Gelukkig met een kunstgebit

Wel of niet een kunstgebit nemen, voor veel mensen is dit een moeilijke beslissing. Daarom hakken ze de knoop soms pas na jaren door, ook al hebben ze veel last van pijn en andere ongemakken. Mensen die uiteindelijk toch kiezen voor een kunstgebit zijn na de ingreep over het algemeen zeer tevreden en opgelucht. Begrijpelijk, want een kunstgebit heeft heel veel pluspunten. Toch is het ook goed om naar de minderpositieve kanten van een kunstgebit te kijken. In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van een kunstgebit op een rij. Die informatie is belangrijk bij het kiezen voor een kunstgebit.

De voordelen van een kunstgebit

Een kunstgebit… Het klinkt misschien eng, afschrikwekkend of heel oncomfortabel, als iets waar u nog lang niet aan toe bent. Een onterecht idee, want er zijn juist heel veel voordelen aan een kunstgebit:


Uw kunstgebit verzorgen?

Een ruim aanbod in producten om uw kunstgebit te voorzorgen, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


 • Een kunstgebit is mooi. Dankzij de moderne technieken is een kunstgebit tegenwoordig nog nauwelijks van een echt gebit te onderscheiden. Uw glimlach knapt er dan ook absoluut van op, net als uw zelfvertrouwen. U hoeft zich nooit meer te schamen voor uw tanden!
 • Een kunstgebit kan gecombineerd worden met eigen tanden en/of kiezen. U kunt namelijk ook kiezen voor een gedeeltelijk kunstgebit Zo vervangt u alleen de elementen die missen en houdt u deels uw eigen tanden.
 • Er zijn verschillende soorten kunstgebitten. Een kunstgebit op implantaten is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor mensen die een kunstgebit zoeken dat niet kan schuiven of losraken.

De nadelen van een kunstgebit

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het nemen van een kunstgebit. Een paar voorbeelden van de problemen waar u eventueel tegenaan kunt lopen:

 • Uw tanden/kiezen worden getrokken. Als u een volledig kunstgebit neemt, moeten uw (resterende) eigen tanden getrokken worden. U kunt na die ingreep last krijgen van napijn en nabloedingen, hoewel deze klachten meestal gelukkig snel verdwijnen.
 • Praten met een kunstgebit is wennen. Het praten voelt en klinkt in het begin anders. Dat kan komen door verschillende factoren. Meer informatie (en tips!) over dit onderwerp vindt u in het artikel ‘Praten met een kunstgebit’.
 • Eten met een kunstgebit is wennen. Als u een kunstgebit heeft (net nieuw of al langere tijd), dan kunt u soms moeite hebben met eten. Dat kan diverse oorzaken hebben, die meestal goed verholpen kunnen worden. U leest hier alles over in het artikel ‘Eten met een kunstgebit’.

Goed geïnformeerd kiezen voor een kunstgebit

Als u overweegt een kunstgebit te nemen, dan is het goed om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Op deze site proberen we u zo goed mogelijk te informeren, zodat u weet wat er komt kijken bij het krijgen van een kunstgebit. Dat maakt het kiezen voor een kunstgebit wat makkelijker. Vraag eventueel ook advies aan uw tandarts of tandprotheticus, hij of zij kent uw gebit en kan u goed adviseren bij het wel of niet kiezen voor een kunstgebit.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Een ruim aanbod in producten om uw kunstgebit te voorzorgen, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


36 gedachten over “Gelukkig met een kunstgebit

 1. Ik zou heel graag een kunstgebit hebben, ondanks dat mijn tanden nog heel goed zijn.
  Ik vind dat zelfs mooi en denk dat het ook zijn voordelen heeft.
  Maar niemand die dat wil geloven en meewerken, helaas.

  Peter

  • Beste Peter,

   Welke voordelen bedoel je precies? Ik heb het vaker gehoord hoor: ‘lekker nooit meer tanden poetsen’, ‘nooit meer kiespijn’, ‘lekker makkelijk’, of ‘lekker nooit meer naar de tandarts’. Het probleem is alleen dat de meeste tandartsen toch veel problemen zien met kunstgebitten. Problemen waar jij niet over hoort omdat veel mensen daar niet graag over praten. Maar je moet dus nog steeds poetsen, een kunstgebit moet ook schoongemaakt worden om mondinfecties te voorkomen. En kiespijn wordt ingeruild voor drukplekken, die heel pijnlijk kunnen zijn. Lekker makkelijk is het ook niet: echt iets afbijten zoals je nu doet kan nooit meer want als je met je voortanden bijt, kiept het gebit aan de achterkant. En naar de tandarts moet je toch, want om de paar jaar past het gebit niet meer en zal het aangepast of vernieuwd moeten worden. Proeven doe je ook veel minder omdat veel smaakpapillen in het verhemelte zitten.
   Veel mensen die een kunstgebit dragen zeggen geen problemen te hebben, maar ook die mensen hebben op een andere manier leren eten, namelijk bij elke hap met de tong het gebit tegenhouden aan de achterkant. Sommige mensen doen dit automatisch, maar veel mensen moeten dit echt leren. En sommigen leren het nooit. Die zitten dus weer vast aan operaties om een klikgebit te nemen. En dan moet je weer elke dag poetsen, nog secuurder dan je eigen tanden.
   Op de langere termijn krijg je daar ook nog bij dat je kaken slinken. En dan worden de problemen met loszitten, pijnklachten en niet meer kunnen eten nog groter.
   Veel mensen die last hebben van hun maag en darmen lopen eindeloos bij de dokter, maar vaak is het probleem dat ze gewoon niet goed kunnen kauwen en daardoor te grote brokken inslikken. Dus ook als het nu goed gaat, dan kan het over tien of twintig jaar een probleem worden voor je gezondheid.
   Natuurlijk zijn er ook veel mensen die blij zijn met hun kunstgebit, gelukkig maar. Alleen geen enkele tandarts kan voorspellen of jij bij de groep gaat horen die geen problemen heeft met het dragen van een kunstgebit, of dat jij bij de groep gaat horen die elke dag last heeft. En helaas kan je niet meer terug als je eenmaal een kunstgebit hebt.
   Dus mijn advies, als je tanden nog goed zijn: zorg alsjeblieft goed voor ze. Een paar minuten per dag poetsen en flossen levert een leven lang plezier van je eigen gebit op, daar kan echt geen kunstgebit tegenop!
   Vergelijk het maar met een kunstbeen: als je je eigen been hebt sta je er niet bij stil, maar moet je ineens met een houten been lopen, dan ben je gehandicapt. Zo is het ook met je gebit: zolang je een goed gebit hebt vindt je het alleen maar lastig om het te verzorgen, of niet mooi, maar zodra je een kunstgebit hebt merk je pas dat je tandheelkundig gehandicapt bent!
   Je geeft aan dat je een kunstgebit mooi vindt, maar heb je wel eens aan facings gedacht? Met facings kan je je eigen gebit heel mooi maken, net zo mooi en regelmatig als wat jij denk ik in kunstgebitten mooi vindt. Is dat wat voor jou? Kijk maar eens op facings!
   Heel veel succes, ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   • Beste Wendy,
    Dank je wel voor je uitvoerige uitleg. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Maar ik volg al heel lang een site in amerika overigens, daar zie je zulke mooie successen en daar zijn de tandartsen “gemakkelijker” lijkt het.
    Ik ben namelijk al heel lang gefascineerd door die mooie kunst stukken. Elke prothese is anders en apart.
    Het lijkt mij juist een apart gevoel en de kunst om het gebit de “baas” te worden. Facings zou voor mij geen oplossing zijn, ik wil juist “vrijwillig” een uitneembare prothese.
    Misschien kun je mijn gevoel begrijpen, misschien ook niet.
    Vooralsnog zal ik het met de “fantasie” moeten doen.

