Kunstgebit schoonmaken

Hoe kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken?

Uw kunstgebit schoonmaken is noodzakelijk om bacteriegroei, plak en tandsteen te voorkomen. Ook al heeft u geen eigen tanden meer, u moet uw tanden blijven poetsen! En u moet niet alleen uw kunstgebit schoonmaken, ook uw mond moet u nog steeds poetsen omdat bacteriën in uw mond door de aanwezigheid van voedselresten (plak) heel snel kunnen groeien. Hierdoor kunt u makkelijk zweertjes en ontstekingen krijgen en uit uw mond gaan ruiken. Bovendien kan deze plak, als u nog eigen tanden of implantaten heeft, cariës en ontstoken tandvlees veroorzaken, waardoor u riskeert dat u deze ook verliest. Uw mond en uw kunstgebit schoonmaken kan dit allemaal voorkomen.

Advertentie

Ook uw mond moet schoongemaakt worden

Het beste is om uw mond ’s avonds voor het slapen gaan te poetsen met een gewone zachte tandenborstel. Dit kunt u doen met gewone tandpasta, ook al heeft u geen tanden meer. Bij het poetsen maakt u een draaiende, masserende beweging en reinigt u de hele boven- en onderkaak, inclusief het verhemelte. Bacteriën en dode huidcellen blijven makkelijk zitten onder een kunstgebit, dus het hele slijmvlies waar het gebit op rust moet schoongemaakt worden. Overdag, meestal na de maaltijd als u uw kunstgebit schoonmaakt, kunt u de mond (zonder gebit in) gewoon met water spoelen.

Uw kunstgebit schoonmaken met de protheseborstel

U kunt beter niet uw kunstgebit schoonmaken met tandpasta. Tandpasta is licht schurend en zou microscopisch gezien krasjes kunnen maken. In deze krasjes hebben de bacteriën meer houvast en groeien dus makkelijker aan. U kunt het beste een paar keer per dag uw kunstgebit schoonmaken met een speciale reiniger, zoals van Corega of Ecosym, die zacht genoeg is om het kunsthars niet te beschadigen. Het handigst is een speciale protheseborstel die groter is dan een gewone tandenborstel en aan de bovenkant twee borstels heeft. Een grotere voor de grote oppervlakken en een die een puntvorm heeft voor de binnenkant en de moeilijke plekken.
Als u geen speciale reiniger heeft kunt u het beste gewoon afwasmiddel gebruiken.

Uw kunstgebit schoonmaken door te weken

Uw kunstgebit schoonmaken doet u door niet alleen te poetsen maar ook te weken. Als u ’s avonds het gebit gepoetst heeft kunt u het bewaren in een glas water of een speciaal prothesebakje. Door enkele druppels prothesereiniger toe te voegen worden de bacteriën gedood. Er zijn prothesereinigers die u dagelijks kunt gebruiken en voor het zwaardere werk zijn er (bruis)tabletten of druppels die eenmaal per week uw kunstgebit schoonmaken. Deze wekelijkse middelen kunnen het kunsthars aantasten op de lange duur als u het dagelijks gebruikt, dus doe dit niet vaker dan eenmaal per week.

Uw kunstgebit schoonmaken met bleek

Bleekmiddel (chloor) tast het kunsthars ernstig aan dus uw mag nooit uw kunstgebit schoonmaken met bleekmiddel, ook niet verdund. Als de tanden verkleurd zijn kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken met speciale whitening tabletten voor kunstgebitten. Ook kunt u langs de tandprotheticus of tandtechnicus gaan. Hij of zij kan uw kunstgebit schoonmaken in een speciaal trilbad, eventueel met reiniger, waarbij alle aanslag en verkleuringen weer verwijderd worden.
Als u veel tandsteen heeft kunt u uw kunstgebit schoonmaken met azijn. Dit tast het materiaal niet aan en u kunt het gebit dan ook de hele nacht in water met een flinke scheut azijn laten weken. De volgende ochtend kunt u met uw protheseborstel alle tandsteen er makkelijk af poetsen. Gebruik in elk geval nooit scherpe mesjes of andere krassende voorwerpen, dit is niet nodig.


Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier >

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Onderhoud

Advertentie

72 gedachten over “Hoe kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken?

 1. Misty

  U heeft het over het laten inweken in azijn. Bedoeld u hiermee schoonmaakazijn of natuurazijn?

  MvG

  Misty

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Misty,
   Schoonmaakazijn bevat meer azijnzuur dan azijn voor consumptie maar kan ook ingrediënten bevatten die niet voor consumptie geschikt is, zoals methanol. Om het kusntgebit schoon te maken is schoonmaakazijn perfect, het lost de kalk op, reinigt, lost vetten op en bestrijdt bacteriën. Aangezien de smaak niet aangenaam is zult u automatisch het gebit goed naspoelen met water voordat u het weer gaat dragen, dus u zult geen schoonmaakazijn binnen krijgen. Mocht u het toch te sterk vinden ruiken kunt u ook uitstekend gewone azijn gebruiken. Als u uw kunstgebit er de hele nacht in laat liggen is gewone azijn zeker ook voldoende sterk om zijn werk te doen. Het is dus net wat u in huis hebt, u kunt alle azijnsoorten gebruiken en u kunt het ook verdunnen met water als u dat prettiger vindt.

  2. Ruud

   Veel wat op dit forum staat is gewoonweg slecht voor een kunstgebit.
   Azijn, wasmiddelen etc. zijn allemaal niet gemaakt voor het behoud van een kunstgebit.
   Op *********.nl wordt ***** aangeboden. Dit middel komt vanuit de dentalsector en is gemaakt voor beugels, protheses noem maar op. Het verlengd de levensduur met jaren en aangezien een kunstgebit met implantaten duur is ben ik er liever zuinig op.
   Voorheen had ik corega maar ook daarmee werd het er uiteindelijk niet mooier op. ***** daarentegen heb ik na twee jaar nog steeds een gebit wat als nieuw is. Het is gemaakt door tandartsen en niet door een commercieel bedrijf als Unilever.
   ***** prothese reiniger dus

   1. Wendy Bericht auteur

    Beste Ruud,

    In je reactie maak je gebruik van dezelfde (marketing-)strategie als de website van deze reiniger, dus ik ga er vanuit dat je ofwel een werknemer ofwel de protheticus zelf bent die volgens mij deze reiniger op de markt heeft gebracht. Jouw strategie is dat je van de concurrent (unilever, gewone midddelen als azijn en zeep, Corega) stelt dat ze niet werken of zelfs slecht zijn, zonder enig bewijs of argument, en vervolgens stelt dat jouw middel de enige is die goed is. En dat baseer je op het feit dat jouw gebit na twee jaar nog netjes is. Helaas wordt er geen enkel gefundeerd onderzoek gegeven en ik kan daar ook niets over vinden. Volgens mij is het nog niet eens twee jaar op de markt. Ook wordt er niet duidelijk gemaakt wat de ingrediënten zijn, of zelfs maar een werkzame stof genoemd die er in zit. Ik vermoed daarom dat er niet veel meer in zal zitten dan zeep of azijn. In dat geval werkt het inderdaad, maar dan mag het ook niet meer kosten dan die middelen uit de supermarkt. Of misschien zit dat er niet eens in en wordt daarom niet op de website vermeldt wat de werkzame stof is. Ik kon de ingrediënten niet achterhalen.
    In elk geval is het niet de bedoeling om op deze manier reclame voor een product via onze website te maken. Je kan beter de ongefundeerde marketing praatjes op de website veranderen in daadwerkelijke informatie waar de gebruiker/patiënt wat aan heeft.

