer heen, waarbij er ook iemand aanwezig zal zijn van het labarotorium. Het beangstigd mij enorm dat de tandarts zelf al aangaf dat dit een groot probleem gaat worden….

  Wat ik mij ook afvraag, er zijn rontgen foto’s gemaakt, kon dat hierop niet gezien worden wat betreft mijn vooruitstekende kaak?
  Ik weet het is kort dag, maar na jaaaaren wikken en wegen en met veel pijn gelopen te hebben eindelijk overwogen om deze stap te zetten….en dan heb ik nu dit….

  • Helaas komt het af en toe voor dat zowel de vorm als de grootte van de kaak na het trekken van de tanden en kiezen niet meewerkt. Gelukkig wordt dit vaak vanzelf opgelost doordat de kaak enorm gaat slinken in de eerste drie maanden. Maar zeker de eerste tijd is het soms best schipperen en moet je een compromis sluiten tussen pasvorm, esthetiek en gebruiksgemak. Op de rontgenfoto is de vorm niet te zien, vaak kan de vorm van de kaak wel gevoeld worden gewoon direct in de mond, maar vaak wordt daar niet bij stil gestaan omdat het niet vaak voorkomt dat een kaak zo ongunstig van vorm is.
   Wacht dus even af wat de tandprothetist of technieker kan doen, wie weet valt het mee. In het geval dat het echt niet gaat kan eventueel nadat de kaak volledig geslonken is (drie maanden) chirurgisch de kaak gecorrigeerd worden maar eigenlijk is dat heel zelden nodig.

   • Dank je voor je snelle reactie Wendy. Ik wacht vandaag en morgen even af, en laat ik van het positieve uit gaan…

 10. Ik heb ongeveer een half jaar geleden mijn laatste kiezen en paar voortanden laten trekken. En heb sinds toen een volledige onder en boven prothese, ik was toen 37 jaar. Maar voor mij was dit het moment om eindelijk van mijn kiespijn af te komen, 17 jaar lang elke dag kiespijn gehad. Ik heb ongeveer twee weken last gehad van druk plekken maar toch volgehouden en het gebit niet uit gedaan, wel om schoon te maken natuurlijk. Eten ging in het begin iets lastiger. Sommige dingen lukken me nog niet met eten maar ik probeer alles uit en ik geniet er gewoon van. De complimenten die ik nu op mijn tanden doen zijn geweldig !! Voor mij de beste keuze die ik kon maken. Over een maand of twee moet ik t gebit een dagje missen voor het bij te laten vullen, daar zie ik wel tegen op. Maar dat hoor er nu eenmaal bij 🙂

  • Veel mensen hebben allerlei klachten en grotere of kleinere problemen met het kunstgebit, maar soms is het inderdaad gewoon de beste keuze en is het een verlossing van veel ellende. Gelukkig maar! Dank voor het delen van jouw ervaring 🙂

 11. Hallo allemaal, wat fijn om dit te lezen, dat ik toch niet de enige ben met probleempjes!
  Ik heb nu een maand boven en onder volledige protheses. Allemaal in 1 keer eruit gehaald dus genezen ging vooral erg moeizaam. Na week 2 kon ik er best goed mee omgaan, kauwen begon al weer een beetje te komen. Het bovengebit kon ik moeizaam in en uit doen om schoon te maken. Alleen heel gek… Sinds een week krijg ik alleen maar blaasjes/aften/drukplekjes (?!) en zit het gebit ook dusdanig los dat het naar beneden glijd…

  Tandprotheticus die ik heb is erg warrig dus voor de rest heb ik niks gehoord van terugkomen om drukplekken enzo te verwijderen maar ik lees dus dat dat gewoon kan? Want het doet ongelofelijk pijn!