    Groet,
    Peter.

    • Beste Peter,
     Wat jij nu beschrijft gaat denk ik veel dieper dan gewoon een kunstgebit willen omdat je van je eigen tanden af wilt. Jij schrijft dat je gefascineerd bent door kunstgebitten en noemt het een fantasie. Dit doet me denken aan een vrij onbekende ‘stoornis’, BIID (Body integrity identity disorder), waarbij iemand vrijwillig een amputatie wenst. Het trekken van al je tanden en kiezen is tenslotte ook een amputatie van je gebit. Mocht je je hierin herkennen raadt ik je aan om hiermee naar de huisarts te gaan die je daarin kan begeleiden of doorverwijzen naar een specialist. Ik zeg niet dat je dit hebt hoor, maar dit is wel wat er nu in me opkomt. Ik hoop dat je wat doet met mijn advies, want ik denk niet dat ik degene bent die jou hierin kan helpen.

  • Beste Peter, helaas kan ik je uit ervaring vertellen dat een kunstgebit knap waardeloos is. Helaas waren mijn eigen tanden niet goed en was een gebit noodzakelijk. Ik kan niet meer eten wat ik wil, nergens iets van afbijten, niet behoorlijk kauwen, snoepjes plakken aan en onder je gebit, voedsel gaat eronder zitten en zo kan ik nog eindeloos doorgaan. Ik heb er nog geen enkel voordeel van ondervonden. Bedenk je echt goed voordat je er aan begint. Wil je iets bijzonders in je mond, denk dan eens aan een mooie kroon, goud, briljantjes etc. maar zeker geen kunstgebit.

   • Ik vind eten met een kunstgebit ook vies, het eten smaakt mij niet meer. Eet nu alleen het noodzakelijke, wat ook niet van harte gaat. Vooral patat smaakt erg vies.Je eet friet met een stuk plastic erbij bah. Enige voordeel je krijgt een mooi lijntje.

  • neeeeeeeeeeeeeeeeee niet doen,,er gaat niets boven je eigen tanden,,,,ik heb gedaan wat u wil gaan doen ,,,en zit nu echt in de hel ,,,ik huil iedere dag

  • beste peter je kan beter je eigen tanden houden ! zet je eroverheen en denk er niet meer aan en kunstgebit heeft ook nadelen

 2. Kunstgebit, een uitkomst, waarom?
  Alle kiezen zijn kronen, alle tanden zitten vullingen in, alleen voortanden hebben nog een levende zenuw, elk jaar een kroon erbij omdat de grote vullingen zwakker worden, ontstoken wortelpunten, stukken die afbreken, kronen die loslaten.
  Met het derde bezoek aan de tandarts binnen een half jaar zei ik trek ze er maar uit. Hij dacht dat ik een grapje maakte en ik hem aankeek met echt niet.
  Hij zei dat mijn gebit nog te goed was voor een kunstgebit.
  Ja, dan verdiende hij er niets meer aan, maar elke dag met een gehavend gebit en redelijk vaak last van het gebit is ook geen pretje.
  Ik ben toch baas over mijn eigen gebit!!!