   2. Gust

    Nou zeg daar heb ik wat aan. ….! Met die *******. Weet ik nog niks.
    Desondanks DANK voor uw moeite.

 2. Anoniem

  mag je met een gebit ook mondspoelwater gebruiken en zo ja is dat dan het beste wanneer het gebit uit is of maakt dat niks uit. Of is er iets anders wat je mag of kan gebruiken om soms toch die frissen adem te hebben.

  1. Wendy Bericht auteur

   Ja hoor, geen enkel probleem. U kunt een mondspoelmiddel gebruiken tegen een droge mond, voor een frisse smaak, tegen ontstekingen of ter ontsmetting van wondjes. U kunt elk mondspoelmiddel gebruiken die u prettig vindt, maar mondspoelmiddelen met chloorhexidine kunt u beter alleen gebruiken wanneer dat echt nodig is. Dit middel geeft namelijk een hardnekkige verkleuring van uw kunstgebit. Deze kan er wel weer van af gepolijst worden bij het tandtechnisch lab maar als u het kunt voorkomen is dat makkelijker. Gebruik dus alleen chloorhexidine op aanraden van uw tandarts, mondhygiëniste of tandprothetist.
   Het maakt helemaal niet uit of u uw gebit uit doet of niet tijdens het spoelen. Uiteraard moet u bij de dagelijkse reiniging uw gebit uit doen om te poetsen en ook het tandvlees kunt u dan borstelen, maar voor tussendoor spoelen is het niet nodig om het gebit uit te doen. Het spoelmiddel bereikt wel beter de kaken en het verhemelte als u het uit doet, dus het is maar net wat u fijner vindt.
   Wat erg lekker is, en ook nog eens goedkoop, is om muntthee te zetten met muntblaadjes uit de tuin, af laten koelen, de munt eruit halen, een paar druppels citroensap erin, net hoeveel u lekker vindt en dan in de koelkast bewaren. Heerlijk fris om te drinken èn te spoelen en bovendien supergezond.

  2. Jan

   Ik heb mijn kunstgebit met biotex proberen schoon te maken.De zwarte randjes bij tanden worden toch niet schoon. Is biotex bezwaarlijk?
   U dankend voor U antwoord.
   Met vriendelijk groet Jan

   1. Wendy Bericht auteur

    Beste Jan,
    Biotex is prima als schoonmaakmiddel maar het zal de zwarte randjes niet schoonmaken. Het probleem van zwarte randjes is dat de verkleuring tussen het kunsthars van de plaat en de tand in zit, daar kan je het niet meer uit halen. Als het kunstgebit gemaakt wordt, gebeurt dat door het kunsthars van de plaat te persen. Het kunsthars moet dan door de hitte versmelten met het kunsthars van de tanden. Soms gebeurt dat niet helemaal en kan er een hele kleine ruimte blijven waar op den duur vuil en verkleuring in komt. Met porseleinen tanden heb je dit altijd omdat dat materiaal gewoon niet versmelt met het kunsthars. Dus na verloop van tijd krijg je dan zwarte randjes die je niet meer schoon kan maken.
    Azijn kan eventueel nog wat doen en dat is niet schadelijk voor het kunstgebit. Leg gewoon het gebit een nachtje in water met een flinke scheut azijn. Als dat niet helpt is de enige oplossing het tandtechnisch laboratorium. Daar kunnen ze de randjes uitslijpen en opnieuw vullen met kunsthars zodat alle verkleuring weg is. Hier zijn echter vaak wel kosten aan verbonden, tenzij het gebit nog niet oud is, dan kan het onder de garantie vallen. Overleg dit eerst even met het laboratorium of uw tandarts.

 3. Annie

  Hoe lang is een garantie van een nieuw gebit? Word je dan verteld als je een nieuw gebit neemt dat het porseleinen tanden zijn en wat de nadelen hier van zijn? Met vriendelijke groet Annie

  1. Wendy Bericht auteur

   De garantie op een kunstgebit voor wat betreft reparaties is meestal een jaar, afhankelijk van de behandelaar. Reparaties na die periode worden via de basisverzekering vergoed. Garantie op het functioneren van het gebit ligt helaas moeilijker. Van te voren kan een tandarts niet aangeven hoe goed iemand kan functioneren met zijn gebit. Dit hangt af van veel factoren, zoals de hoogte en vorm van de kaken, de hoeveelheid speeksel, de handigheid van de drager en nog vele andere factoren waar een tandarts geen invloed op kan uitoefenen. Dus de tandarts zorgt voor een goed passend gebit (dat is dus iets anders dan een goed functionerend gebit) en als er iets is met het kunsthars of de tanden, dan wordt dat gratis gerepareerd gedurende ongeveer een jaar.
   Wel is er een periode van twee maanden waarin u zonder bijkomende kosten nazorg voor drukplekken of andere ongemakken krijgt.
   Porseleinen tanden of kunsthars tanden waren vroeger echt verschillend. Porselein was mooier, gladder en natuurlijker. Tegenwoordig is er nauwelijks meer verschil te zien tussen porselein of het huidige moderne kunsthars. Porselein heeft als nadeel dat er ‘rouwrandjes’ kunnen ontstaan, zwarte verkleuring langs de randen. Ook kunnen de tanden als ze tegen elkaar tikken, een hoog, onnatuurlijk geluid geven. U kunt altijd in overleg met de behandelaar zelf kiezen voor porselein of kunsthars, al hebben sommigen hun eigen voorkeur. Zelf geef ik altijd de voorkeur aan kunsthars, omdat die bovenstaande nadelen niet hebben.

 4. Tine

  Beste,

  Ik ben momenteel bezig met het uitschrijven van mijn eindwerk. Op het internet en in de les kregen we wat tegenstrijdige informatie ivm het kunstgebit.
  Sommige bronnen zeggen de prothese bewaren in water en andere bronnen zeggen de prothese droog te bewaren?
  Maar wat is nu de goede methode?

