Misselijk door kunstgebit

Misselijk door kunstgebit

Veel mensen komen bij hun tandarts met de klacht dat ze misselijk worden van hun verhemelteplaat. Vaak is de vraag of die niet weg kan. Helaas is de verhemelteplaat niet alleen voor de stevigheid, maar ook voor de stabiliteit van het kunstgebit belangrijk. Het afslijpen, zelfs al is het maar gedeeltelijk, is niet altijd een verbetering. Het volledig weghalen van de verhemelteplaat tegen de misselijkheid is daarom alleen mogelijk met een vaste brug, op uw eigen kiezen of op implantaten. Dit is een dure en uitgebreide behandeling en als de oorzaak elders ligt is het soms zelfs geen oplossing tegen de misselijkheid. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te zoeken.

Misselijk door kunstgebit, de oorzaken

Misselijk worden van een verhemelteplaat of kunstgebit kan een aantal oorzaken hebben. Eén oorzaak is een te lange verhemelteplaat. Dit is eenvoudig op te lossen door de plaat in te korten, dat neemt de klachten direct weg. Een andere oorzaak is niet lichamelijk maar psychisch. Het inkorten van de verhemelteplaat zal in dit geval niet of niet veel effect hebben. De oorzaak haal je daar namelijk niet mee weg.

Combinatie van factoren

Ook kunnen externe oorzaken hun tol eisen van u en dan kan het gebit gewoon net teveel zijn, waardoor de klachten opkomen en u misselijk wordt. Dan is het dus een combinatie van uw kunstgebit en lichamelijke factoren. Dit kan door bijvoorbeeld zwangerschap, overmatig alcoholgebruik, bepaalde medicijnen, anorexia of bestraling bij kanker. Dit kan allemaal misselijkheid veroorzaken en deze wordt verergerd door een kunstgebit, frame of plaatje. Dan geeft het kunstgebit net het laatste zetje en wordt u misselijk, soms zelfs met braakreflexen erbij. Hier kan het heel soms helpen om de verhemelteplaat iets in te korten, ook al is die eigenlijk niet te lang. Pas wel op dat het gebit daardoor niet los gaat zitten want dan verergeren de klachten juist.

Psychische oorzaken, zit het tussen de oren?

Als de oorzaak van de misselijkheid psychisch is zijn er meerdere oorzaken mogelijk. Soms weet u de oorzaak zelf wel of kunt u daar achter komen met een beetje nadenken of een gesprek met een naaste. Soms is het niet zo makkelijk en kan een psychotherapeut helpen. U moet dit niet onderschatten of wegwuiven. Soms ligt de oorzaak simpel, bijvoorbeeld wanneer u eigenlijk het hebben van een kunstgebit, om welke reden dan ook, niet kunt accepteren. Misschien omdat u denkt dat het in uw omgeving niet voorkomt, omdat u zich ervoor schaamt of omdat u juist jarenlang geld noch moeite gespaard heeft om het te voorkomen. En dan kan het hebben van een kunstgebit, maar ook een frameprothese of plaatje, een hard gelag zijn. Het accepteren van een kunstgebit is een proces wat soms lang duurt en soms niet helemaal lukt. Dit kan klachten geven zoals onbegrepen pijnklachten maar ook misselijkheid en zelfs braakneigingen. Als u er niet zelf mee in het reine kunt komen is wellicht de hulp van een psychotherapeut handig.

’Bij mij is het echt niet psychisch!’

Veel mensen reageren boos op de suggestie dat het wel eens psychisch zou kunnen zijn. ’Bij mij is het echt niet psychisch!’ is een veelgehoorde zin bij de tandarts. Toch is het echt waar dat veel mensen andere problemen mee laten spelen of zelfs projecteren op de mond met o.a. klachten van misselijkheid als gevolg. Een vreemd voorwerp zoals een kunstgebit, frame of plaatje, maar ook een grote lollly, de instrumenten van de tandarts of een houten spateltje bij de dokter kan dan een extreme reactie geven. Een eenvoudige manier om te ontdekken of wellicht uw psyche een rol meespeelt is door te bedenken wat er gebeurt als u eet. Bij het eten krijgt u veel meer in uw mond dan alleen een kunstgebit. Wordt u misselijk zodra u eet, zelfs bij kleine hapjes? Of kunt u gewoon eten en daarvan genieten? Eten gaat zelfs volledig door de keel heen. Als dat wel kan en een kunstgebit dragen niet, dan is er wellicht toch meer aan de hand. Uiteraard moet evengoed de verhemelteplaat van het kunstgebit niet te lang zijn.

Ernstigere psychische oorzaken van misselijkheid door kunstgebit

Andere psychische oorzaken waardoor u onder andere misselijk kunt worden van uw kunstgebit kunnen (veel) ernstiger zijn. Denk hierbij aan stress, angststoornissen, mishandeling of seksueel misbruik, nu of in het (verre) verleden. Dit is zeer ernstig en u heeft in dat geval ten alle tijden psychische behandeling nodig. Misschien heeft u de neiging om uzelf weg te cijferen omdat u zich schaamt of omdat u door een laag zelfbeeld geen behandeling durft te zoeken. Toch doet u uzelf tekort als u geen behandeling zoekt. De misselijkheid door een kunstgebit kan in dit geval niet opgelost worden door een tandarts en u zult dus hulp moeten krijgen om de echte oorzaak aan te pakken. Een psychotherapeut kan u dan van veel meer klachten afhelpen dan alleen de misselijkheid door uw kunstgebit.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Een kunstgebit

17 gedachten over “Misselijk door kunstgebit

 1. richard

  ben nooit misselijk geweest door een kunstgebit je moet het in doen van af de eerste dag en in de avond in je gebitten bakje en de Andre dag weer in doen klaar, ieder kan er aan wenen kunstgebit

  1. Wendy Bericht auteur

   Gelukkig maar dat het met jou goed ging, zo kan het ook! Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd.

