Misselijk door kunstgebit

Sommige mensen worden misselijk van hun kunstgebit. Dit kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. Soms ligt de misselijkheid niet aan het kunstgebit, maar heeft het een andere oorzaak. In dit artikel leest u meer over misselijkheid bij het dragen van een prothese en wat u eraan kunt doen.

Misselijk door kunstgebit, de oorzaken

Als u een kunstgebit draagt, kunt u misselijk worden. Dat kan onder andere komen door:

 • Het moeten wennen aan het kunstgebit;
 • Overgevoeligheid voor de verhemelteplaat;
 • Psychische oorzaken.

Het is verstandig om eerst uit te zoeken wat de achterliggende oorzaak is van de misselijkheid. Zo kunt u een goede oplossing zoeken voor het probleem.

Wennen aan het kunstgebit

Als u voor het eerst een kunstgebit krijgt, is dat even wennen. Uw mond voelt heel vol en in de eerste periode kunt u misschien moeilijk praten en eten met een kunstgebit. Ook kunt u last krijgen van misselijkheid in deze fase. Vaak gaat deze misselijkheid na verloop van tijd vanzelf over, net zoals u op den duur goed leert eten en praten met een kunstgebit.

Tips bij misselijkheid door kunstgebit

Misselijk door kunstgebit in de wen-fase? Het dragen van een kunstgebit went sneller als u deze tips probeert:

 • Draag het kunstgebit zo vaak mogelijk. Zo went u het snelste aan het volle gevoel in uw mond. Door het kunstgebit vaak uit te doen, duren de ongemakken zoals misselijkheid alleen maar langer.
 • Probeer ondanks eventuele pijn toch regelmatig te blijven eten. Van honger kunt u ook misselijk worden.
 • Probeer een natuurgeneesmiddel. Het schijnt bijvoorbeeld dat gember helpt tegen misselijkheid. U kunt verse gemberthee drinken (bekijk aanbod, aff.), maar er zijn bijvoorbeeld ook gembercapsules (aff.) verkrijgbaar.
 • Zoek afleiding, zodat u niet steeds gefocust bent op eventuele misselijkheid. Ga bijvoorbeeld een spannende film kijken, winkelen of een eind wandelen. U zult merken dat de misselijkheid steeds langer wegblijft.

Bent u na een aantal weken of maanden helemaal gewend aan het kunstgebit, maar blijft u last houden van misselijkheid, overleg dan even met uw tandarts.

Misselijk door de verhemelteplaat

De verhemelteplaat vormt de verbinding tussen de kunsttanden- en kiezen van de bovenprothese. Het bestaat uit een dun, tandvleeskleurig stuk kunsthars dat tegen het gehemelte aanzit. De verhemelteplaat geeft stevigheid en stabiliteit aan het kunstgebit. Zonder deze plaat zal het kunstgebit sneller breken. De verhemelteplaat vormt een laagje tussen de tong en het gehemelte, en dat kan misselijkheid veroorzaken. Sommige mensen zijn namelijk gevoelig voor druk tegen het gehemelte en krijgen daardoor last van een kokhalsreflex.

Verhemelteplaat aanpassen bij misselijkheid

Bent u misselijk door het kunstgebit, laat de tandarts of tandprotheticus dan eerst even naar de verhemelteplaat kijken. Soms kan deze een stukje worden ingekort, waardoor hij wat minder ver naar achteren loopt. Hierdoor verminderen de kokhalsneigingen en misselijkheid vrijwel direct. Ook het rebasen van het kunstgebit (het aanbrengen van een extra zacht laagje aan de binnenkant van de prothese) kan soms helpen tegen misselijkheid.

Misselijk door kunstgebit: psychische oorzaken

Misselijkheid kan ook ‘tussen de oren’ zitten. Sommige mensen zijn bang dat de misselijkheid tijdens de wen-fase niet overgaat. Die angst kan de misselijkheid juist in stand houden. Andere psychische oorzaken voor misselijkheid door kunstgebit zijn bijvoorbeeld:

 • Het moeten dragen van een kunstgebit niet goed kunnen of willen accepteren;
 • Zich schamen voor het kunstgebit, bijvoorbeeld als iemand nog vrij jong is.