  En dan kom ik bij het ondergebit…. Het ondergebit is vanaf dag 1 een probleem geweest.. Zat muurvast en deed 3 weken echt pijn. Kon hem niet uithalen om schoon te maken dus maar proberen te spoelen en hopen dat dat voldoende zou zijn. 2 weken lang zat ie erg los aan de linkerkant maar omdat ie heeel vast zat rechts, kon ik hem niet uithalen. Dit was een ware hel voor mij omdat ik én niks kon eten door het constante gewiebel, én omdat ik dat ding dolgraag uit wilde halen!
  3 dagen geleden in de middag zag ik mijn kans om het gebit er uit te halen en ja hoor, met een beetje moeite kreeg ik het dan eindelijk uit! Alles heel goed schoongemaakt, ook mijn tandvlees en de plekken waar de hechtingen hebben gezeten heel zacht geborsteld. Het bloedde wel weer even maar veel problemen zag ik niet. Ik wilde hem er weer in doen en toen kreeg ik hem dus niet meer in! Half uur gewacht en nee hoor niks! Het gebit kon aan de ene kant er wel in, maar dan aan de andere kant niet (werkte beide kanten zo). Na nog een half uur te hebben gewroet (ik moest in de avond werken dus uitlaten was geen optie) en veel pijn te hebben gehad zat ie dan eindelijk een beetje aan de onderkant, maar het was net zo pijnlijk als in het begin
  Volgende ochtend werd ik wakker met het gevoel alsof ik een vuist tegen mijn kaak had gehad. Weer hetzelfde gedeelte van de kaal opgezwollen en tot mijn (niet zo’n blijde) ontdekking voelde ik een klein puntje onder de rand aan de rechterkant van mn gebit bij de tong.
  Daar zit nu dus een hele grote gele bult (lijkt wel de bovenkant van een steenpuist), en daarnaast heb ik dus een super opgezwollen kaakspeekselklier(??!) aan diezelfde kant.

  Ik ben ook de afgelopen tijd gevloerd door een griep dus geen idee of dat dan de reden is dat ik nu opeens zoveel ontstekinkjes en dergelijken heb maar ben er goed klaar mee! Ik kan niks anders doen soep eten en proberen niet praten want dat doet ontzettend pijn.

  Nu ben ik dus ook absoluut niet tevreden met hoe het gebit eruitziet, (tandvlees is een ontzettend neppe kleur, aan de randen van de tanden waar het in het “tandvlees” komt, is het doorzichtig, kan ik gewoon doorheen kijken en ik heb het idee alsof mijn tanden te laag zitten in het bovengebit en het gebit zit overal vol met puntjes en oneffenheden aan de binnenlkant) maaaar ik had het idee dat dat was omdat ik “maar” een immediaat had. Ik begin er nu (met alles wat ik hier lees voor informatie wat mijn tandprotheticus nooit heeft verteld) dus aan te twijfelen of ik wel een goede proteticus heb.. Is dit normaal wat ik hier beschrijf? Ik heb een hoop geld moeten betalen om dit te doen, een grote schaamtestap moeten maken en dan voel ik me er zó over.. Dat kan toch niet?

  Maar goed wat ik dus eigenlijk wilde vragen: dat mijn boven gebit naar beneden zakt, is volgens mij heel gewoon omdat het slinkt. Kan ik dan al kleef pasta gebruiken? Want als ik me inspan (ik ben een bezige bij) dan voelt het weer erg strak aan… En vanaf wanneer kan je eigenlijk kleefpasta gebruiken? De hechtingen zijn er uiteraard uit, maar met aften en ontstekingen en een bij het minste bloedend tandvlees lijkt het me niet heel handig…
  En wat moet ik nou doen met dat ondergebit? Toch maar proberen eruit te halen als ik ga slapen (ik durf dit dus niet want ik ben zo bang dat mn rechterhelft van de kaak weer zo opzwelt dat ik hem niet meer in krijg de volgende ochtend)…
  En wat moet ik doen met het immediaat wat me totaaaal niet bevalt en een protheticus die mij eigenlijk erg weinig informatie geeft.. Is dat normaal?
  En kleine aanpassingen met het oog op drukpunten en randen die in mn wangvlies steken, moet ik daar ook voor betalen? En als ik ervoor kies om naar een andere protheticus te gaan, moet ik dan ook meer betalen?

  Ik weet het gewoon even absoluut niet meer!