  Alvast bedankt!
  Tine

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Tine,
   Het kunsthars van een kunstgebit droogt niet uit als je hem droog bewaard, dus voor het materiaal zelf maakt het niet uit of je hem nat of droog bewaard. De reden dat er vaak geadviseerd wordt om het nat te bewaren is omdat het vuil er dan afweekt. Bewaren in water met een scheutje azijn, een desinfecterend tabletje of wat zeep zorgt ervoor dat het gebit schoon wordt, het tandsteen oplost (azijn) of de bacteriën dood gaan (zeep of tabletje). Maar het is dus geen enkel probleem als je het gebit gewoon droog op het nachtkastje legt, zolang je het gebit maar verder goed schoon maakt.
   Succes met je eindwerkstuk!

   1. Anoniem

    Het is dus niet verstandig het gebit elke avond in een bakje water met bruistablet te leggen?

    1. Wendy Bericht auteur

     Het is niet schadelijk voor het gebit om elke dag te gebruiken hoor, het is alleen niet nodig als de dagelijkse reiniging met borstel en zeep of afwasmiddel goed gebeurt.

 5. skkkkkippi

  ecosym dagwordt my geboden elke dag mee te poetsen, ik gebruik echter bio aid, soms dompel ik m,n prothese in ecosim groen(voor elke dag) en ben zeer tevreden met het resultaat, is dit schadelijk voor het kunstgebir?
  alvast bedankt

  1. Wendy Bericht auteur

   Bio Aid ken ik alleen als probiotica voor aquaria, eerlijk gezegd is dat niet geschikt als schoonmaakmiddel voor uw kunstgebit. Goedkoper en veel beter is dus gewone zeep, dreft of groene zeep en een zachte borstel of een prothese borstel. Ecosym is ook prima, net als andere middelen die speciaal als prothese reiniger verkocht worden. Bio Aid zou ik echter niet gebruiken.

 6. Conny

  Ik heb paronditis en een plaatje, hoe kan ik voorkomen dat de bacteriën van mijn plaatje in mijn mond komt?
  Ik slik nu metronidazol en spoel mijn mond met perio-aid.

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Conny,
   Het probleem is niet zozeer de normale bacteriën op het plaatje want dat zijn niet de bacteriën die de parodontitis veroorzaken. De bacteriën die wel de tandvleesontstekingen veroorzaken zitten in de pockets van het tandvlees. Aangezien je antibiotica slikt neem ik aan dat je al een tijdje bezig bent met het reinigen van de pockets bij de mondhygiëniste of parodontoloog. Dat betekent dat de pockets in principe schoon zijn en kunnen genezen. Om de laatste hardnekkige bacteriën te bestrijden krijg je nu antibiotica. Meer dan zo goed mogelijk je mondhygiëne op peil te houden kan je gewoon niet doen. Eventuele herinfectie van paro-bacteriën op je plaatje ondervang je door de normale reiniging van je plaatje met een desinfecterend middel zoals een bruistablet en door je plaatje goed te poetsen.

 7. Maaike

  Ik doe voor mijn opleiding onderzoek naar de reiniging van een kunstgebit. Ruud zei al eerder dat veel dingen die jullie beschrijven schadelijk is voor het kunstgebit. Ik kan in ieder geval vertellen dat het ’s nachts weken van een kunstgebit niet goed is. Door het weken ontwikkelen zich er allerlei bacteriën op het kunstgebit waardoor degenen met het kunstgebit risico loopt op candida albicans. De protocollen voor verpleeghuizen zijn hier op gebaseerd en zelfs de inspectie voor verpleeghuizen houdt deze protocollen aan bij het inspecteren van verpleeghuizen. Het onderzoek naar het ontwikkelen van bacteriën die candida albicans veroorzaken is als in 1986 gedaan. Voor wie een duidelijk beeld wil van het verzorgen van een kunstgebit moet opzoek gaan naar een protocol van een verpleeghuis.

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Maaike,
   Ik denk dat jij een aantal dingen niet helemaal op een rijtje hebt. Ten eerste haal je Ruud aan alsof hij weet waar hij het over heeft maar hij probeerde alleen maar zijn eigen product te slijten door verkeerde info te verspreiden, dus die opmerking van jou zal ik naast me neerleggen.
   Verder heb je duidelijk niet door wat Candida Albicans is. Candida Albicans is een schimmmel die als commensaal vrijwel bij iedereen aanwezig is, net als vele andere onschuldige en soms nuttige bacteriën, schimmels en virussen, die jij gemakshalve hier vergeet. Het pure aanwezig zijn van deze beestjes betekent niet dat je last hebt van een infectie. Een infectie van een van deze schimmels of bacteriën ontstaat pas doordat andere micro-organismen bestreden worden door antibiotica of teveel desinfecterende maatregelen, waardoor het evenwicht weg is en de niet-bestreden micro-organismen kans krijgen om te groeien en eventueel een infectie te veroorzaken. Dus antibiotica, maar ook een verzwakt afweersysteem of aanwezigheid van parasieten kunnen problemen veroorzaken. Verpleeghuizen hebben niet alleen patiënten die een ontregelde afweer en onderliggend lijden (ziektes en aandoeningen) hebben, ze worden ook veel met antibiotica behandeld. Bovendien zitten ze allemaal bij elkaar en worden door dezelfde verpleging behandeld. Daarom is er in een verpleeghuis hele strikte hygiëne nodig. Urine, spuug, ontlasting en bloed opruimen, doden verzorgen, open geïnfecteerde wonden behandelen, en daarna helpen met voeding en kunstgebitten schoonmaken, het hoort er allemaal bij. In dat geval is het inderdaad nodig om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met de verspreiding van micro-organismen.
   Een thuissituatie is hiermee niet te vergelijken. Iemand die zijn kunstgebit gewoon huishoudelijk schoonmaakt met de gewone maatregelen, af en toe een desinfecterend tabletje gebruikt, zal geen enkel probleem krijgen met een schimmel of een bacteriële infectie.
   Ik denk dat jouw jeugdig enthousiasme en liefde voor je toekomstige vak ervoor zorgt dat je hier een beetje doordraaft als je mij denkt te kunnen wijzen op onderzoek uit 1986, alsof ik zo achter zou lopen. Als jij wilt weten hoe het echt zit, dan kan je bij de LCHV (landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid) gewoon de hygiëne-richtlijnen voor verpleeghuizen en woonzorgcentra opvragen. De herziende versie uit januari 2009 is overigens ook gewoon te googlen. Maar nogmaals, een thuissituatie en zelfs een situatie in een bejaardentehuis of woongemeenschap is niet te vergelijken met een verpleegtehuis.