  • Beste Jan-Dirk,

   Wat jammer dat het zo loopt met jouw gebit. Ik denk niet dat er tandartsen zijn die vanwege de verdiensten een kunstgebit tegen zullen houden, maar ik kan me voorstellen dat je dat denkt. Ik snap je ook volkomen dat je dan uit wanhoop maar denkt aan een kunstgebit. Het zou kunnen zijn dat het voor jou de uitkomst is en dat je eindelijk van een hoop pijn en kosten af bent. Toch zijn er een paar dingen die je moet bedenken voordat je het ook echt laat trekken. Allereerst: hoe is je mondhygiëne en je dieet? Dat vraag ik omdat de basis van een slecht gebit meestal het niet optimaal poetsen/flossen/rageren is in combinatie met een dieet waarin veel suiker- en eetmomenten zijn. Een mondhygiëniste zou je hiermee kunnen helpen. Iets anders wat er aan de hand kan zijn is tandenknarsen. Jouw verhaal is typerend voor mensen die heel veel kracht op hun gebit zetten en daardoor de boel gewoon overbelasten. Ontstekingen, kronen die loslaten, kiezen die breken, wortelkanaalbehandeling na wortelkanaalbehandeling; dit zijn typisch de klachten van flinke tandenknarsers. Meestal gebeurt dat ’s nachts en sommige mensen zijn zich er niet eens van bewust, maar er zijn ook mensen die het overdag ook doen. Tandenknarsen (of tandenklemmen) kan fataal zijn voor je gebit maar een kunstgebit is in dat geval geen goed idee. Als je een kunstgebit hebt en alle kracht komt op je tandvlees en het kaakbot daaronder, dan zit je ook elke week bij de tandarts omdat je hele mond pijn doet.
   Dus voordat je een beslissing neemt, denk goed na over de oorzaak van je problemen!

 3. Beste Wendy,

  Nogmaals dank voor je reactie. Ook aardig dat je me niet “veroordeeld”.
  Mijn wens heb ik al geruime tijd. ik heb ook opgezocht wat BIID inhoud. Het lijkt mij dat dat veel verder gaat dan mijn wens.
  Ik houd je advies in gedachten, ik vind het moeilijk om daarmee naar buiten te treden.
  Dank je wel.

  Peter.

  • Hallo Peter,
   Natuurlijk veroordeel ik je niet! Maar bedenk dat je voor een diagnosestelling gewoon naar een huisarts kan, zonder dat er een behandeling wordt opgedrongen. Maar met een goede diagnose kan je beter beslissen wat je doet. Zeker bij milde of onschadelijke problemen zijn er meerdere beslissingen die allemaal juist zijn, als je er maar goed over nadenkt. Maar zonder goede diagnose neem je nooit een echt weloverwogen besluit.
   Veel sterkte!

 4. Hallo ik denk er ook over na om n gebit te nemen,ben 25 jaar niet narr de tandarts geweest wel altijd goed gepoetst en zo….vorig jaar toch maar gegaan met lood in mijn schoenen,ze hebben 7 kiezen getroken en een voortand waar ik n plaatje in heb zitten..wende ik snel aan…..maar mooi is anders,merk nu ook dat mijn andere voortanden ook los komen te zitten waar mijn tandarts al voor waarschuwde….ik zou nu eigenlijk naar de mondhygeniste moeten gaan om alles schoon te maken,en er zijn ondertussen stukken van resterende tanden af. Ik heb geen zin meer dat ze die op gaan bouwen,kan ik beter n kunstgebit nemen,en voor mij n stuk mooier als ik lach……dus graag ff nog wat tips aub???

  • Beste Miriam,
   Vervelend voor je dat het zo slecht gaat met je gebit, helaas is jouw verhaal niet uniek. 25 jaar niet naar de tandarts of mondhygieniste gaan is ook niet echt gunstig natuurlijk. Wat voor tips wil je hebben? Ik denk dat je beter de artikelen kan lezen op de website, dan kan je gericht vragen stellen over dingen die je nog niet weet of begrijpt. Nu is het een beetje lastig om je tips te geven, zo zonder gerichte vraagstelling.

  • Ja, medicatie kan zeker zijn weerslag hebben op het gebit. De speekselaanmaak en -samenstelling kan hierdoor ongunstig beinvloedt worden en minder speeksel betekent sneller gaatjes en andere problemen. Zeker mensen met al een wat slechter gebit zullen hierdoor eerder een kunstgebit krijgen als ze de mondhygiëne niet echt heel optimaal doen.

 5. Beste,

  Ik heb jaren te horen gekregen dat ik geen glazuur op mijn tanden heb, en dat ik op mijn 18de een hele mond vol met kronen zou hebben.
  Dit heeft me altijd heel bang gemaakt en hierdoor heb ik mijn tanden altijd goed verzorgd.

  Ik ben een tijd geleden over gestapt naar een andere tandarts en hier kreeg ik te horen dat ik zeker wel glazuur op mijn tanden had. Ik stond perplex!

  Ik heb al vanaf mijn 7 de geen gaatjes gehad en ik ben nu 23.
  Ik ben trots hier op maar ik vind mijn tanden lelijk, ze staan scheef en ik heb ze ookit een keer laten bij werken omdatde ene tand langer was dan de andere. Ik kan bijvoorbeeld nooit mijn tanden laten bleken omdat het geen waar me tanden mee bijgewerkt is niet mee kleurd.

  Ik heb een bloed hekel aan mijn tanden, een beugel is niet mogelijk want me tanden zijn helaas hier niet geschikt voor.

  Ik wil zo graag mooie tanden dat ik gebid of implantaten zou willen, maar inplantaten zijn zo duur, dit kan ik nooit betalen.

  Is dit een rare gedachte?

  Ik weet het niet meer.

  Alvast bedankt.

