Kunstgebit of klikgebit, de voor- en nadelen

Als u besluit een kunstgebit te nemen, staat u voor een belangrijke keuze: wordt het een kunstgebit of klikgebit? In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een gewoon kunstgebit en een klikgebit. Ook zetten we alle voordelen en nadelen van zowel het kunstgebit als een klikgebit op een rij.

Wat is het verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit?

Een ‘gewoon’ kunstgebit zit los in de mond. Een klikgebit zit vastgeklikt op implantaten: metalen staafjes die in het kaakbot worden vastgezet. Eigenlijk is dat het belangrijkste verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit. Maar daar is natuurlijk nog niet alles mee gezegd. Er zijn namelijk nog veel meer verschillen tussen een kunstgebit en een klikgebit, bijvoorbeeld als het gaat om het aanmeten en de verzorging van de prothese. Een kort overzicht van de belangrijkste verschillen:

Kunstgebit/klikgebit aanmeten:

 • Bij het aanmeten van een kunstgebit hoeft er in principe alleen maar een afdruk van de kaak te worden genomen. Aan de hand hiervan wordt de prothese op maat gemaakt.
 • Bij het aanmeten van een klikgebit moeten er metalen staafjes in uw kaakbot worden geïmplanteerd. Dit is een operatie die meestal door de implantoloog poliklinisch (dus in de praktijk) wordt uitgevoerd. Uiteraard wordt er ook voor het klikgebit een afdruk van uw kaak gemaakt.

Kunstgebit/klikgebit schoonmaken:

 • Een kunstgebit haalt u eenvoudig uit de mond en maakt u met een speciale borstel schoon onder de kraan of in een bakje water. Daarnaast poetst u uw mondholte en tandvlees met een tandenborstel.
 • Een klikgebit moet u eerst losklikken voordat u het uit de mond kunt nemen. De prothese bevat metalen onderdelen die goed moeten worden schoongemaakt. Bij het poetsen van de mondholte is het bovendien belangrijk dat u de implantaten goed schoonhoudt om het ontstaan van ontstekingen te voorkomen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kunstgebit of klikgebit

Qua gebruiksgemak en comfort verschilt het klikgebit op een aantal punten met het gewone kunstgebit. Bij de keuze voor een kunstgebit of klikgebit is het verstandig om alle voors en tegens op een rij te zetten. Een opsomming van alle voor- en nadelen:

Voordelen kunstgebit

 • De verzorging van de mondholte en reiniging van het kunstgebit neemt wat minder tijd in beslag dan bij een klikgebit. U hoeft geen implantaten te poetsen of metalen onderdelen van de prothese schoon te maken.
 • Het kunstgebit is gemakkelijker uit de mond te nemen dan het klikgebit.
 • Het aanmeten van het kunstgebit is minder ingrijpend dan het aanmeten van een klikgebit: er komt geen operatieve ingreep aan te pas.

Nadelen kunstgebit

 • Vaak zit een onderprothese los in de mond.
 • Afbijten met de voortanden gaat moeilijk of niet.
 • Lachen, eten en praten met een kunstgebit gaat soms lastig.
 • Door het loszitten en schuiven kan een kunstgebit pijnlijke drukplekjes veroorzaken.
 • De kaken slinken langzaam maar zeker, met name de onderkaak kan heel klein worden.
 • U kunt onzeker worden door het loszitten van uw kunstgebit.

Voordelen klikgebit

 • Een klikgebit zit heel stevig vast. U kunt ongehinderd en zonder angst praten, lachen en eten met uw kunstgebit.
 • Drukplekjes komen nauwelijks nog voor bij een klikgebit.
 • Waar de implantaten zitten, slinkt de kaak niet meer.
 • Bij een klikgebit blijft het gehemelte vrij, en dat voelt prettiger. Bij een gewoon kunstgebit zit er een plaatje van kunsthars over het gehemelte. Door dat plaatje worden sommige mensen misselijk van het kunstgebit.

Nadelen klikgebit

 • U krijgt implantaten, dat is een poliklinische operatie. Soms is ook een kaakopbouw onder narcose nodig voor een klikgebit.
 • Er is een kleine kans dat de implantaten niet vastgroeien.
 • U moet heel precies poetsen omdat implantaten gevoelig zijn voor ontstekingen.
 • Een klikgebit is lastiger schoon te houden door de metalen onderdelen erin.

Kunstgebit of klikgebit, wat is beter?

De juiste keuze maken tussen een kunstgebit of klikgebit is voor iedereen anders. Uw beslissing hangt onder andere af van uw klachten, uw wensen en de mogelijkheden. Houd bij het maken van uw keuze bijvoorbeeld rekening met deze factoren:

 • Is uw kaak geschikt voor het plaatsen van implantaten?
 • Bent u in staat om de implantaten en het klikgebit goed te verzorgen en de prothese in- en uit te doen?
 • Moet u (bijvoorbeeld voor uw werk) veel praten, gaat u vaak uit eten? Kortom: gaat u uw gebit intensief gebruiken?
 • Welke kosten zijn er verbonden aan de aanschaf van een kunstgebit of klikgebit, en wat wordt er vergoed vanuit de verzekering?

