Kunstgebit kosten 2015

75% van de kunstgebit kosten worden altijd vergoed via de basisverzekering. 25% moet u zelf betalen, dit is uw eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is ongeveer 125 tot 150 euro per kaak, en voor een volledige prothese ongeveer 250 tot 300 euro. De prijs is opgebouwd uit een tandartsdeel en de techniekkosten. De techniekkosten kunnen varieren. Het tarief van de tandarts in 2015 is door de overheid vastgesteld en ligt enkele euro’s lager dan de tarieven uit 2014.

De kunstgebit kosten in euro’s

De totale kosten voor een kunstgebit liggen ongeveer rond de 600 tot 650 euro voor een gewoon onder- of boven kunstgebit. Voor een volledige prothese voor onder en boven tegelijk is de rekening ongeveer 1100 euro. De rekening van een kunstgebit op implantaten kan enorm variëren, afhankelijk van de hoeveelheid implantaten en het implantaatsysteem en daardoor kan er geen richtprijs gegeven worden, maar het is altijd veel duurder dan een gewoon kunstgebit.

Kunstgebit op implantaten

Indien u een kunstgebit op implantaten krijgt dan is uw wettelijke eigen bijdrage vastgesteld op 125 euro per kaak waarin er implantaten staan. Dit was ook in 2014 al zo.

Kosten reparaties en rebasingen

Alle reparaties en rebasingen worden volledig vanuit de basisverzekering vergoed en u heeft hier dus geen eigen bijdrage voor.

Kunstgebit kosten en eigen bijdrage versus eigen risico

Uw eigen bijdrage is iets anders dan uw eigen risico. Een eigen bijdrage is een deel van een bepaalde behandeling die u niet vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Dit deel moet u dan zelf betalen. Uw eigen risico is het eerste deel van alle zorgkosten bij elkaar die u eerst zelf moet betalen voordat u de rest vergoed krijgt van de verzekering. Indien u over het hele jaar bekeken helemaal geen andere zorgkosten heeft dan een kunstgebit, dan krijgt u 75% van de kosten vergoed, waarvan u de eerste 375 euro zelf moet betalen. Daarnaast moet u ook de andere 25% zelf betalen als eigen bijdrage voor het kunstgebit.

Een kunstgebit die in totaal € 1100.- kost, gaat uzelf in dat geval in totaal € 650.- kosten. € 375,- eigen risico plus de 25% eigen bijdrage, zijnde € 275.- Indien u meer kosten heeft gehad en uw eigen risico al betaald heeft aan andere zorg, dan hoeft u voor uw kunstgebit in bovenstaand voorbeeld alleen de € 275.- betalen.

Er zijn verzekeringen waarbij u minder premie hoeft te betalen als u bovenop de 375 euro verplicht eigen risico, ook een vrijwillig eigen risico afspreekt. In dat geval moet u ook dat deel eerst betalen voordat u de rest van de verzekering krijgt. De eigen bijdrage kan in sommige gevallen vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering indien u die heeft afgesloten.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Financieel

12 gedachten over “Kunstgebit kosten 2015

 1. Anoniem

  ik heb geen kunstgebit maar moeder wel ze is 91 jaar en we hebben gezien dat haar gebit eens van de dagen zal breken zo broos ,ze kan niet meer naar tandarts kan zei dit thuis laten doen ?

  1. Wendy Bericht auteur

   Er zijn inderdaad mogelijkheden om een tandarts of tandprothetist aan huis te laten komen, maar niet alle behandelaars hebben de mogelijkheid. Het beste kunt u een tandprothetist of tandarts in de buurt bellen of anders de zorgverzekeraar van uw moeder, zij kunnen u zeker helpen bij het vinden van iemand die aan huis behandelt.

 2. ellen

  ik moet een bovengebit, en de kosten daarvoor zijn in totaal 1570 euro.
  dit is inclusief 10 tanden trekken. klopt zo’n bedrag wel? 2-3 jaar geleden heeft een vriend van mij een compleet gebit gehad, en dat kostte zo’n 1200-1300 euro.
  in die paar jaar zijn de tarieven toch niet zo verhoogd?

  1. Wendy Bericht auteur

   Of het bedrag klopt kan ik zo niet zeggen, het hangt o.a. af van het aantal tanden dat getrokken wordt, of er een noodgebit wordt gemaakt met een enkele afdruk of een gebit met de dubbele afdruk methode en nog een aantal dingen. Als je twijfelt, ga dan rustig bij een andere tandarts een second opinion vragen of een tweede offerte zodat je kan vergelijken. Op de offerte die je hebt staan codes met vaste tarieven, die kun je vergelijken. Deze codes zijn de codes uit de UPT tandartstarieven-lijst die elke tandarts in Nederland gebruikt.