  • Beste Jennifer,

   Wat ontzettend jammer dat jij al die jaren zoveel moeite hebt gedaan om je gebit goed te verzorgen en dat je toch niet tevreden bent met je tanden. Dit moet anders, want na al die moeite die je erin hebt gestopt is het eeuwig zonde om dan maar een kunstgebit te nemen. Dit is ook geen oplossing voor jou, jij wilt gewoon een gebit met tanden waar je trots op kan zijn. Een kunstgebit is dan wel het laatste wat je wilt op jouw leeftijd, want ’s avonds of ’s nachts moet het wel in een bakje…

   Geen glazuur op je tanden is een afwijking, amelogenesis imperfecta, die heel weinig voorkomt maar wel bestaat. Dan is je glazuur niet of heel slecht aangelegd. Dit kan in verschillende gradaties voorkomen, van een beetje tot heel erg. Ik weet niet of jij dit hebt maar als je dat wel hebt dan is dat een aangeboren afwijking waarvoor in ernstige gevallen vanuit de verzekering een vergoeding tegenover staat volgens de regels voor ‘bijzondere tandheelkunde’. Misschien zou je aan je tandarts een verwijzing kunnen vragen voor een kliniek voor bijzondere tandheelkunde. Minder ernstige vormen van glazuurafwijkingen worden vaak met composiet of porselein behandeld, wat kennelijk bij jou ook is gebeurd. Maar daar hoef je geen glazuurafwijking voor te hebben. Facings worden tegenwoordig puur om cosmetische redenen gemaakt. Kijk maar eens op facings.
   Als het heel ernstig is met je tanden kan het ook zijn dat er meerdere disciplines nodig zijn. In dat geval kan je tandarts, of een kliniek voor bijzondere tandheelkunde, een behandelplan maken waarin meerdere specialisten worden ingeschakeld. Dus bijvoorbeeld je eigen tandarts, een orthodontist, een cosmetische tandarts, een kaakchirurg en een implantoloog die samenwerken aan één behandelplan. Dit lijkt heel duur en tijdrovend, maar eigenlijk kan je dat pas zeggen als je een behandelplan en offertes hebt laten maken en aan je verzekering gevraagd hebt hoeveel ze vergoeden. Dus neem je beslissing niet op basis van ‘het zal wel te duur zijn’, maar geef je zelf een kans en vraag het gewoon! Bovendien zijn er meerdere mogelijkheden voor behandelplannen, de een wat goedkoper als de andere.
   Implantaten nemen is trouwens niet aan de orde als je je eigen tanden en kiezen allemaal nog hebt. Een implantaat is niets anders dan een kunstwortel en zolang je je eigen wortels/tanden hebt, heb je geen kunstwortels nodig. Alleen mensen die geen eigen tanden meer hebben en last hebben van een los kunstgebit, krijgen implantaten omdat ze geen eigen wortels meer hebben om het kunstgebit op vast te zetten. Of als er tanden en kiezen ontbreken en je die weer terug wilt hebben, dan kan je een implantaat krijgen omdat je daar geen wortel meer hebt. Maar dat is niet aan de orde begrijp ik uit jouw verhaal.

   Dus al met al zou je gewoon met je tandarts eens moeten gaan praten over een goed behandelplan. Mocht je er niet uitkomen met je tandarts kan je altijd, liefst in overleg met je tandarts, naar een gespecialiseerde kliniek.

   Heel veel succes ermee! Laat je t.z.t. weten wat je gedaan hebt?

 6. Beste Wendy,

  Ik ben helaas een levend voorbeeld wat energie drankjes met je tanden kunnen doen.
  Mijn tanden zijn nu van boven tot de helft bruin.
  Ik had mooie witte rechte tanden maar door slecht onderhoud en de energie drankjes heb ik het verprutst.

  Ik heb al afspraken voor een kunstgebit, mijn tanden zijn te repareren maar dat kost me 1600 euro. Zoveel geld heb ik echt niet aangezien ik een bijstands uitkering heb.
  Ik snap dat het hebben van een kunstgebit niet beter is dan je eigen gebit, maar voor mij nu zeker wel de beste uitkomst.
  Het zou voor mij zo fijn zijn normaal te kunnen lachen en praten zonder me te schamen voor mijn tanden.

  Ergens hoop ik een voorbeeld te kunnen zijn voor mensen die net zoals ik te veel energie drankjes drinken en laten zien wat het met je tanden doet.

  • Beste Jennefer,
   Hartelijk dank voor je reactie, ik stel het erg op prijs dat je je verhaal schrijft. Jarenlang heb ik mensen als tandarts gewaarschuwd en merkte dat veel mensen deze waarschuwingen niet serieus namen. Verhalen zoals je jouwe komen vaak wel aan, dan wordt het ineens ‘echt’. Ik hoop dan ook dat er mensen zijn die jouw verhaal ter harte nemen en inderdaad voorzichtiger omgaan met hun tanden, je krijgt tenslotte maar één keer een setje eigen tanden.

   Energiedrankjes zijn inderdaad berucht, maar ook andere zure dranken zoals frisdrank of sapjes en zelfs overmatige hoeveelheden yoghurt kan je glazuur oplossen. Mijn advies is dan ook: hooguit 8 eet- en/of drinkmomenten per dag zodat het glazuur de kans krijgt om tussendoor te herstellen.

   Ik hoop dat er mensen zijn die door jouw verhaal hun eigen gebit zullen redden!
   Heel veel succes met jouw gebit, ik wens je heel veer sterkte ermee. Ik hoop dat je binnenkort weer zult kunnen lachen.