  2. smiley

   Ik heb net een nieuwe prothese advies tandarts gewoon met een beetje afwas van derft je gebit reinigen .

   1. Wendy Bericht auteur

    Precies! Vaak zijn gewone huis-, tuin- en keukenmiddelen net zo goed als duurdere speciaalreinigers.

 8. patrick

  Nou ik doe me tanden een keer per week in de glorix wc reiniger leggen n nacht ze zijn stralend wit doe dit al jaren rest van dagen gewoon in potje met bruistabletje en met tandpasta poetsen 🙂

  1. Wendy Bericht auteur

   De actieve stof in glorix wc reiniger is zoutzuur. Wellicht in lage concentratie, maar dit kan toch het materiaal van uw kunstgebit aantasten. Dus waarschijnlijk is het niet zozeer dankzij het wekelijkse reinigen dat uw gebit er nog prima uitzien, maar meer ondanks de wekelijkse behandeling met wc reiniger. Het bruistabletje en de dagelijkse poetsbeurt zijn voldoende hoor! 😉

 9. Maria

  Goedemorgen allen,
  Ik heb alle reactie,s gelezen,maar nog niet om je implantaten te behandelen,ben nogal gevoelig voor geïrriteerd tandvlees,
  Dus mijn vraag is,welk tandpasta is voor mijn tandvlees en rondom mijn implantaten geschikt ?
  Dank jullie wel.
  Groet maria

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Maria,
   De tandpasta is niet zozeer het belangrijkste, je kan eigenlijk elke zachte tandpasta gebruiken. Fluoride is niet nodig, maar ook zeker niet erg. Een aantal tandpasta’s bevatten actieve zuurstof en dat werkt goed.
   Heel belangrijk is een goede poetstechniek en een goede borstel. Een zachte borstel die overal haren heeft: multitufted, dus geen tussenruimtes tussen de borstelharen. Ook elke dag reinigen rondom het implantaat met gazen is heel belangrijk. U kunt lintgaas of ‘veterband’ kopen bij de apotheek en deze losjes opdraaien zodat u hiermee kunt ‘flossen’. Dit is beter dan flossdraad, maar het lint moet smal genoeg zijn, 1-2 cm. Vraag aan de mondhygiëniste of ze het even voordoet, want het is een beetje een handigheidje.

  2. Anoniem

   Hiervoor kun je het beste teetrea-olie gebruiken. Een beetje op een watje en dan om de implantaten. Zo voorkom je ontstekingen en blijven je implantaten prachtig schoon. Een tandarts was dit advies ter ore gekomen en nu beveelt hij het zijn eigen cliënten ook aan.

   Groetjes Gertie

   1. Wendy Bericht auteur

    Mij is geen wetenschappelijk onderzoek bekend waarin tea-tree olie getest is om implantaten ontstekingsvrij te houden. De ontstekingen worden veroorzaakt door plaque, wat dus verwijderd dient te worden om het tandvlees gezond te houden. Ik zou geen advies willen geven waarin dit niet genoemd wordt. Vaak worden goedbedoelde adviezen gegeven, maar zijn deze adviezen gebaseerd op één persoon die enthousiast is over een zelf gevonden middel. Dit enthousiasme kan aanstekelijk zijn, maar is daarom nog geen bewijs dat iets goed werkt. De vermeende antiseptische werking van tea-tree olie is mogelijk niet groot genoeg om de bacteriën, die wellicht een voedingsbodem in de achterblijvende olie vinden, tegen te gaan. Een tandarts die puur afgaat op een enthousiast verhaal van iemand zou beter moeten weten.

  1. Wendy Bericht auteur

   Jazeker, zuiveringszout is licht schurend, dus niet te hard schrobben, maar het neutraliseert luchtjes en verwijdert vuil en vet. Als schoonmaakmiddel wordt het vaker gebruikt, dus ook op het gebit kan het prima. Zuiveringszout is ook ontsmettend, dus prima voor je gebit. Meng het echter niet met azijn want dan wordt de werking en de pH geneutraliseerd.

 10. Rienee

  Ik heb een rara vraag misschien,Maar kan helaas geen onder gebit in.Inplantaten mag wegens afweer medicijnen ook niet .Kan alleen kaak laten opvullen door operatie.Maar durf niet! HEB AL 20 jaar geen ondergebit in,maar nu ik ouder ben gaat het erg invallen.Is er geen andere oplossing voor mijn probleem.B.v iets zachter materiaal onder kunstgebit dat tevens onderkaak opvuld? B.v.d.

  1. Wendy Bericht auteur

   De vraag is natuurlijk waarom je geen ondergebit in kan. Heb je pijn? Ligt de zenuw bloot onder het tandvlees? Is de kaak te geslonken? Zijn er bijwerkingen van de medicijnen die ervoor zorgen dat het gebit niet in kan? Ik denk dan bijvoorbeeld aan een droge mond waardoor een kunstgebit niet lekker zit en pijn kan doen. Het is dus nogal moeilijk te zeggen of een zachte laag zal helpen bij jou, maar het bestaat wel. Vervelend is wel dat die erg vaak vervangen moet worden, eens per jaar ongeveer. Misschien is het handig om eens langs een kliniek voor bijzondere tandheelkunde te gaan, daar hebben ze veel ervaring met ernstige problemen met kunstgebitten. Je tandarts kan je naar zo’n centrum verwijzen.

 11. Alie

  Ik heb ook een rare vraag denk ik maar zit er erg mee,ik heb sinds kort een vriend maar ondekte al dat hij niet zijn tanden ging poetsen als we gingen slapen,was erg vreemd maar dacht ,nou oke.
  Nou zag ik laatst in zijn badkamer een gesloten bakje en daar lag in wat water zijn kunstgebid?
  Nou denk ik….heeft hij dan overdag niks in,dat kan toch niet?
  Durf hem er naar op aan te spreken,ben erg verlegen en steeds klap ik weer dicht,wat moet ik hier nou mee,hij is 57 jaar.

  1. Wendy Bericht auteur

   Je zou je moeten afvragen wat het voor je zou uitmaken of hij een kunstgebit heeft of niet. Zou het iets veranderen in jullie relatie? Ik denk het niet, je bent tenslotte niet op zijn tanden gevallen maar op hem. Als je het niet vraagt of hij een kunstgebit heeft, dan wordt het een probleem dat steeds zwaarder gaat tellen, dus je kan het hem maar beter gewoon vragen. Misschien schaamt hij zich er wel voor en zit hij er ook mee. Je zal zien dat de lucht geklaard is als je er gewoon naar vraagt en duidelijk maakt dat het voor jou geen probleem is.

 12. Ton

  Mijn prothese is ernstig vervuild omdat ik het schoonmaken steeds verwaarloosd heb.
  Hoe kan ik het weer schoon krijgen?