 3. Anoniem

  Er is een wettelijke eigen bijdrage van 25% voor een prothese. Is dit bedrag aftrekbaar van de bealasting?

  1. Wendy Bericht auteur

   Helaas kan ik daar niets over zeggen, wellicht is dit een vraag voor de accountant of de belastingdienst.

 4. Wilma van Andel

  Ik heb in augustus 2015 mijn gebit laten trekken. Op dit moment heb ik een noodkunstgebit.
  In februari 2016 krijg ik mijn originele kunstgebit. Nu moet ik in 2016 ook mijn eigen risico betalen. Dus en in 2015 en in 2016. Ik dacht dat als een behandeling in een bepaald jaar start en doorloopt naar een volgend jaar er dan maar een keer eigen risico betaald hoeft te worden. Hoe zit het?

  1. Wendy Bericht auteur

   Voor verzekeringstechnische vragen kunt u toch beter terecht bij uw verzekering, dus ik zou even de klantenservice bellen van uw verzekeringsmaatschappij.

 5. Ada

  Hallo,in dec 2013 werden de 1ste tanden getrokken en in april 2014 kreeg ik mijn volledige gebit. Na een jaar met vele aanpassingen werd besloten om implantaten te plaatsen. Die aanvraag werd gedaan in april en in juli goedgekeurd en in september de operatie gehad zowel onder als boven. Loop nu 9 weken zonder en morgen is eindelijk het noodgebit klaar. In jan 2016 worden de implantaten geplaatst en loop dus weer 3 weken zonder en krijg dan weer een nieuw gebit. De kaakchirurg zegt dat ik het allemaal zelf moet betalen. Vorig jaar heeft mij 600 gekost terwijl ik een uitkering had. Kreeg er niks van terug. De verzekering zegt dat binnen 5 jaar nieuw gebit geen kosten heeft.Ik heb er zo meteen 3 binnen 5 jaar.

  1. Wendy Bericht auteur

   Helaas hoor ik het wel vaker: ‘er is besloten om implantaten te plaatsen’. De beslissing ligt echter ten alle tijden bij uzelf, dus ik hoop dat u dit ook bedoelt. Iemand anders kan dit niet beslissen voor u, dat is echt uw eigen verantwoordelijkheid. U bent tenslotte ook degene die de operaties zult moeten ondergaan, daar kan niemand u toe dwingen, en gelukkig maar.
   Ook de betalingen zult u zelf moeten doen, voorzover de verzekering het niet betaalt, des te meer reden waarom niemand u kan dwingen tot zo’n uitgebreide behandeling. Dus de kosten zouden vooraf in een offerte bekend moeten zijn zodat u de beslissing kan nemen of u wel of niet geopereerd wil worden en of u het kunt betalen.
   Een aanvraag bij de verzekering is niet, zoals veel mensen denken, een toestemming om te behandelen. U kunt ten alle tijden behandeld worden door een tandarts of kaakchirurg. De aanvraag is een vraag tot vergoeding van de verzekering. Als de aanvraag goedgekeurd is, betaald de verzekering de behandeling, op de eigen bijdrage/risico na. Indien u geen goedkeuring krijgt vergoeden ze het niet, maar u kunt zich gewoon laten behandelen als u dit zelf betaald.
   De criteria om wel of niet te vergoeden liggen vaak in de mate van resorptie van de kaak en de klachten die u heeft. Om duidelijkheid te krijgen wat er wel of niet vergoed wordt kunt u het beste een kopie van de goedkeuring opvragen bij de verzekering. Mocht u wel vergoeding krijgen, dan geldt wel, voor elk jaar en/of kunstgebit apart, de normale eigen bijdrage en het wettelijke eigen risico, zoals ook zou gelden als u geen operaties of implantaten zou hebben gekregen.

 6. Anoniem

  hallo, ik heb een onder en boven protesen al 25 jaar is een noodgebit waarvan ik onder nooit in heb gehad. ik heb nog 6 wortels zitten daar wil ik magneten op en een nieuw kunstgebit eindelijk want het eten is bar en boos:-( wat kost dat en kan dat in 1 dg?

  1. Wendy Bericht auteur

   Voor een behandelplan en bijbehorende offerte kan ik je helaas niet helpen. Een tandarts moet eerst beoordelen aan de hand van rontgenfoto’s en klinisch onderzoek of een magneetprothese mogelijk is en als dat kan, dan zal hij een offerte moeten maken. Ik heb geen idee hoe de wortels staan en hoeveel magneten je nodig hebt dus zelfs een indicatie kan ik niet geven. Dus even langs de tandarts, dan weet je meer. Succes!

Reacties zijn gesloten.