  2. Monique

   Ik ben blij voor je dat het zo goed ging bij jou….
   Beetje kort door de bocht om te zeggen, dat iedereen aan een kunstgebit kan wennen

   1. Anoniem

    Als je geen goed gebit meer hebt dan wil je wel Monique dan is een kunstgebit heerlijk blij ben dat ik kreeg

 2. richard

  Beste wendy

  hoe ken ik mijn kunstgebit het beste schoonmaken,ik leg mijn kunstgebit elke avond in een bruis tabletten ik poets ook altijd net als bij een natuurlijk gebit,en altijd weer kalk op mijn kunstgebit mag ik ontkalker gebruiken (wat ken ik hier aan doen?)

  1. Wendy Bericht auteur

   Bruistabletten zijn prima, maar het desinfecteerd het vuil alleen, het haalt het er niet af. Dus je moet eerst alle plak en tandsteen eraf halen, dan pas werkt een bruistablet optimaal. Haal het kunstgebit ook altijd uit de mond om te poetsen, dan kan je het overal goed schoonmaken. Alle tips over hoe dat het beste gaat, ook over het ontkalken, kan je vinden in het artikel: kunstgebit schoonmaken. Succes!

   1. Anoniem

    bedankt Wendy voor uw advies,kunstgebit schoonmaken.

    ik haal het kunstgebit er nu uit met poetsen (wel vreemd) en maak nu gebruik van een prothese borstel en daar na in een bruistablet, na één week een heel goed resultaat

    1. Wendy Bericht auteur

     Graag gedaan! Ik ben heel blij dat je nu al resultaat heb en ik hoop dat er meer mensen zijn die dit lezen en er hun voordeel mee doen. Daar doen we het tenslotte voor. 🙂

     1. Anoniem

      beste Wendy.

      één vraag Wendy ik ging over op een volledig kunstgebit toen ik 32 was is dat jong of komt het meer voor, en hoe lang gaat een gebit prothese mee

     2. Wendy Bericht auteur

      Ja, 32 jaar is heel jong om een kunstgebit te krijgen. De huidige generaties hebben gelukkig ook veel betere gebitten maar voorgaande generaties hadden soms door omstandigheden al vroeg een kunstgebit. Het probleem daarvan is dat je met een gemiddelde levensduur van zeg 80 jaar wel bijna 50 jaar met een gebit moet doen. Helaas slinkt de kaak je hele leven door dus als je 50 jaar lang de kaak laat slinken, dan hou je niet veel over. Daarom kan je beter (mits je ernstige tandvleesontstekingen hebt waardoor de kaak ook aangetast is) zo lang mogelijk met je eigen tanden doen. Want als je 60 bent en een gebit krijgt heeft de kaak dus maar 20 jaar om te slinken en dat scheelt aanzienlijk.
      Een gebit wordt aangemeten op de kaak en heeft na het maken een optimale pasvorm. Door het slinken van de kaak zal het na een jaar of acht niet meer goed passen. Dan kan het vaak gerebased worden waardoor de pasvorm weer helemaal goed is. Dan kan het dus weer een jaar of acht mee. Individueel kan dit echter nogal verschillen. Soms is een rebasing al na vijf jaar nodig, soms pas na tien jaar. Een nieuw gebit maken is pas nodig als de tanden zijn versleten of als de beethoogte te laag is geworden door het lager worden van de kaken. Het is verstandig om elke paar jaar even langs een tandarts te gaan om het gebit, de pasvorm en de mond zelf, te laten controleren. En natuurlijk als er klachten zijn, dat spreekt voor zich.

  2. Diana

   leg het in natuurlijke azijn volgende morgen poetsen hij blijft ook mooi wit

   1. richard

    klopt doe dit ook al jaren zeker met mijn nieuwe kunstgebit maar doe dit wel met een protheseborstel

 3. corina

  Ik heb nu mijn 5de gebit al,en krijg weer pukkeltjes onder het gebit op mijn verhemelte..is langer gekookt(zou helpen)
  maar ik word er dus wel misselijk van en kan er ook niet mee eten,heb een heel moeilijke kaak,schots en scheef.
  Ik loop in huis zonder en eet ook zonder,gevolg kapot tandvlees..maar ik kan het ding niet meer inhouden.
  Krijg ook veel slijm onder de verhemelte plaat.
  Buhhhhhhhhhhhhhh.

  1. Wendy Bericht auteur

   Aan de hand van wat je beschrijft kan ik niet zeggen waar je klachten door komen, maar als je al vijf keer een kunstgebit hebt laten maken en alle vijf gaven ze dezelfde klachten dan zou ik toch eens gaan kijken wat de oorzaak dan precies is. Langer koken kan helpen bij overgevoeligheid voor de monomeer wat in het kunsthars zit, maar als dat niet helpt is het denk ik het handigst om eens een verwijzing te vragen aan de tandarts voor een gespecialiseerde tandarts. In een kliniek voor Bijzondere Tandheelkunde is veel expertise in huis op het gebied van dit soort klachten. Medicijngebruik, speekselafwijkingen, de anatomie van de kaak, psychische problemen of trauma’s in het verleden, slijmvlies-afwijkingen, auto-immuunziektes, te veel oorzaken om op te noemen waardoor je klachten veroorzaakt kunnen worden. Op een centrum voor bijzondere tandheelkunde kunnen ze dat goed uitzoeken.

Reacties zijn gesloten.