  1. Wendy Bericht auteur

   Het beste is om eerst met een stomp voorwerp de dikke lagen tandsteen eraf te halen, zonder het kunsthars van de prothese aan te raken of te krassen. Daarna is het beste om het gebit eerst een nacht in de schoonmaakazijn te laten liggen. Daarna zal het kalk opgelost zijn en is het er makkelijk af te borstelen. Bij zeer ernstige vervuiling moet dit een aantal keren herhaald worden omdat het azijn niet doordringt in te dikke lagen tandsteen/kalk. Als al het kalk eraf is dan kunt u het gebit desinfecteren met middelen die daarvoor in de handel zijn in de vorm van bruistabletten. Ook is het goed om met een speciale protheseborstel of een harde tandenborstel goed te poetsen met bijvoorbeeld afwasmiddel of speciale kunstgebit-schoonmaakmiddelen die u bij elke drogisterij kunt krijgen of op deze site via de webshop. Het handigst is om het daarna bij te houden en elke dag goed te poetsen, dit komt de gezondheid van uw mond absoluut ten goede en zal u ook een frisse mondgeur geven.

 13. Marie

  Hoi Wendy

  Ik ben gisteren naar de huisarts geweest en blijkt dat ik een schimmelinfectie in de mond heb. Ik heb de huisarts nog gevraagd of het van een kunstgebit kan komen maar hij zei van niet. Toen ik in huis kwam ben ik aan het googlen geslagen en het kan toch van een kunstgebit komen! Maar ook van inhalers die ik gebruik. De kunstgebit heb ik nu een jaar en nooit geen problemen mee gehad en hij zit ook prima. Maar kan ik nu het beste naar mijn tandtechnicus gaan om het te laten controleren? En ik ben nu wel huiverig voor die schimmels, hoe kan ik het beste mijn kunstgebit desinfecteren?

  Bvd Marie

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Marie, ja kan geen schimmelinfectie krijgen door je gebit, maar het kan wel moeilijker te bestrijden zijn als je schimmelinfectie of candida in je mond hebt en je desinfecteert het gebit niet goed. Dit kan je goed doen door goed te reinigen met een borstel en tandpasta en daarna in water met een bruistablet leggen. Het beste is om de candida te bestrijden met een middel als miconazol, wat via de tandarts of huisarts te verkrijgen is. Dus naar de tandtechnieker gaan zal niet veel zin hebben want die kan dat niet voorschrijven. Candida kan systemisch voorkomen en zal daarom ook systemisch behandeld moeten worden en niet alleen in de mond. Wat je wel kan doen om de candida in de mond extra te bestrijden is zorgen dat je een goed dieet hebt en geen antibiotica slikt. Als je meer wilt weten hierover kan je veel informatie lezen op candidadieet.blogspot.nl.

   1. Marie

    Bedankt voor je reactie Wendy. Ik bedoel dat of ik naar de tandarts moet gaan om te kijken of mijn gebit misschien toch te los zit of zo. Ik heb trouwens nooit geen last van mijn gebit. Ik had van de huisarts medicijnen gekregen (fluconazol)Ik ga in ieder geval bruistabletten kopen, ik maakte mijn gebit schoon met dreft (op advies van mijn tandtechnicus). Maar ik wil nu een sterker middel vanwege die schimmel.Nogmaals dank

    Gr Marie

 14. Ela

  GEBRUIK NOOIT VAN DIE GEBITS REINIGING TABLETTEN. Van welk merk dan ook.
  Het beschadigd het oppervlak altijd en het gevolg is dat je met hardnekkige aanslag komt te zitten, die je er bijna of helemaal niet meer niet meer afkrijgt.
  Dit is mijn eigen ervaring en werd bevestigd door mijn tandtechnicus.
  Mijn gebit is er mee onherstelbaar beschadigd. Zwarte randjes na een paar dagen, alsof ik drop had gegeten, wat ik nooit eerder had.
  Verbaasd me dat het op de markt is en blijft.

  1. Wendy Bericht auteur

   Jammer dat je deze ervaring hebt en ook jammer dat je tandtechnicus die verkleuring aan een reinigingstablet toeschrijft. Als het echt zo zou zijn, dan zou het toch niet zoveel geadviseerd en gebruikt worden.
   Zwarte randjes langs de randen van de tanden van een kunstgebit ontstaan vaak doordat er een kiertje zit tussen de tanden en het kunsthars van het gebit. Bij het persen van het kunsthars worden de tanden in een mal gezet en de tanden worden aan de buitenkant ingesmeerd met een middel wat er voor zorgt dat eventuele overmaat aan kunsthars niet op de tanden zelf hecht. Als de onderrand van de tanden ook hiermee ingesmeerd wordt, dan zorgt dat ervoor dat daar de rand van het kunsthars niet hecht en daar kan dan vuil tussen komen wat er niet meer tussenuit kan. Wat je daar aan kan doen is de technicus een rand te laten uit frasen en opnieuw kunsthars aan te laten brengen wat wel hecht. Met porseleinen tanden is het echter lastiger omdat het porselein sowieso niet hecht aan het kunsthars. Tanden van kunsthars versmelten met het kunsthars van het gebit, waardoor er geen kier kan komen, mits het goed gemaakt wordt.

 15. Maria

  Ik leg mijn kunstgebit altijd de hele nacht in water met natuur azijn en maak het schoon met groene zeep dat moet toch voldoende zijn. Ik heb nooit last van mijn tandvlees ook niet als ik een blaar heb dat gaat dan vanzelf over.
  En wat Maaike zei dat je het kunstgebit niet in water moet zetten vanwege bacteriën en schimmels begrijp ik niet want je spoelt je kunstgebit toch eerst goed om als je het uit het water haalt en dan doe je het in je mond.

 16. Roos

  Hallo,
  Ik ben bezig met een verbetervoorstel op mijn afdeling waar ik werkzaam ben. Het verbetervoorstel gaat over mondzorg. Wat voor mij nog onduidelijk is, is of je een gebit snachts in een bakje met water legt ja of nee? Ik heb het over patiënten in het ziekenhuis.

  Met vriendelijke groet,
  Roos

  1. Wendy Bericht auteur

   Voor de hygiene maatregelen die noodzakelijk zijn in een ziekenhuis of instelling zijn er protocollen die je kunt vinden op de site van het landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. Thuis raadt ik zelf altijd aan om het ’s nachts wel in een bakje water te doen met eventueel een bruistablet maar het is niet slecht voor het gebit om het droog te bewaren.