  Mvg, anoniem

  • Een maand lang al pijn en ontstekingen, dat is absoluut niet de bedoeling! Pijn is altijd een reden om te bellen voor een afspraak zodat jouw behandelaar de oorzaak van de pijn weg kan halen. Natuurlijk heb je pijn aan genezende wonden, maar dat mag niet zo erg zijn als jij beschrijft. Dus mijn advies: direct bellen en vertellen hoe veel pijn je hebt.
   Voor nazorg hoef je zeker de eerste paar maanden niet bij te betalen, tenzij er bijkomende kosten zijn voor rebasingen of tissue conditioners (tijdelijke zachte laagjes). Drukplekken, te lange randen of andere correcties waarbij geslepen wordt aan het gebit hoef je niet bij te betalen. Ook wondverzorging of andere behandelingen aan je tandvlees en extractiewonden vallen gewoon onder de nazorg, dat is al verdisconteerd in de nota via een immediaat toeslag. Naar een ander toe gaan heeft geen zin, die stuurt je ook een nota. Je eigen behandelaar denkt waarschijnlijk dat alles goed gaat omdat hij niets van je heeft gehoord! Voor hem is het waarschijnlijk zo logisch dat je belt als je pijn hebt dat hij dat vergeten is te vertellen, dus daarom: meteen bellen!

   Aanpassingen aan het uiterlijk van het immediaat gebit valt niet onder de nazorg, helaas valt het uiterlijk van het eerste gebit nog wel eens tegen. Vaak is dat omdat er een gebit gemaakt moet worden over een grote, nog niet geslonken kaak, waardoor het erg dun wordt uitgewerkt (en soms dus doorzichtig) zodat het niet een enorme ‘bumper’ wordt onder de lip. Zodra het definitieve gebit gemaakt gaat worden, als de kaak helemaal genezen en geslonken is, kan er veel meer met de esthetiek gedaan worden.
   Heel veel succes!

 12. Hallo
  Ik heb nu bijna 3 jaar mijn eerste kunstgebit,direkt geplaatst na het trekken van mijn tanden.
  Nu is mijn probleem dat het gewoon opvalt dat ik een kunstgebit heb,Ingevallen mond enz.
  Laatst vroeg er iemand waarom ik mijn tanden niet in had terwijl dit wel het geval was,Heb nu erg last van schaamte en heb een afspraak bij de tandprotheticus,Wat mag ik daar van verwachten?,Kan ik straks weer stralend lachen enz?

  • Helaas kan ik online niet beoordelen hoe het met de esthetiek is gesteld van jouw kunstgebit en wat de mogelijkheden zijn. Ik kan me voorstellen dat het zeker zal kunnen verbeteren als je na drie jaar nog met het noodgebit loopt, maar je zou dit echt met de tandprotheticus moeten bespreken. succes ermee!

 13. Beste Wendy ,

  drie en een halve week geleden zijn er totaal 14 elementen getrokken door de tandarts Dus 7 boven en 7 onder in totaal is de tandarts anderhalf uur bezig geweest om alles er goed uit te krijgen
  Boven heeft de tandarts het keurig afgewerkt met een knabbeltang
  maar meteen onder bleek er al een probleem bij de het passen van de prothese Er werd me eerst aangeraden te wachten met het ondergebit omdat er teveel kaakbot bloot lag
  Gisteren was ik weer bij de tandtechnieker en nu blijkt dat het gebit absoluut niet past vanwege links en rechts onder scherp uitstekende flinke botpunten ,niet aan de bovenkant maar aan de buitenkant van de kaak waar de hoektanden zaten vanaf boven naar beneden ,naar buiten uitstekend
  Ik word nu terug gestuurd naar de tandarts zodat hij dat kan corrigeren Volgens de technieker maar een kleine ingreep ,maar voor mij iets waar ik erg tegenop zie omdat alle pijn net pas weer wat minder is en het al anderhalf uur afzien was in die stoel
  Wat kan ik nu verwachten voor ingreep en weer hechtingen en pijn ? En kan ik dit zien als nazorg of kan ik weer een nieuwe rekening verwachten ? Dat zou ik namelijk niet terecht vinden want uiteindelijk heeft dit met geen goede afwerking van zijn kant te maken En heb ik al behoorlijk in de buidel moeten tasten ook voor het hele verhaal en kan de zaak nu opnieuw weer opengehaald worden ook wat ik heel erg naar vind en weer tegenop zie ook
  Ben benieuwd naar jouw reactie hierop ,
  groetjes
  Ella