Blijft u twijfelen tussen een kunstgebit en een klikgebit? Praat er dan nog eens over met een implantoloog of met uw tandarts. Samen kunt u bekijken of in uw geval een kunstgebit of klikgebit het beste is.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen, kunstgebit verzorgen > (aff.)

Kleefpasta > Bruistabletten > Kunstgebit producten >


2 gedachten over “Kunstgebit of klikgebit, de voor- en nadelen”

 1. Hallo,

  Allereerst, wat fijn dat alle mogelijkheden op deze website goed uitgelegd en vergeleken kunnen worden!

  Ik sta op dit moment voor de keuze (afspraak is 1,dec 2015) wil ik een kunstgebit, klikgebit, implantaten of een gedeeltelijk kunstgebit, en ik ben er nog steeds niet uit..
  Ik ben een 36jarige vrouw welke door vele rugoperaties een pijn patiënt ben geworden en helaas veel medicatie op dagbasis gebruik. Helaas zal io dit mijn leven moeten blijven slikken. Daarnaast ben ik Diabetes patiënt en neem hier medicatie voor in en spuit tweemaal daags insuline in.
  Dit heeft geresulteerd in het feit dat mijn gebit constant wordt aangetast door de medicatie wat in het speeksel aan de tanden ‘kleeft’. Volgens mijn tandarts zijn mijn voorste tanden nog niet zo erg aangetast als mijn kiezen en zou een gedeeltelijk kunstgebit ook een optie zijn. Maar zelf neig ik naar een kunstgebit omdat ik dan ineen klap ‘klaar ben ‘.
  Ik heb overigens mijn complete angst voor de tandarts nog niet gemeld in dit stukje, vandaar mijn keuze voor de minste impact, dus niet constant terug te gaan.
  Het kostenplaatje is natuurlijk ook minder bij een ‘regulier’ kunstgebit dan bij andere keuzes maar ik wil graag een goede keuze maken ipv een goedkope oplossing…Wat zou een goede keuze zijn (ik begrijp dat het lastig is aangezien u mijn gebit niet heeft gezien) maar wat is doorgaans e goede keuze voor iemand die zoveel medicatie (lyrica,Oxicodon, metformine, crestor, insuline) dient te gebruiken?
  Alvast bedankt voor uw aandacht,

  Met vriendelijke groet,
  Tamara

  • Je geeft aan dat je liever ineens klaar bent dan een tussenfase te hebben met een gedeeltelijk kunstgebit. Dat is dus eigenlijk dan al duidelijk, je gaat gewoon nu voor een heel kunstgebit. Implantaten onder een kunstgebit (oftewel een klikgebit) zijn niet anders dan een laatste middel om problemen met een kunstgebit op te lossen, door het kunstgebit vast te houden. Dus wat dat betreft is het niet echt een keuze die je neemt als je nog je eigen tanden hebt, een klikgebit of een gewone, je weet niet of je uberhaupt problemen zal hebben. Hele volksstammen hebben geen problemen met hun kunstgebit. Sowieso moet je altijd beginnen met een gewoon kunstgebit, de kaken moeten genezen en als je geen problemen hebt met een gewoon kunstgebit is dat altijd het beste. Implantaten zijn duur, kosten heel veel tijd en moeite aan onderhoud en mondhygieniste bezoekjes en ook de tandarts zal je blijven bezoeken. Implantaten houden een operatie in je mond in, dus als je al bang bent voor de tandarts, is dit niet iets waar je op zit te wachten, zeker als je niet eens zeker weet of het wel nodig is.

   Dan je gezondheid. Diabetes en medicijnen tasten de kwaliteit van het speeksel aan. Daarom gaan je tanden makkelijk achteruit en je tandvlees is ontstoken. Met implantaten is dat niet anders. Behalve dat bij implantaten je weerstand tegen onststekingen veel slechter is. Dus de kans dat je problemen krijgt met implantaten of ze gaat verliezen, is echt groter dan als je gezond bent.
   Mijn advies is in jouw geval toch echt de oplossing waarbij je de minste problemen verwacht, zo min mogelijk met de tandarts te maken zal hebben in de toekomst en zo veel mogelijk geld bespaart om andere dingen te doen: Een gewoon kunstgebit. En als in de toekomst blijkt dat het echt niet gaat om wat voor reden dan ook, dan kan je als laatste redmiddel altijd nog implantaten nemen. Maar met jouw gezondheid zou ik daar goed over nadenken.

Reacties zijn gesloten.