   1. Roos

    Bedankt voor u snelle reactie,
    Dus u zou aanraden om het gebit in het ziekenhuis s’nachts droog te bewaren? Vanwege de vergrote kans op micro-organisme dus vergrote kans op een infectie.
    Het protocol van de hygiëne maatregelen in het ziekenhuis kan ik niet vinden.. Wel die voor verpleeghuizen
    en woonzorgcentra en daar staat het volgende over in: Onderhoud gebitsprothese
    Gebitsprothese tweemaal daags schoonmaken met
    tandenborstel, water en vloeibare zeep. ’s Nachts de
    gebitsprothese droog in schoon, open en gelabeld gebitsprothesebakje
    bewaren.
    Kan ik er denkt u vanuit gaan dat dit ook geldt voor patiënten in het ziekenhuis?

    Met vriendelijke groet,
    Roos

    1. Wendy Bericht auteur

     Beste Roos, bij mijn weten is er een apart protocol voor ziekenhuizen, maar om dat zeker te weten zou je eens een ziekenhuis kunnen contacten. Zonder apart protocol zegt mijn boerenverstand dat je voor wat betreft de hygiëne voor kunstgebitten hetzelfde protocol kan gebruiken voor verpleeghuizen en ziekenhuizen.

 17. Arno

  Goedenavond,

  volgende week krijg ik mijn nieuwe kunstgebit (kunsthars gebit) dus alles is aangepast en het voelde ook goed aan met de voorbeeld proefstuk die ik had gepast.
  ik heb ook nieuwe bijgebouwde tanden (onderste gebit) en zijn heel mooi bijgewerkt maar de vraag is nu als ik voor de eerste maal ermee mijn voedsel ga kauwen zal dat dan na verloop van tijd geen schade toebrengen door de wrijvingen door het kauwen? bedoel daarmee afslijtage daar ben ik een beetje bang voor eigenlijk en voor de reiniging daarvan hoef ik niet meer te vragen want ben hier daarvoor al genoeg geinformeerd. dus enkel vraag i.v.m de slijtage door het kauwen.
  mvg Arno.

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Arno, slijtage van kunstgebitten was vroeger inderdaad best een probleem, de zachte kunstharsen van vroeger sleten door veelvuldig gebruik, zeker als mensen ook nog eens tandenknarsten. Daarom werden vaak porseleinen tanden gebruikt, om dat probleem te omzeilen. Tegenwoordig zijn de kunstharsen waarvan kunstgebitten gemaakt worden veel en veel harder en slijtvaster. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat normaal eten slijtage zal geven. Veel tandenknarsen kan nog steeds een probleem zijn, maar daar kunnen ook porseleinen tanden niet tegen. Het verschil is alleen dat bij overbelasting (zoals knarsen) kunsthars (langzaam) zal slijten en porseleinen tanden breken. Dat is namelijk het grote probleem van porselein, als je het gebit een keer laat vallen zal een porseleinen tand veel sneller breken, kunsthars is wat minder kwetsbaar wat dat betreft. Ook krijgen porseleinen tanden vaak ‘rouwrandjes’, van die zwarte lijntjes waar het overgaat in het roze kunsthars. Met kunsthars heb je dat in principe niet, omdat het kunsthars van de tanden en het roze kunsthars tijdens het persen onder hoge druk en temperatuur met elkaar versmelt.

   1. Arno

    Oke Wendy, ik ben goed geïnformeerd dus ik kan naar hartelust voortaan goed kauwen met mijn nieuw gebit en natuurlijk goed onderhouden! Bedankt hiervoor.
    Grt. Arno.

 18. G k n

  Hoi ik heb ook een kunstgebit die van mij is ook niet weer schoon te krijgen En zonder gebit kan ik echt niet slapen dan wordt ik zo beroerd Heb het wel eens geprobeerd zo wel mijn boven gebit als mijn onder gebit Maar dat ging dus niet was zo beroerd als een hond Dus wat doe je dan om weer goed te kunnen slapen mijn gebit weer in mijn mond Nu is mijn vraag hebben jullie daar een oplossing voor Mvg G K N

  1. Wendy Bericht auteur

   Eigenlijk geeft u twee problemen aan: Ten eerste het gebit dat u niet meer schoon krijgt en ten tweede het feit dat u beroerd wordt als u zonder gebit slaapt.
   Het kunstgebit niet meer schoon kunnen krijgen komt waarschijnlijk omdat de plak verkalkt is, dan is het tandsteen geworden. Dat is inderdaad niet meer met de borstel schoon te krijgen. Hierboven, in de laatste alinea, staat hoe u het beste het gebit met azijn kan ontdoen van tandsteen. Als dat er eenmaal af is kunt u heel makkelijk dagelijks het kunstgebit reinigen met een protheseborstel, zoals hierboven ook staat. Als u het gebit ook ’s nachts draagt is het belangrijk dat u het gebit drie keer per dag reinigt en ook het tandvlees poetst. Een desinfecterend mondspoelmiddel waarmee u ’s avonds uw mond spoelt zorgt er ook voor dat uw tandvlees gezond blijft.

   ‘S nachts uw gebit inhouden is voor de kaken op de lange duur minder gunstig. Het slinken van de kaken gaat sneller als u ook ’s nachts de prothese draagt. Uiteindelijk kan dat betekenen dat u sneller een nieuw gebit nodig heeft en dat u na een aantal jaren een lagere kaak heeft dan wanneer u het ’s nachts uit doet. Als u problemen heeft met het dragen van het gebit dan kan dat in de loop van de jaren erger worden als u lagere kaken heeft. Maar het is een afweging wat u moet maken. Als de nachtrust elke nacht verstoord is omdat u perse het gebit uit wilt doen, dan is dat ook niet goed voor uw algemene gezondheid. Veel mensen slapen daarom alleen met hun bovengebit in. Dan hebben ze toch wat in, maar blijft de onderkaak gespaard. De onderkaak geeft tenslotte de meeste klachten als die erg geslonken is.
   Lukt het niet met alleen de bovenprothese in, dan kunt u niet anders dan beide inhouden. Let er wel op dat u niet gaat klemmen of knarsen in uw slaap, want dat is echt heel slecht voor de kaken. Als dat zo is, kunt u beter andere manieren proberen, zoals bijvoorbeeld een hoger kussen of een oude prothese die u nog van vroeger heeft laten rebasen en de tanden en kiezen plat of weg te laten slijpen, zodat u geen kiezen meer op elkaar kunt zetten en dus niet zal gaan knarsen.
   Ook kan het zijn dat u andere problemen heeft waardoor u niet zonder gebit kunt slapen, zoals bijvoorbeeld apneu. Als u vermoedt dat er iets anders mee zou kunnen spelen is het raadzaam om met de huisarts een afspraak te maken om daar iets aan te doen.