Psychische oorzaken verhelpen

Bent u misselijk door het kunstgebit en hebben deze klachten een psychische achtergrond, dan kan een psycholoog uitkomst bieden. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar deze hulpverlener. Ga met misselijkheid wel altijd eerst even langs een tandarts en/of huisarts om uit te sluiten dat de klachten door de prothese komen of een lichamelijke oorzaak hebben.

Misselijk door kunstgebit: wat als het nooit overgaat?

Helaas komt het ook voor dat een kunstgebit nooit went. Sommige mensen blijven chronisch last houden van misselijkheid door de gehemelteplaat. Aanhoudende misselijkheid door een kunstgebit komt de gezondheid natuurlijk niet ten goede. In dat geval is het beter om een andere oplossing te kiezen. Een klikgebit is dan een goed alternatief.

Misselijk door kunstgebit? Een klikgebit kan helpen

Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten: metalen staafjes die in de kaak worden gezet en daar stevig vastgroeien in het bot. De prothese wordt vastgeklikt op de staafjes en kan daardoor niet verschuiven. Zodoende is er ook geen gehemelteplaat nodig, en dat is dé oplossing bij misselijkheid door een kunstgebit. Het gehemelte blijft gewoon vrij, en de kokhalsneigingen verdwijnen. Het klikgebit is echter niet geschikt voor iedereen. Uw behandelaar kan u vertellen of u in aanmerking komt voor een klikgebit.

Klikgebit aanmeten als een gewoon kunstgebit niet went

Als u kiest voor een klikgebit, moet u wel zeker weten dat de misselijkheid door het kunstgebit komt. Het aanmeten van een klikgebit is een behoorlijke ingreep die u niet ‘zomaar even’ doet. Er moeten schroeven in het kaakbot worden geïmplanteerd, die daarna eerst moeten vastgroeien. Bovendien moeten sommige mensen eerst nog een kaakoperatie ondergaan omdat hun kaakbot te dun is. Een klikgebit is daardoor vrij kostbaar, en niet iedereen komt in aanmerking voor een vergoeding. Het zou dus zonde zijn als u deze ingreep laat uitvoeren terwijl de misselijkheid wordt veroorzaakt door iets anders.

Overstappen van kunstgebit naar klikgebit?

De basisverzekering vergoedt de kosten voor een klikgebit alleen als u al een poosje (meestal een paar jaar) een gewoon kunstgebit heeft gedragen. Uw kaken moeten daardoor zodanig zijn geslonken dat het aanpassen van het kunstgebit geen optie meer is. Het is dus niet zo dat u een klikgebit kunt nemen als u na een paar weken of maanden nog altijd misselijk door het kunstgebit bent. In uitzonderlijke gevallen wordt het klikgebit eerder vergoed, bijvoorbeeld als de tandarts echt geen andere mogelijkheid ziet.

Komt u in aanmerking voor klikgebit vergoeding?

Uw behandelaar kan inschatten of u in aanmerking komt voor de vergoeding van een klikgebit. Houd er altijd wel rekening mee dat u een gedeelte van het klikgebit zelf moet betalen, denk maar aan het eigen risico. Het is meestal een illusie om te denken dat een kunstgebit gratis is. Check bij uw zorgverzekeraar welke regels er gelden voor de vergoeding van een klikgebit.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen, kunstgebit verzorgen > (aff.)

Kleefpasta > Bruistabletten > Kunstgebit producten >


17 gedachten over “Misselijk door kunstgebit”

 1. ben nooit misselijk geweest door een kunstgebit je moet het in doen van af de eerste dag en in de avond in je gebitten bakje en de Andre dag weer in doen klaar, ieder kan er aan wenen kunstgebit

  • Ik ben blij voor je dat het zo goed ging bij jou….
   Beetje kort door de bocht om te zeggen, dat iedereen aan een kunstgebit kan wennen

   • Als je geen goed gebit meer hebt dan wil je wel Monique dan is een kunstgebit heerlijk blij ben dat ik kreeg

 2. Beste wendy

  hoe ken ik mijn kunstgebit het beste schoonmaken,ik leg mijn kunstgebit elke avond in een bruis tabletten ik poets ook altijd net als bij een natuurlijk gebit,en altijd weer kalk op mijn kunstgebit mag ik ontkalker gebruiken (wat ken ik hier aan doen?)