 7. ook ik ga steeds meer uitkijken naar een kunstgebid.
  altyd trouw naar de tandarts geweest 2 x per jaar.
  mijn tandarts vroeg altyd heb je last ,en ik ben zo bang voor de tandarts dat ik wel heel veelpijn moest hebben wilde ik daar uit mijn eigen ja opzeggen.
  tijdens afwezigheid van mijn tandarts kreeg ik heel erg pijn in mijn hoektand,waardoor ik bij een vervangend tandarts een zenuwbehandeling heb moeten ondergaan.
  daarna begon de echte ellende.
  aangezien ik geen goed gevoel had bij mijn oude tandarts overgestapt naar een nieuwe waar ik mij verbazend genoeg erg goed op mijn gemak gesteld werd.
  na mijn eerste consult bleek mijn gebit zo verwaarloosd en heeft mijn tandarts een behandelplan opgesteld.
  er zijn nu 2 kiezen rechts boven getrokken,links boven dan een zenuwbehandeling gehad,en onlang is hij begonnen met het reparen van oude gaatjes,waarbij dus een gaatje zo diep zat tegen een zenuw aan waardoor ik dus nu moest afwachten of het wel of geen zenuwbehandeling zou gaan worden,wat ik dus wel denk want blijf er continu last van houden ,maar nu ondertussen ook links boven zenuwsypthomen.
  continu last met eten rechts is het lastig aangezien ik daar dus twee kiezen mis(een brug met 2 kronen word geadviseerd maar dat kan ik niet betalen.
  links eten is ook niet echt een optie omdat mijn gebit daar ook pijn doet.
  ik heb hele gevoelige tanden en poets al met sensodyne maar echt helpen doet dat niet.
  vaak een zeurend gevoel in mijn voortanden.
  cortom ik ben dat gezeur en de pijn in mijn gebit zo zat dat ik echt serieus overweeg om alles eruit te laten trekken en voor een kunstgebit te kiezen.
  ik ben er al even mee bezig aangezien ik mij realiseer er uit is eruit,en daar verander ik dan niks meer aan.
  mijn grootste wens is gewoon normaal kunnen eten en geen pijn meer in mijn mond en steeds moeten nadenken waar ik moet eten in mijn mond.ik word er soms nog net niet gek van .
  zit nu echt heel erg te twijfelen maar voor mijn gevoel is dit de beste optie.

 8. Beste allemaal. Er gaat natuurlijk niets boven je eigen tanden en kiezen maar met de prijzen hier in Nederland is een kroon of brug nauwelijks op te brengen, laat staan een implantaat of een kunstgebit op implantaten. Mijn vriend heeft zich in een kliniek in Boedapest laten behandelen en heeft nu een prachtige lach, nauwelijks pijn gehad en veel minder betaald dan hier.Google maar eens op Kreativ Dental Boedapest.

  • Heel fijn dat je vriend zo goed terecht is gekomen in Boedapest, maar toch kleven er een aantal nadelen aan het laten behandelen in het buitenland. Ten eerste kan er een taalprobleem zijn waardoor het lastig is om het behandelplan van te voren goed te bespreken. Daarnaast is er soms nauwelijks of zelfs geen controle op de buitenlandse laboratoria die de kronen vervaardigen en het kan zijn dat er zeer inferieure materialen gebruikt worden, terwijl Nederlandse laboratoria gewoon aan bepaalde eisen moeten voldoen. Het is ook verstandig om te checken of je echt door een tandarts wordt behandeld en niet alleen te kijken naar de soms hele mooie inrichting van de kliniek. Ook een bordje op de deur waarop staat dat het een tandartspraktijk is, is daar geen garantie dat je ook door de tandarts geholpen wordt. In Nederland wordt er streng gecontroleerd of iemand die als tandarts werkt ook daadwerkelijk tandarts is, in het buitenland helaas niet altijd.
   Maar zelfs al ben je naar een hele goede tandarts gegaan die heel netjes werk maakt en je uitstekend helpt, dan moet je toch bedenken dat je geen enkele garantie krijgt. Want als je eenmaal thuis een klacht hebt, de kroon breekt of je krijgt kiespijn, dan moet je voor de garantie terug naar Boedapest. Een Nederlandse tandarts zal je gewoon een rekening geven voor alles wat hij doet aan het werk van de buitenlandse collega.
   Bovendien zullen de meeste tandartsen er niet happig op zijn om wel het eenvoudige werk te mogen doen maar het uitgebreidere werk aan goedkopere collega’s over te moeten laten. Wettelijk is er niets op tegen maar geen enkele tandarts zal er blij mee zijn. En dan gaat het vaak niet alleen om de kosten, maar een kroon is niet zomaar alleen een kroon, maar het is een onderdeel van een hele mond en vaak een onderdeel van een totaal behandelplan op langere termijn.
   Stel, je laat een kroon maken op een kies in het buitenland, terwijl je tandarts die kroon juist even had uitgesteld omdat de kies ernaast slecht is en mettertijd misschien getrokken moet worden? Dan moet er op die kies geen losse kroon, maar wordt het een brugpijler. Wel jammer als je dan die mooie buitenlandse kroon er weer af moet slijpen. Overleg daarom ook altijd van te voren met je tandarts als je naar het buitenland gaat voor een behandeling.

 9. —Worden kunstgebitten altijd van hetzelfde materiaal gemaakt ?
  Zo niet, kan het voorkomen dat mensen onduidelijke klachten krijgen door allergische reacties?
  —Waarom hebben tandartsopleidingen in Nederland verschillende methodes van aanpak?

  • Beste Tannie,
   Goede vraag! Kunstgebitten worden gemaakt van een acryl materiaal, een zogenaamde polymeriserende kunsthars. In dit materiaal zit een monomeer waar sommige mensen inderdaad allergisch op reageren. Maar ook de kunsthars zelf kan allergische reacties geven. Er zijn hypo-allergene kunstharsen die soms helpen, maar helaas niet altijd. De tanden en kiezen zijn meestal ook van kunsthars, maar bij allergieën kan je dan beter porseleinen tanden en kiezen nemen. Ook wordt er soms metaal gebruikt, bijvoorbeeld bij een frameprothese. Dit zijn dan harde metaallegeringen zoals Vittalium op basis van o.a. cobalt, chroom en molybdeen en nog een aantal andere metalen. Ook daar kunnen mensen allergisch op reageren. In dat geval moet gekozen worden voor andere materialen.
   Tandartsenopleidingen in Nederland hanteren allemaal dezelfde tandheelkundige basisprincipes en elke tandarts leert het vak volgens dezelfde standaard. Maar de manier waarop het onderwijs op de universiteit is ingedeeld kan verschillend zijn en daarmee kunnen accenten anders liggen. Toch is er tussen de verschillende faculteiten in Nederland niet zo’n heel groot verschil. Wel is het zo dat tandartsen ook gewone mensen zijn, met allemaal hun eigen inzichten en voorkeuren. Daarom zal de ene tandarts graag wortelkanaalbehandelingen doen en de andere graag kunstgebitten maken. En daar doen we dan tegenwoordig ook ons voordeel mee want het wordt steeds normaler dat tandartsen naar elkaar doorverwijzen of in groepspraktijken gaan werken en allemaal hun eigen specialisatie hebben. Goed voor de kwaliteit en dus goed voor de patiënt!

