Kunstgebit op implantaten

Kunstgebit op implantaten

Het lijkt ideaal, een kunstgebit op implantaten: nooit meer een los gebit, geen pijn meer doordat het kunstgebit drukt en alles weer kunnen eten. Het goede nieuws is dat een gebit zonder klachten veelal inderdaad mogelijk is. Een kunstgebit op implantaten zit inderdaad vast, schuift niet en eindelijk kunt u weer ergens in bijten. Toch zijn er ook nadelen en daarom is het verstandig de tijd te nemen om te beslissen of u wel of niet een kunstgebit op implantaten, een klikgebit, neemt. Bovendien kan het zijn dat het bij u in uw mond niet mogelijk is of dat er extra maatregelen nodig zijn om uw klachten te behandelen.

Wanneer kan het wel en wanneer kan het niet?

Om een implantaat in een kaak te zetten is er bot nodig. Dit bot ondersteunt het implantaat, net zoals het vroeger uw wortels van uw eigen tanden en kiezen ondersteunde. Als uw gebit net getrokken is, is uw kaak nog stevig en hoog. Dat is de ideale situatie voor implantaten. Echter, een kunstgebit op implantaten wordt juist genomen als het kunstgebit geen houvast meer heeft en los zit. Dit gebeurt meestal pas na jaren van tandeloosheid en dan is de kaak al ernstig geslonken. Helaas is er dan soms ook onvoldoende kaakbot om een implantaat houvast te geven. Het vervelende is dat zorgverzekeraars naar de hoeveelheid bot kijken als u een machtiging aanvraagt. Pas als uw kaken zeer ernstig geslonken zijn komt u in aanmerking voor vergoeding van een kunstgebit op implantaten. Dus eigenlijk komt het erop neer dat u pas een kunstgebit op implantaten krijgt van de zorgverzekeraar als het (bijna) niet meer kan. Gelukkig worden veel zorgverzekeraars hier steeds soepeler in en geven ze toch regelmatig een machtiging voor een kunstgebit op implantaten, ondanks een ‘te hoge’ kaak.

Nieuwe kaak opbouwen

Voor een kunstgebit op implantaten is dus een redelijke hoogte van de kaak nodig. Indien uw kaak toch te veel geslonken is, heeft u de mogelijkheid tot een kaak opbouwen en zo een nieuwe kaak te creëren. Dat kan door in een operatie een stuk eigen bot te transplanteren (eventueel samen met kunstbot) en daarmee uw kaak op te bouwen. Dit betekent wel een flinke operatie waarbij vaak een stuk bot uit de heup wordt gehaald.. U moet dan na de operatie niet alleen herstellen van de kaakoperatie, maar u moet ook ongeveer zes weken geen overmatige inspanningen verrichten met de heup. Heel soms wordt voor een kaak opbouwen ook wel een stuk rib of zelfs scheenbeen gebruikt.

Soms toch geen kunstgebit op implantaten mogelijk

Het kan zijn dat uw gezondheid het niet toelaat om onder narcose te gaan of de operatie is om andere redenen te zwaar voor u. Ook kan uw kaak te laag zijn voor implantaten of u wilt niet geopereerd worden. Dan is het helaas niet mogelijk om een kunstgebit op implantaten te gaan dragen. Overleg in dat geval met uw tandarts welke opties u nog heeft.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Een kunstgebit

3 gedachten over “Kunstgebit op implantaten

 1. marjan

  Ik heb ook inplantaaten. Maar boven is nog een ramp .zit los en ook over matig slijm
  kan helaas niet anders .Maar ben dus daar niet gelukkig mee

  1. Wendy Bericht auteur

   Helaas gebeurt het vaak dat de onderprothese de meeste klachten geven en dat daar implantaten ingezet worden zodat de onderprothese vast zit. Pas daarna merkt men dat de bovenkant ook niet echt goed vast zit. Het probleem is dan alleen wel dat je zo stevig kan kauwen met die vaste onderprothese, dat het bovengebit extra los lijkt te zitten. Heel belangrijk is de beet. Als de beet niet goed is zal de bovenkant steeds maar weer los gebeten worden. De beet moet zodanig gemaakt zijn dat ook bij de kauwbewegingen, de kiezen aan beide kanten goed en tegelijk contact maken zodat het gebit juist op zijn plaats wordt gebeten. De voortanden mogen ook bij een voorwaartse beweging van de onderkaak dus niet uitsluitend langs de boventanden glijden, zoals je echte tanden vroeger waarschijnlijk wel deden.

 2. Marja

  Wat fijn dat op deze site nu eens duidelijk wordt gezegd dat de regel voor vergoeding van implantaten (ernstig geslonken kaak) in feite het paard achter de wagen spannen is. Wij zijn al meer dan een jaar in gevecht met onze verzekeraar die vervanging van een 11 jaar (!) oude klikprothese niet wil vergoeden omdat destijds (2004) geen goedkeuring was gegeven want geen aanvraag was ingediend. Dat zou ws ook niet zijn vergoed vanwege die typische voorwaarden. Dus ondanks dat wij de verzekering en de maatschappij flink wat kosten hebben bespaard (destijds geen gewone prothese op kosten van, en ook geen vervanging ervan na 5 jaar, kunnen wij nu voor de rest van ons leven zelf opdraaien voor alle vervolgkosten. Dus mensen die zelf actie ondernemen: PAS GOED OP voor de financiële gevolgen; laat je heel goed informeren!

Reacties zijn gesloten.