  • Bruistabletten zijn prima, maar het desinfecteerd het vuil alleen, het haalt het er niet af. Dus je moet eerst alle plak en tandsteen eraf halen, dan pas werkt een bruistablet optimaal. Haal het kunstgebit ook altijd uit de mond om te poetsen, dan kan je het overal goed schoonmaken. Alle tips over hoe dat het beste gaat, ook over het ontkalken, kan je vinden in het artikel: kunstgebit schoonmaken. Succes!

   • bedankt Wendy voor uw advies,kunstgebit schoonmaken.

    ik haal het kunstgebit er nu uit met poetsen (wel vreemd) en maak nu gebruik van een prothese borstel en daar na in een bruistablet, na één week een heel goed resultaat

    • Graag gedaan! Ik ben heel blij dat je nu al resultaat heb en ik hoop dat er meer mensen zijn die dit lezen en er hun voordeel mee doen. Daar doen we het tenslotte voor. 🙂

     • beste Wendy.

      één vraag Wendy ik ging over op een volledig kunstgebit toen ik 32 was is dat jong of komt het meer voor, en hoe lang gaat een gebit prothese mee

     • Ja, 32 jaar is heel jong om een kunstgebit te krijgen. De huidige generaties hebben gelukkig ook veel betere gebitten maar voorgaande generaties hadden soms door omstandigheden al vroeg een kunstgebit. Het probleem daarvan is dat je met een gemiddelde levensduur van zeg 80 jaar wel bijna 50 jaar met een gebit moet doen. Helaas slinkt de kaak je hele leven door dus als je 50 jaar lang de kaak laat slinken, dan hou je niet veel over. Daarom kan je beter (mits je ernstige tandvleesontstekingen hebt waardoor de kaak ook aangetast is) zo lang mogelijk met je eigen tanden doen. Want als je 60 bent en een gebit krijgt heeft de kaak dus maar 20 jaar om te slinken en dat scheelt aanzienlijk.
      Een gebit wordt aangemeten op de kaak en heeft na het maken een optimale pasvorm. Door het slinken van de kaak zal het na een jaar of acht niet meer goed passen. Dan kan het vaak gerebased worden waardoor de pasvorm weer helemaal goed is. Dan kan het dus weer een jaar of acht mee. Individueel kan dit echter nogal verschillen. Soms is een rebasing al na vijf jaar nodig, soms pas na tien jaar. Een nieuw gebit maken is pas nodig als de tanden zijn versleten of als de beethoogte te laag is geworden door het lager worden van de kaken. Het is verstandig om elke paar jaar even langs een tandarts te gaan om het gebit, de pasvorm en de mond zelf, te laten controleren. En natuurlijk als er klachten zijn, dat spreekt voor zich.

 3. Ik heb nu mijn 5de gebit al,en krijg weer pukkeltjes onder het gebit op mijn verhemelte..is langer gekookt(zou helpen)
  maar ik word er dus wel misselijk van en kan er ook niet mee eten,heb een heel moeilijke kaak,schots en scheef.
  Ik loop in huis zonder en eet ook zonder,gevolg kapot tandvlees..maar ik kan het ding niet meer inhouden.
  Krijg ook veel slijm onder de verhemelte plaat.
  Buhhhhhhhhhhhhhh.

  • Aan de hand van wat je beschrijft kan ik niet zeggen waar je klachten door komen, maar als je al vijf keer een kunstgebit hebt laten maken en alle vijf gaven ze dezelfde klachten dan zou ik toch eens gaan kijken wat de oorzaak dan precies is. Langer koken kan helpen bij overgevoeligheid voor de monomeer wat in het kunsthars zit, maar als dat niet helpt is het denk ik het handigst om eens een verwijzing te vragen aan de tandarts voor een gespecialiseerde tandarts. In een kliniek voor Bijzondere Tandheelkunde is veel expertise in huis op het gebied van dit soort klachten. Medicijngebruik, speekselafwijkingen, de anatomie van de kaak, psychische problemen of trauma’s in het verleden, slijmvlies-afwijkingen, auto-immuunziektes, te veel oorzaken om op te noemen waardoor je klachten veroorzaakt kunnen worden. Op een centrum voor bijzondere tandheelkunde kunnen ze dat goed uitzoeken.

Reacties zijn gesloten.