 10. Goededag,

  Een aantal jaren geleden ben ik overgestapt van tandarts, dat was een hele slechte keuze achteraf..deze mevrouw heeft mij en mijn broer heelveel leed verzorgt. Wij kwamen zonder klachten op controle en deze mevrouw zei dat wij een nodige ingreep hadden. Tot onze verbazing gingen wij daarmee akkoord, het duurde bijna 1 uur..een paar dagen later kregen wij heelveel last van deze kies, dus wij terug en de tandarts zei dat wij een wortelkanaal behandeling nodig hadden. De klachten waren daarna nog niet weg en het verspreiden zich..een paar weken later is deze “tandarts” vertrokken naar het buitenland met een aardig dikke zakcent en nooit meer iets van gehoord..ze word overigens gezocht. Wij hebben zoveel pijn geleden dat we niet meer durfde te gaan naar een andere tandarts, jaren later zijn mijn tanden uit elkaar aan het vallen en zijn mijn kiezen afgebroken. Gelukkig zie je het niet als ik lach maar ik heb er veel problemen mee, eten, drinken..helaas kan ik een plan van aanpak niet betalen want met mijn gebit komt het op de nodige centen uit. Ik denk ook niet dat mijn tanden weer gemaakt kunnen worden omdat ze afgebroken zijn. Kiezen, en een tand aan de zijkant. Ik ben een tanden knarser vooral s’ nachts..ik zou graag advies willen wat ik het beste kan doen??

  Met vriendelijke groet,

  Richard

  • Beste Richard,
   Je hebt wel heel veel pech gehad met deze tandarts, ik vind het echt heel erg dat je daarna nooit meer naar een tandarts durfde. Gelukkig zijn hele slechte tandartsen echt een uitzondering met ons huidige systeem van kwaliteitscontrole voor tandartsen. Het enige advies wat ik je kan geven is namelijk toch echt een tandartsbezoek. Wat je kan doen om een goede tandarts te zoeken is eens te vragen in je omgeving. Vraag aan bekenden of buren of zij een goede tandarts hebben en waarom zij denken dat die goed is. Op die manier weet je een beetje waar je het beste heen kan gaan. Ook kan je naar een universiteitskliniek gaan. Er zijn mogelijkheden om door studenten te worden geholpen maar je kan ook voor een adviesgesprek bij een tandarts terecht, zoals hier: adviesgesprek ACTA. Vraag van te voren eerst bij de verzekering of ze het vergoeden.
   Elke tandarts kan voor verschillende budgetten een behandelplan maken. Als je voor de eerste keer naar een tandarts gaat, geef dan heel goed aan wat je budget is en wat je eigen verwachtingen en angsten zijn. De tandarts zal daar dan rekening mee houden zodat het voor jou betaalbaar is en je ook echt blij bent met de behandeling. Of het nu om een kunstgebit gaat of allemaal kronen op je kiezen, of iets daartussen in, uiteindelijk gaat het erom dat je mond gezond is, dat het er netjes uitziet en dat je goed kan praten en eten.
   Heel veel succes!

 11. Al sinds langere tijd weet ik dat ik parodontitis heb. De laatste weken had ik echter last van een slechte adem en vieze smaak in m’n mond. Vandaag naar de tandarts geweest en een behandeling is voorgesteld.
  Er zijn voor mij echter een aantal bezwaren:
  Sowieso de kosten uiteraard (tussen €700 en €900).
  De duur van de behandeling die een aantal maanden beslaat.
  Een slagingspercentage kan niet gegeven worden.
  Het geneest niet de parodontitis, het zorgt er wel voor verminderen van mijn huidige klachten maar mijn scheve tanden en m’n omhooggetrokken tandvlees zullen blijven.
  Mijn eerste gedachte is: ik neem een kunstgebit! Meeste kosten worden vergoed, ik hoef me niet meer te schamen voor m’n gebit, de parodontitisproblematiek is opgelost, het zit er toch ooit aan te komen dus dan maar liever nu ik “jong” ben (48) zodat m’n mond beter herstelt en went dan als ik 10 jaar verder ben.
  Echter ben ik mij ervan bewust dat een kunstgebit niet zaligmakend is. En eenmaal gekozen daarvoor is er geen weg terug meer.
  Toch moet ik kiezen (Hihi, leuke woordkeuze), naar mijn gevoel tussen twee slechte opties.
  Wat zou uw advies voor mij zijn?

  • Helaas kan ik u geen advies geven, dit is echt een beslissing die u zelf moet maken in overleg met de tandarts die u gezien heeft. De voortschrijding van de parodontitis, de klachten, de vorm van de kaak en of uw een man of vrouw bent, allemaal factoren die meetellen. Om het laatste te verduidelijken: vrouwen in de menopauze die geen tanden en kiezen meer hebben, krijgen te maken met extra resorptie (slinken) van de kaken. Dus vrouwen zouden hun best moeten doen om in elk geval pas na de menopauze een kunstgebit te krijgen. Aan de andere kant, als de parodontitis voortschrijdt is het botverlies na verloop van tijd misschien nog wel meer. Dat kan ik zo niet bepalen omdat ik u niet gezien heb.
   Mocht u er met uw tandarts niet uitkomen is het wellicht een idee om een second opinion te halen bij een andere tandarts, dan krijgt u misschien weer nieuwe inzichten en kunt u beter beslissen. Maar uiteindelijk moet het toch uw eigen beslissing zijn, want u bent degene die uzelf het beste kent.
   Veel succes!