  • De vorm en stand van de tanden en dus de tandkassen kunnen inderdaad heel onhandig zijn voor een kunstgebit. Daardoor kan een gebit soms gewoon niet in of uit of het geeft heel veel pijn. Deze randen resorberen vanzelf bij het slinken van de kaak, dus als je maar lang genoeg wacht is het gewoon weg. Maar ja, dat kan wel een paar maanden duren. Zolang wil je natuurlijk niet zonder gebit lopen. Daarom is het inderdaad een goed idee om die randen (‘botpunten’) te laten weghalen door de tandarts. Of de tandarts een rekening stuurt hangt af van de codes die hij op de eerste nota’s heeft gezet en dat hangt af van wat voor soort extracties het waren, welke code er op de nota staat. Bij de ene zit de correctie van de kaak niet in het tarief, bij de andere wel. Ook hangt het ervan af wat voor soort ingreep er nog gedaan moet worden, hoe uitgebreid is dat? Zonder het te zien kan ik daar niets over zeggen, dus dat moet je echt aan de tandarts vragen.
   Vraag voordat de tandarts de ingreep doet wat de kosten zijn en overleg of er eventueel alternatieven zijn, dan weet je in elk geval precies waar je aan toe bent.

   • Hartelijk Dank Wendy ! Fijn om te horen dat de botpunten ook vanzelf minder (zouden)kunnen worden
    Dat ik zonder ondergebit loop valt niet erg op ,
    dus ik ben best bereid een tijd te wachten ,voor mij heeft het geen haast en het eten gaat me ook aardig af ,zonder korstjes en zo hahaha ,maar het gaat !
    De tandarts heeft op de rekening 2keer het bedrag a 47,39 opgevoerd voor het corrigeren van de vorm van de kaak ,per kaak ,staat er ook nog bij
    En ik ga overleggen ,hij was nu op vakantie !
    Dankjewel voor al je energie die je hierin steekt ,
    het helpt mij echt ,ook bij het hele verwerkingsproces en de acceptatie ervan ,want ook dat is natuurlijk nog een heel ding en ik vind écht dat daar ook te weinig bij stil word gestaan door tandartsen en techniekers ! Hulde voor jou hoor ! Hartelijke groeten ,Ella

    • Goed van je dat je gaat overleggen, hij zal het precies uit kunnen leggen.
     Helaas hoor ik het wel vaker, mensen lopen soms met problemen die makkelijk opgelost kunnen worden of door goede informatie gewoon gerustgesteld kunnen worden, maar tandartsen of prothetisten gaan er vaak vanuit dat dingen die gewoon logisch zijn voor hun, ook logisch zijn voor de patienten. Maar als je voor het eerst een gebit krijgt is niks logisch… dus blijf vragen! 🙂

 14. Dank voor uw reactie
  Mag ik vragen of er mischien iemand is die dezelfde ervaring heeft als ik?
  Want ik zit er echt heel erg mee.
  Mijn dank alvast

 15. Ik had een eerdere reactie geplaatst,maar die is niet overgekomen blijkbaar ..
  De tandarts heeft 2 maal ‘correctie kaak’ op de rekening gezet ,maar alleen boven maar gecorrigeerd
  Dus die van onder heb ik dus nog vast tegoed van hem !
  En ook zonder ondergebit kan ik me wel redden hoor
  beetje aanpassen met eten ,maar daar houd ik de eerste tijd toch wel rekening mee Het is gewoon een gedoe allemaal en dat weet je pas als je een kunstgebit zelf krijgt en er dan ook nog dingen niet zo goed verlopen
  De tandarts en tandtechnieker trekken er weinig tijd voor uit om je écht gerust te stellen en zelf weet je gewoon niet goed genoeg wat erbij hoort en wat niet en dat maakt je ook nog eens onzeker Buiten het wennen eraan om Maar jij bent wél degene die het probleem heeft en zij niet ,het blijft gewoon ‘werk’
  En ik denk dat er nog een aardig taboe rust op een kunstgebit ,want je hoort of leest er zelden persoonlijke verhalen over behalve alle reclames die voorbij komen

