Kunstgebit of klikgebit

Kunstgebit of klikgebit, de voor- en nadelen

De keuze of u een kunstgebit of klikgebit (een kunstgebit op implantaten) neemt wordt niet alleen genomen op basis van uw klachten. Er spelen ook factoren mee zoals mondhygiëne mogelijkheden, de vorm van uw kaak en uw algehele gezondheid. De keuze tussen een kunstgebit of klikgebit moet weloverwogen gemaakt worden want implantaten neem je niet ’even’. Daarom hier een opsomming van alle voor- en nadelen.

Advertentie

Voordelen kunstgebit

 • U hoeft geen tanden of implantaten te poetsen, alleen uw kunstgebit poetsen is zo gebeurd
 • U hoeft nog maar eens in de paar jaar naar de tandarts voor controle van uw kunstgebit

Nadelen kunstgebit

 • Vaak zit een onderprothese los in de mond
 • Afbijten met de voortanden gaat moeilijk of niet
 • Praten en hard lachen is soms lastig met een kunstgebit
 • Door het loszitten en schuiven kan een kunstgebit drukplekjes veroorzaken
 • De kaken slinken langzaam maar zeker, met name de onderkaak kan heel klein worden
 • U kunt onzeker worden door het loszitten van uw kunstgebit

Voordelen klikgebit

 • U kunt weer veel makkelijker eten
 • Praten of lachen kunt u weer zonder schroom of angst om het gebit te ’verliezen’
 • Drukplekjes komen nauwelijks nog voor bij een klikgebit
 • Waar implantaten zitten slinkt de kaak niet meer
 • Het gehemelte kan vrij gehouden worden, er is geen hele plaat meer nodig
 • Het is goed voor uw zelfvertrouwen om een zorgeloos klikgebit te hebben

Nadelen klikgebit

 • U krijgt implantaten, dat is een poliklinische operatie. Soms is ook een kaakopbouw onder narcose nodig voor een klikgebit
 • Er is een kleine kans dat implantaten niet vastgroeien
 • U moet heel precies poetsen omdat implantaten gevoelig zijn voor ontstekingen
 • U moet weer een aantal keer per jaar naar de mondhygiëniste of tandarts
 • Een klikgebit is lastiger schoon te houden door de metalen onderdelen erin

Kunstgebit of klikgebit, voor iedereen anders

De juiste keuze maken tussen een kunstgebit of klikgebit is voor iedereen anders en afhankelijk van uw klachten, wensen en mogelijkheden. Als u voor deze keuze staat en nog steeds twijfelt, aarzelt u dan niet om nog eens te gaan praten met een implantoloog of met uw tandarts. Samen kunt u bekijken of in uw specifieke geval een kunstgebit of klikgebit het beste is.


Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier >

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Een kunstgebit

Advertentie

2 gedachten over “Kunstgebit of klikgebit, de voor- en nadelen

 1. Tamara

  Hallo,

  Allereerst, wat fijn dat alle mogelijkheden op deze website goed uitgelegd en vergeleken kunnen worden!

  Ik sta op dit moment voor de keuze (afspraak is 1,dec 2015) wil ik een kunstgebit, klikgebit, implantaten of een gedeeltelijk kunstgebit, en ik ben er nog steeds niet uit..
  Ik ben een 36jarige vrouw welke door vele rugoperaties een pijn patiënt ben geworden en helaas veel medicatie op dagbasis gebruik. Helaas zal io dit mijn leven moeten blijven slikken. Daarnaast ben ik Diabetes patiënt en neem hier medicatie voor in en spuit tweemaal daags insuline in.
  Dit heeft geresulteerd in het feit dat mijn gebit constant wordt aangetast door de medicatie wat in het speeksel aan de tanden ‘kleeft’. Volgens mijn tandarts zijn mijn voorste tanden nog niet zo erg aangetast als mijn kiezen en zou een gedeeltelijk kunstgebit ook een optie zijn. Maar zelf neig ik naar een kunstgebit omdat ik dan ineen klap ‘klaar ben ‘.
  Ik heb overigens mijn complete angst voor de tandarts nog niet gemeld in dit stukje, vandaar mijn keuze voor de minste impact, dus niet constant terug te gaan.
  Het kostenplaatje is natuurlijk ook minder bij een ‘regulier’ kunstgebit dan bij andere keuzes maar ik wil graag een goede keuze maken ipv een goedkope oplossing…Wat zou een goede keuze zijn (ik begrijp dat het lastig is aangezien u mijn gebit niet heeft gezien) maar wat is doorgaans e goede keuze voor iemand die zoveel medicatie (lyrica,Oxicodon, metformine, crestor, insuline) dient te gebruiken?
  Alvast bedankt voor uw aandacht,

  Met vriendelijke groet,
  Tamara

  1. Wendy Bericht auteur

   Je geeft aan dat je liever ineens klaar bent dan een tussenfase te hebben met een gedeeltelijk kunstgebit. Dat is dus eigenlijk dan al duidelijk, je gaat gewoon nu voor een heel kunstgebit. Implantaten onder een kunstgebit (oftewel een klikgebit) zijn niet anders dan een laatste middel om problemen met een kunstgebit op te lossen, door het kunstgebit vast te houden. Dus wat dat betreft is het niet echt een keuze die je neemt als je nog je eigen tanden hebt, een klikgebit of een gewone, je weet niet of je uberhaupt problemen zal hebben. Hele volksstammen hebben geen problemen met hun kunstgebit. Sowieso moet je altijd beginnen met een gewoon kunstgebit, de kaken moeten genezen en als je geen problemen hebt met een gewoon kunstgebit is dat altijd het beste. Implantaten zijn duur, kosten heel veel tijd en moeite aan onderhoud en mondhygieniste bezoekjes en ook de tandarts zal je blijven bezoeken. Implantaten houden een operatie in je mond in, dus als je al bang bent voor de tandarts, is dit niet iets waar je op zit te wachten, zeker als je niet eens zeker weet of het wel nodig is.

   Dan je gezondheid. Diabetes en medicijnen tasten de kwaliteit van het speeksel aan. Daarom gaan je tanden makkelijk achteruit en je tandvlees is ontstoken. Met implantaten is dat niet anders. Behalve dat bij implantaten je weerstand tegen onststekingen veel slechter is. Dus de kans dat je problemen krijgt met implantaten of ze gaat verliezen, is echt groter dan als je gezond bent.
   Mijn advies is in jouw geval toch echt de oplossing waarbij je de minste problemen verwacht, zo min mogelijk met de tandarts te maken zal hebben in de toekomst en zo veel mogelijk geld bespaart om andere dingen te doen: Een gewoon kunstgebit. En als in de toekomst blijkt dat het echt niet gaat om wat voor reden dan ook, dan kan je als laatste redmiddel altijd nog implantaten nemen. Maar met jouw gezondheid zou ik daar goed over nadenken.

Reacties zijn gesloten.