 12. hallo
  dankzij jaren lang medicijn gebruik (hoge dosering seroquel) zijn bijna al mijn tanden en kiezen afgebroken gisteren sinds 4 jaar en ondanks mijn extreme angst vd tandarts toch naar de tandarts gegaan ivm erge pijn aan mn verstandskies deze is vanmiddag door de kaakchirurg verwijderd nu is het geval dat ik voor mijn onderkaak een prothese krijg waarvan ik de naam niet meer weet maar ik heb onder nog 4 tanden en de snijtanden ernaast de tandarts zij dat ik een prothese krijg die met ijzeren haakjes om mijn eigen tanden komen om zo de prothese op zn plaats te houden voor mijn bovenkaak zal alles getrokken worden voor een volledige gebit wat ik mij afvraag ik hoor zoveel verschillende verhalen moet je zoals volledige protheses gemaakt worden tegenwoordig nog steeds met lijm in de weer? ik hoor altijd dat die enorm vies is en mijn probleem is dat ik dan meteen moet braken ook ben ik iemand die nooit aan een vieze smaak kan wennen ook daarom zie ik er tegenop en is het waar dat zo,n prothese er ineens uit kan vallen tijdens eten en of praten? en weet u misschien hoe ver een bovenkaak geslonken moet zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen? ik heb een uitgebreide complete verzekering (vgz)
  M.V.G

  • Seroquel heeft twee bijwerkingen waardoor je gebit aangetast kan worden. Ten eerste krijg je minder speeksel, waardoor je een droge mond ervaart en waardoor de bescherming van je gebit wegvalt. Ten tweede kan je met seroquel veel gaan braken, het maagzuur kan daarmee je gebit ook aan tasten. Helaas is het bij jou zover dat je een plaatje en een bovengebit krijgt nu. Hoe het bij jou zal gaan is niet te zeggen. Dat het eten minder makkelijk zal gaan wel. Een gebit zit altijd los, je kan het met een beweging of met je tong altijd opwippen. Ook kan je jezelf aanleren om het juist op zijn plaats te houden, het is maar net hoe je ermee omgaat. Soms zie ik mensen met de slechtste gebitten die vinden dat het nog best vast zit. En soms zie ik mensen met een perfect kunstgebit die klagen dat het los zit. Veel van deze klachten zijn vooral gebaseerd op je acceptatievermogen en je eigen verwachtingspatroon. Ik kan dus met geen mogelijkheid zeggen of het voor jou gaat werken, maar helaas heb je ook al geen keus meer. Het beste is dus om het gewoon te laten gebeuren en er niet over te gaan piekeren. Plakken met kleefpasta is een optie, als je heel weinig gebruikt en alleen aan de voorkant van je gebit doet, hoef je daar ook niet misselijk van te worden. Vies smaakt het niet, waar veel mensen over klagen is de lijm verwijderen, het plakt namelijk nogal. Maar daar is het ook voor gemaakt tenslotte. Veel mensen gebruiken ook gewoon veel te veel, je hebt er maar heel weinig voor nodig. Maar als het niet nodig is zou ik het gewoon niet gebruiken, of soms, alleen als je bijvoorbeeld uit eten gaat.
   Voor wat de vergoeding betreft: het trekken van je tanden en kiezen zal je zelf moeten betalen, voor de rest heb je een eigen bijdrage. Verderop op deze site staat precies omschreven wat je moet betalen. Als je het helemaal precies wilt weten, vraag dan je tandarts een offerte en stuur deze gewoon naar de verzekering met de vraag wat je eigen bijdrage wordt. Hou wel rekening met je eigen risico, wat weer wat anders is dan je eigen bijdrage.

 13. Beste allemaal
  Ik ben vorig jaar februari begonnen met het project bovenprothese. Alle boventanden in 1 keer getrokken en in mei uiteindelijk mijn eerste immediaat prothese gekregen. Natuurlijk is het wennen, vooral het gevoel van iets in je mond hebben is wat ik persoonlijk denk ik als grootste obstakel heb ervaren. In het allereerste begin was het net of je een stuk plastic bij elke hap mee at. Dit went echter snel en ik kon al snel goed kouwen met mijn gebit. Echt iets afbijten is bij harde en taaie voeding uiteraard veel minder. Dit blijft ook zo. Het is net of de kunstgebittanden botterzijn. Pijnklachten heb ik eigenlijk nooit gehad. Heel blij was ik echter met het aanzicht. Je kunt weer heerlijk spontaan lachen! Natuurlijk is zo´n immediaatprothese een tijdelijke oplossing vanwege het slinken van in mijn geval de bovenkaak. Al snel had ik inderdaad kleefpasta nodig voor het zekere gevoel laat ik zo noemen. Echter dat helpt in die fase goed. Mijn advies de neutrale pasta van Kruidvat. Geheel smaakloos en je komt er een dag mee door. ´s avonds na de koffie is die dan zo´n beetje opgelost en als je dan ´s avonds je gebit schoonmaakt is dat een makkie. Die merkpasta´s heb ik ook geprobeerd maar die zijn inderdaad lastiger van het gebit te krijgen en plakken echt niet veel beter en zijn ook nog eens duurder. Enfin, na verloop van tijd een dik jaar in mijn geval gaat de bovenkaak dermate slinken dat het tijd wordt voor de definiteve prothese. Precies volgens het boekje dus zoals je dat op vele sites kunt teruglezen. Nu, sinds vorige week heb ik mijn echte nieuwe definitieve prothese met preciese plaatsing van de tanden in mijn aangezicht zoals ik dat wilde hebben gebaseerd op mijn oorspronkelijke bovengebit. Ik had goede oudere foto´s van mijn tanden toen ze er nog goed uitzagen uiteraard… Wat ben ik nu een blij mens! Het gebit past als een bus. De kouwfunctie is sterk verbeterd en de estethische kant die wij als dragers van een gebit toch allemaal erg belangrijk vinden, we zijn tenslotte allemaal een beetje eidel, is werkelijk fantastisch. Mijn tandtechnicus heeft erg zijn best gedaan om de kleur zo goed mogelijk te krijgen. Mijn eigen ondertanden zijn natuurlijk wat geler van kleur maar de bovenprothese mag een slag witter worden. Hij heeft de hoektanden daarvan weer meer in de kleur van mijn ondergebit gehouden waardoor het totaalplaatje van mijn mond nu mooi en fris overkomt. Zo zie je, natuurlijk moet je er even doorheen, eerst de drempel van de stap nemen, dan het traject ca. anderhalf jaar van de immediaatprothese, maar dan hen je ook wat. Ik denk wel dat er veel verschil zit bij dragers in de perceptie van het passend zitten van het gebit. Ik kan nu met mijn tong en ondertanden de prothese in mijn mond loskrijgen maar hem ook kijhard vacuum aandrukken. Totaal geen plakmiddel meer nodig dus. Ik zag van Peter een item dat hij graag een kunstgebit wilde omdat hij dat als een kunstwerk ziet. Ook ik ben best gefacineerd geraakt over wat tandtechnische mensen kunnen. Het is inderdaad een kunstwerk wat je in je mond krijt. Sta je voor de spiegel en haal je ze eruit staat er een tandenloos mormel en doe je daarna je kunstwerk in staat er een persoon met een fantastisch gebit waar naar mijn idee geen gekunsteld met veel pijn en moeite bij elkaar gehouden eigen gebit tegenaan kan. Om van de pijn de mondstank en de veel te hoge sleutelkosten van de dames en heren tandartsen nog maar te zwijgen….. Nee, ik ben iedere dag blij met mijn kunstwerk, voel me zeker en knapper. Ik hoop dat dit een opsteker mag zijn voor alle twijfelaars en pijnlijders. En o ja met een gemiddelde aanvullende tandartsdekking op mijn ziektekostengverzekering heeft me het nu na anderhalf jaar nog geen 300 EURO gekost dus daar hoef je het echt niet voor te laten. Heb vertrouwen in jezelf!