 19. D v N

  Geachte.
  Heb mij juist een prothese borstel aangeschaft. Nu heb ik toch zo mijn bedenkingen, ik vind de haren veel harder dan die van mijn gewone zachte tandenborstel. Ga ik mijn tanden niet liggen schuren met zo’n prothese borstel? Ik poets mijn gebit met gewone groene dreft, en mijn tanden hebben nog altijd een mooie glans. In plaats van een reinigingsrablet gebruik ik een half dopje perio aid 0,12 op gelost in 350ml water, leg hier mijn gebit in tijdens het poetsen van mijn mond, spoel het af en klaar is Kees.

  MVG D v N

  1. Wendy Bericht auteur

   Een prothese borstel is inderdaad harder dan een gewone tandenborstel en dat is bij gewoon gebruik juist goed om het materiaal van het kunstgebit goed te reinigen. Gewoon gebruik betekent niet zo hard mogelijk schrobben maar betekent een rustige korte beweging zodat je in alle hoekjes komt. Een zachte tandenborstel is bedoelt om in de mond met name het tandvlees en eventuele tandhalzen niet te beschadigen, maar voor het stevige kunsthars van het kunstgebit is het te zacht. Dreft of groene zeep met een prothese borstel is perfect, dat schuurt niet. Perio-aid is bedoeld om de mond mee te spoelen en bevat chloor-hexidine wat een remmende werking heeft op tandplaque in de mond. Het kunstgebit erin leggen is op zich niet slecht maar heeft ook geen toegevoegde waarde. Een bruistablet is daar speciaal voor gemaakt en zal wat effectiever zijn. Wat wel goed is om de mond gezond te houden is met een zachte borstel het tandvlees te masseren, eventueel voor de smaak met wat tandpasta. Dat verwijdert dode huidcellen en verbetert de doorbloeding, wat uw mondgezondheid zal verbeteren.

 20. Joyce

  Beste Wendy, mijn moeder heeft sinds een paar dagen een frame voor boven en onder. Haar tanden heeft ze nog.Rechts onder heeft ze helemaal geen kiezen meer. Vorig jaar December heeft ze aan de rechter onderkant haar laatste kies laten trekken. Deze was onderhand al aardig ontstoken. Nu lees ik in een bericht hierboven, dat er ook een zenuw bloot kan liggen onder het tandvlees. Ik dacht, dat als je een kies laat trekken, de zenuw automatisch afsterft?Ze heeft de onderframe helemaal niet meer in vanwege de erge pijn in het tandvlees.Wie kan zien of er onder het tandvlees wat onstoken is? De tandarts of de tandtechnicus die haar gebit heeft gemaakt? En hoe bewaar je een frame voor een paar dagen, droog of juist in een bakje water?

  Met vriendelijke groet,
  Joyce

  1. Wendy Bericht auteur

   Dat zijn een heleboel vragen 🙂
   Een blootliggende zenuw is de ‘centrale zenuw’ die aan de oppervlakte komt omdat de kaak ernstig slinkt. Na het trekken van een kies is het kaakbot nog niet geslonken en zal alleen het stukje zenuw wat zich in de tand zelf bevindt meegetrokken worden en daar heb je geen last van.
   Een ontsteking is iets anders, dat kan de tandarts of tandprothetist eenvoudig zien. Een drukplek van het frame kan overigens ook pijn doen, het ligt meer voor de hand dat dat de pijn veroorzaakt.
   Een frame kan je in een bakje met wat water met eventueel een bruistabletje of een beetje azijn leggen om resp. te ontsmetten of te ontkalken. Maar droog bewaren kan ook, het frame zal daar niet onder lijden.

 21. Gratje

  Hallo Wendy, je hebt veel goede raad gegeven aan iedereen, bedankt daarvoor.
  Mijn vraag is: ik heb een hele zachte rand in mijn onderkaak wat ik zo heen en weer kan halen met mijn vingers en als ik dat doe, met name naar achteren dan doet dat heftig pijn.
  Een enkele periode doet het ook pijn als ik kauw en dan kan ik het niet eens bewegen met mijn vingers want dan ga ik door de grond van pijn
  Ik kan overigens vrijwel alles eten en heb al vanaf mijn 18de een prothese, dit i.v.m SLE, Fibromyalgie en Botnecrose ik gebruik al vanaf 1988 Predison hier voor.
  Maar mijn vraag is dus, waar door is de bovenste helft van mijn onderkaak zo zacht en heeft dat ook een benaming!!
  Bijvoorbaat bedankt en groetjes Gratje

  1. Wendy Bericht auteur

   Het feit dat je al een prothese had op heel jonge leeftijd is wat je nu opbreekt. Doordat het slinken van de kaak je hele leven doorgaat, ook al is het langzaam, hou je natuurljk op latere leeftijd heel weinig bot over. Het tandvlees krimpt enigszins mee terug maar niet helemaal en dat geeft dus zo’n losse rand. Het wordt in vakjargon Flabby Ridge genoemd, wat niet anders betekent dan Flaprand. 🙂 Het probleem is ook dat met het extreem slinken van de kaak de zenuw die normaal in het midden van de kaak loopt, aan de bovenkant komt te liggen. Al het bot erboven is weggeslonken en dat geeft die pijnklachten. Het kan voor een deel chirurgisch opgelost worden. Het zal nooit ideaal worden, maar kan zeker de klachten verlichten. Het beste is een keer voor een consult naar de kaakchirurg gaan zodat gekeken wordt wat er in jouw specifieke geval mogelijk is.

 22. H.

  Heb ook al 45 jaar een prothese (vanaf 21 jaar)
  Ondanks dat mijn vorige prothese steeds met gewone tandpasta werd gepoetst en met af en toe een reinigingstablet en wekelijks een ultrasoon badje zonder toevoegingen, zag mijn laatste er na 18 jaar nog netjes uit. Toch heb ik sinds deze maand weer een nieuwe prothese .
  Ik gebruik nu Correga schuim om te poetsen. Vind afwasmiddel een naar idee, (zit tussen mijn oren)
  Ik leg mijn prothese af en toe dus in een ionisch badje. Kunt u mij adviseren welke dentale reiniger ik hier het beste bij toevoegen kan? Of liever niks?

  1. Wendy Bericht auteur

   Als uw gebit er na al die jaren nog goed uit ziet, dan zou ik er niets aan veranderen hoor, dan houdt u het al gewoon goed schoon. U kunt een gewone kunstgebittenreiniger in het ultrasoon badje doen, of een scheutje azijn, maar dat hoeft niet perse.

 23. JJ.

  JJ. zegt
  Hoe krijg je een implantaat met schroefjes waar het kunst gebit op vast zit het beste schoon, zit vaak kalk aanslag op in hoekjes ?
  Het is toch een ander materiaal vandaar de vraag?