  Daarom hulde voor jou dat je hier zoveel tijd en energie insteekt met alle kennis van zaken én
  zonder er zelf beter van te worden

  Een hele dikke dankjewel dus voor jou !!
  Groetjes Ella

  • Ja hoor, je reactie zat in de pijplijn, alleen staat in het weekend mijn computer wel eens uit.
   Inderdaad is het soms een taboe, zelfs zo erg dat veel mensen hun eigen tandarts niet lastig willen vallen met allerlei vragen. Maar toch is dat precies wat men wel moet doen: vragen stellen. Het is geen onwil van tandartsen of prothetisten dat ze dingen niet vertellen, het is vaak gewoon omdat ze denken dat het wel bekend zal zijn. Daarom nogmaals mijn advies: vraag alles waar je ook maar even aan twijfelt aan de tandarts!
   Ik hoop dat het allemaal snel geneest bij je, maar geef het gewoon ruim de tijd, dan komt het echt wel goed hoor!

 16. Mijn tanden moeten nog getrokken worden heb mijn kunstgebit wel al mee gekregen
  Ik vind de tanden erg klein in vergelijking met me eigen tanden is dit normaal?????

  • Ik ban bang dat ik dat zo niet echt kan beoordelen, daar moet je echt voor bij de tandarts of prothetist zijn. Vaak is het wel zo dat een kaak waarop de prothetist een kunstgebit moet maken, nog heel hoog is omdat er nog niets geslonken is. Daardoor is er minder ruimte voor én de basisplaat én de tanden, waardoor ze in een noodgebit wat kleiner uit kunnen vallen. Bij het maken van het toekomstige kunstgebit kan je tussendoor passen en dan kan je veel beter beoordelen of het gebit goed is. Tip: laat, nu je nog je tanden hebt, een afdrukje maken en bewaar die goed thuis, op deze manier kan je altijd bij het maken van een kunstgebit laten zien welke vorm, grootte en stand de tanden hadden.

 17. Hallo allemaal,

  Ik heb in mijn bovenkaak een brug zitten, maar die moet worden verwijderd omdat de brug een tand aan het rotten is. Ook is mijn voortand half afgebroken, dus ik heb gekozen voor een kunstgebit boven. Onder heb ik een klikgebit. Maar ik ben nu wel een beetje bang. Ik moet mijn brug bij de kaakchirurg laten verwijderen en alles wat daar nog onder zit. Naar mijn gevoel heb ik sowieso weinig tandvlees en een hele smalle bovenkaak, waardoor ik bang ben dat het niet gaat passen. Ook het feit dat dat 8 maanden gaat duren vind ik eng, omdat ik gewoon op vakantie wil gaan naar Zuid-Europa en ik ben zo bang dat het niet past of los blijft zitten….. Mag ik dan wel kleefpasta gebruiken? En wat als ik op vakantie last krijg? Hoe moet dat dan in het buitenland? Ik hoop echt met heel mijn hart dat het allemaal mee gaat vallen, maar intussen, ,,, help?

  • Wat gaat precies acht maanden duren? Na het trekken van de tanden zal het slinken van de kaak na drie maanden zo’n beetje klaar zijn, dan gaat het zo langzaam dat je een definitief gebit kan laten maken, of het noodgebit kan laten rebasen. Dan heb je in principe een goed passend gebit maar als het los zit omdat de kaak geen houvast geeft, dan kan je zeker ook kleefpasta gebruiken. Met een klikgebit onder zie je dat wel vaker, dan is de onderkant zo stevig, dat je makkelijk de bovenkant losbijt, ook al past het goed. Dus zal je sneller kleefpasta nodig hebben.
   Eerlijk gezegd zou ik me geen zorgen maken voor het buitenland als je een kunstgebit hebt. Ik zou me eerder zorgen maken om met slechte wortelresten en afgebroken tanden naar het buitenland te gaan. Daar kan je behoorlijke ontstekingen en kiespijn van krijgen. Last van een kunstgebit is een kwestie van een tandarts daar bezoeken om een drukplekje weg te halen. Maar boven geeft sowieso veel minder problemen dan onder. Ik denk dat het juist handig is om te zorgen dat de hele behandeling gedaan is en dan kan je met een gerust hart naar de zon.

Reacties zijn gesloten.