  • Bedankt voor je verhaal Ton, ik hoop dat dit een inspiratie is voor iedereen die het wil, of gewoon niet anders kan.

 14. Hallo allemaal,

  Toen ik 5 jaar was ben ik op de rand van een zwembad gevallen. Met het gevolg dat er door de harde klap tanden eruit waren en in de loop van de jaren mijn tanden niet mooi
  recht staan. Ook heb ik altijd het gevoel dat mijn tanden zwak zijn. Ik heb altijd tandpijn gehad. Kan geen harde dingen eten enz. Doordat de tandarts vroeger altijd gaatjes boorde durfde ik niet meer te gaan. Vele jaren later kreeg ik enorme tandpijn. Toen ik de pijn echt niet meer kon dragen ben ik naar een tandarts gegaan. (ik was ondertussen verhuist naar België). Helaas toen ik daar vertelde dat ik een enorme tandartsenfobie had door mijn verleden lachte hij mij recht in mijn gezicht uit, ik moest me niet aanstellen. Omdat ik niet anders kon, toch maar de tand laten trekken. Daarna niet meer naar de tandarts gegaan. Vijf jaar later weer een ontstoken tand, ook toen weer gewacht tot ik de pijn niet meer kon dragen en maar naar deze tandarts terug gegaan.( ik durfde niet naar andere tandartsen te gaan door mijn fobie,vertrouwen was weg). Hij heeft de tand getrokken, maar deze keer deed
  het pijn. Nu durf ik helemaal niet meer te gaan. Ik ben zo moe van al die jaren tandpijn te hebben.Ik ben nu ondertussen 42 jaar en mijn tanden zijn niet goed, vulling afgebroken, verstandskies die lastig doet en ik heb ook veel gaatjes. Bruggen, kronen wortelkanaalbehandeling durf en wil ik niet.Ik denk dat een kunstgebit de beste oplossing voor mij is. Ik heb een verzekering bij de mutualiteiten(geen aanvullende) en een hospitalisatie verzekering. Ik ben bang dat als ik me zover krijg om naar tandarts te gaan
  deze niet naar mij wil luisteren en al mijn tanden wil repareren. Liefst wil ik een kustgebit( tanden eruit onder gehele narcose). Weet iemand raad?

  • In Belgie weet ik niet hoe het georganiseerd is maar in Nederland zijn er klinieken voor. Voor tandartsen die gespecialiseerd zijn in extreem angstige patienten is jou verhaal dagelijkse kost helaas. Vraag een tandarts waar je al een keer geweest bent om een verwijzing (ik neem aan dat je in Belgie ook gespecialiseerde tandartsen hebt), dan kan je daar in eerste instantie gewoon eens gaan praten en kijken wat ze voor je kunnen doen. Dat zijn in elk geval tandartsen die jouw probleem volkomen begrijpen!

   • Beste Wendy,
    Bedankt voor je goede raad.
    Na veel zoeken op de computer heb ik een tandartsenkliniek in België gevonden die
    samenwerkt met een narcose tandarts. Ik heb een afspraak gemaakt. Zij heeft mij een beetje gerustgesteld, foto’s gemaakt en advies gegeven. Daarna verwees ze mij door naar de narcose tandarts. Deze heeft naar mijn tanden gekeken en mij verteld wat er vergoed ging worden. Binnenkort worden mijn tanden behandeld onder narcose. Ik heb besloten om eerst mijn tanden te laten repareren omdat de meeste tanden nog goed waren. Zijn mijn zenuwen weg? Een klein beetje(angst krijg je niet zomaar weg),maar ik weet nu wel dat er tandartsen zijn die je wel begrijpen en je wel willen helpen.

Reacties zijn gesloten.