  De Vr. Groetjes Dank…………

  1. Wendy Bericht auteur

   Indien u een kunstgebit heeft die niet uitneembaar is omdat het vastgeschroefd is aan de implantaten, is de mondhygiëne lastig, dus dit vergt dan echt de noodzakelijke aandacht. Naast het poetsen met een gewone borstel zijn er hulpmiddelen om alle lastige hoekjes en rondingen schoon te maken zoals ragers, superfloss, lintgaas en brugnaalden. Als er veel ruimte is kan lintgaas (met een brugnaald) of hele dikke ragers een uitkomst zijn. Zorg er wel voor dat de metalen kern van de ragers niet langs het kunstgebit of implantaten gaat. Mocht u niet zeker zijn of u het goed schoon krijgt, kunt u het beste aan de mondhygiëniste vragen om het voor te doen. De hulpmiddelen zijn verkrijgbaar in de webshop die u in het menu bovenaan kunt vinden.

 24. Elisabeth

  Bij mij is in het verleden met kronen het een en ander fout gegaan. In drie jaar tijd heb ik mijn derde protegé en het gaat nog niet goed. Veel problemen met mijn tandvlees. Branderig en het gaat steeds stuk. Hoe kan ik mijn protegé zo goed mogelijk reinigen? Ik heb dit in het verleden met dreft gedaan. Maar dit is mij ontraden daar er altijd restanten kunnen achterblijven. Gevoelig voor schimmelinfecties. Kan alleen milde middelen voor mijn protegé gebruiken i.v.m. mijn gevoelig tandvlees. Hoe kan ik het beste ook mijn protege desinfecteren?

  1. Wendy Bericht auteur

   Zelf raad ik juist vaak dreft aan of zachte groene zeep. Als je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde bestanddelen van schoonmaakmiddelen zou ik zo zuiver mogelijke middelen nemen en dan gewoon uittesten. Ging het vroeger wel goed met dreft of had je daar ook klachten van? Want restanten die achterblijven van dreft zou niet echt een probleem moeten zijn als je het gebit goed naspoelt. Desinfecteren kan je met een gebitsreinigingsmiddel zoals een bruistabletje van de drogist (zie de webwinkel in het menu bovenaan) of wat waterstofperoxide 3% in een bakje met water.
   Mochten de klachten v.w.b. de branderigheid blijven, kan het zijn dat je last hebt van ‘mondbranden’ of een allergie, al komt dat niet vaak voor.

 25. Anoniem

  Beste Wendy,

  Ik draag ook een plaatje boven, en heb gisteren een heel
  mooi plaatje van metaal met enkele tanden erin gekregen. Ik vond het heel leuk al die aanwijzingen. Wel is het zo
  dat ik altijd met het bovenplaatje in sliep, en vannacht sliep ik dus met twee plaatjes in. Dit is blijkbaar toch
  niet zo goed? De poetsadviezen vond ik ook bijzonder, maar
  3x op een dag … echt? Ik ben wel van plan goed overal voor te zorgen daarom kom ik ook bij je met gewone vragen.

  Groetjes en veel schrijf- en leesplezier van
  Trees.

  1. Wendy Bericht auteur

   De reden dat ik drie keer per dag adviseer is omdat er tijdens de maaltijd toch vaak wat etensresten tussen het frame en het tandvlees/de tanden komen. Die kunnen problemen veroorzaken omdat een frame de natuurlijke reiniging van de mond in de weg kan staan. Door na elke maaltijd even te poetsen kunnen een hoop gaatjes voorkomen worden.
   De reden dat het beter is om de plaatjes uit te doen ’s nachts is omdat de druk op het tandvlees dan even weg is. Slinken van de kaak gaat sneller naarmate de druk hoger en de tijdsduur van die druk langer is. Veel mensen knarsen en klemmen ’s nachts, wat dus erg veel slinken extra geeft. Daarom is het beter om de plaatjes uit te doen.

 26. Adrie

  Hoi,
  Ik poets mijn boven en ondergebit met dreft en een normale (ikea) afwasborstel.Leg de protese in de palm van mijn hand,erg gemakkelijk. Even naspoelen.Wekelijks in een badje met een half bruistablet.

  1. Wendy Bericht auteur

   Dreft is uitstekend, net als groene zeep of andere zachte producten. Een afwasborstel is vrij groot, soms kom je niet helemaal in de groef als die wat diep is. In dat geval kan een speciale protheseborstel gebruikt worden, die is daar voor gemaakt.

 27. Ed

  Maak de steg van mijn klikgebit schoon met tandenborstel en tandpasta.
  Goed idee?

  Ook houd ik ‘ s nachts mijn onderklikgebit ” in” .
  Boven heb ik sinds 1 jaar ook een gebit en houd dat ’s nachts ook in.
  Gaat tot nu toe prima. Sporadisch doe ik de onderkant uit bij pijnlijke drukplekjes.
  Ed

  1. Wendy Bericht auteur

   Het reinigen van implantaten en de steg die daarop zit vereist meer dan alleen een borstel en tandpasta. Met name onder de steg, tussen het tandvlees en het implantaat komt de borstel niet en daar ontstaan problemen. Hier op de website kan je vinden welke aanvullende schoonmaakmiddelen er zijn. Het nadeel van een steg is dat het de implantaten spalkt, waardoor tandvleesontstekingen en botafbraak pas klachten gaan geven als het al veel te laat is. Vaak kan je alles al trekken tegen de tijd dat je het in de gaten hebt, zeker als je niet regelmatig bij de mondhygieniste voor controle gaat. De mondhygieniste zal de steg losmaken en de implantaten inspecteren en voor het kaakbot regelmatig rontgenfoto’s maken om evt problemen op tijd op te sporen. Een tand of kies kan nog genezen van een tandvleesontsteking, een implantaat doet dat niet omdat er geen ligament tussen het bot en het implantaat zit. De mondhygieniste kan ook vertellen hoe je het het beste schoon kan houden.

   Het gebit ’s nachts inhouden betekent 24 uur per dag belastihg voor de implantaten en het tandvlees, alleen overdag dragen reduceert de totale belastingstijd enorm. En bovendien hebben veel mensen de neiging om te knarsen of te klemmen ’s nachts, wat gepaard gaat met veel grotere krachten dan de normale kauwkrachten. Daarom is het raadzaam om de prothese uit te doen ’s nachts. “Gaat tot nu toe prima” vertelt mij alleen dat je tot nu toe geen klachten hebt. Het zegt niets over de staat van de implantaten of de gezondheid van het tandvlees of de resorptie van het kaakbot. Mijn advies: wacht niet tot je klachten krijgt, zorg nu goed voor je implantaten en je kaakbot, schade hieraan kan niet meer worden teruggedraaid.

Reacties zijn gesloten.