Kunstgebit kosten 2014

Ook in 2014 kunt u het grootste deel van de kunstgebit kosten vergoed krijgen via de basisverzekering. Hier heeft u dus geen aanvullende verzekering voor nodig. U krijgt voor een volledig kunstgebit 75% vergoed, dus u moet zelf 25% betalen. Deze 25% is uw eigen bijdrage voor het kunstgebit. Voor meer specificaties over verschillende kunstgebitten en de prijzen kunt u kijken op kunstgebit kosten 2013.

Kunstgebit op implantaten

Voor een kunstgebit op implantaten, een klikgebit, is de eigen bijdrage ook in 2014 wettelijk vastgesteld op 125 euro per kaak. Hiermee verandert het niet ten opzichte van 2013.

Kosten reparaties en rebasingen

Ook in 2014 worden alle reparaties, aanpassingen en rebasingen volledig vergoed vanuit de basisverzekering en heeft u hiervoor geen eigen bijdrage.

Kunstgebit kosten en eigen bijdrage versus eigen risico

Alle vergoedingen vanuit de basisverzekering, dus van alle artsen en medicijnen bij elkaar, worden pas vergoed als u de eerste kosten zelf betaald heeft, dit is uw eigen risico. In 2014 is dit eigen risico vastgesteld op 360 euro. Dus ook als u een kunstgebit neemt in 2014 zult u dit bedrag moeten betalen. Soms is het dus handig om de kunstgebit kosten te plannen in het zelfde jaar als waar u meer kosten verwacht. De eigen bijdrage is het bedrag wat u moet betalen per behandeling of medicijn, dus het deel wat de basisverzekering niet vergoedt. Deze kosten kunt u in sommige gevallen via een aanvullende verzekering vergoed krijgen. Als u geen aanvullende verzekering heeft die een eigen bijdrage vergoedt betaalt u dus eerst de 360 euro eigen risico over alle kosten. Daarna zult u per behandeling of medicijn de eigen bijdrage moeten betalen, bovenop het eigen risico. De totale kunstgebit kosten kunnen dus oplopen tot meer dan 600 euro als u helemaal geen andere kosten heeft in het zelfde jaar.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Financieel

16 gedachten over “Kunstgebit kosten 2014

 1. Consument

  Er is ook echt nergens te vinden wat een kunstgebit nou kost.. enkel verwijzingen naar vergoedingen.

  Lekker transparant!

  1. Wendy Bericht auteur

   Zoals al in bovenstaand stuk geschreven is, bij de link naar de kosten van 2013 kunt u vinden wat een kunstgebit kost. Helaas is het zo dat naast de vaste tandartstarieven de tarieven toch kunnen verschillen omdat de tandtechnische tarieven per laboratorium kunnen wisselen en er zijn verschillende soorten protheses, A- B- of C- protheses of klikprotheses. Echter, in Nederland is iedereen verplicht verzekerd via de basisverzekering. Daarom komt iedereen met een kunstgebit in aanmerking voor vergoeding, zoals die is uitgelegd in bovenstaand stuk. Alleen als u een nieuwe prothese nodig heeft binnen de termijn waarop u in aanmerking komt voor een gebit, kan het zijn dat uw verzekering, ook na uitleg en aanvraag tot machtiging, geen vergoeding geeft. Dit verschilt overigens ook per verzekering, maar meestal is het vier jaar. In dat geval zou u het volledige bedrag moeten betalen, maar dat gebeurt niet vaak.

   1. Mister X vind nix

    Gewoon heel eerlijk zeggen dat je achteraf dit maar moet bekijken is waarschijnlijk het eerlijkst. Alles verschilt van ziektekosten verzekerng tot tandprothese tarieven, met daarover een sausje eigen bijdrage en eigen risico en niemand weet het gewoon meer…. Allemaal hartelijk dank!

    1. Wendy Bericht auteur

     Als je de makkelijke weg wilt, kan je inderdaad gewoon afwachten wat de rekening wordt. Maar als je je er even in verdiept is het niet zo moeilijk hoor. Eerlijk waar…

  2. Anoniem

   Helemaal mee eens, er word enorm geheimzinnig over gedaa.
   Erg jammer waarom zo geheimzinnig!!! Omdat er me gesjoemeld word? Omdat je eerst in behandeling moet? Het is belachelijk voor woorden!!!!

   Boos.

   1. Wendy Bericht auteur

    Geheimzinnig? Gesjoemeld? Beetje kort door de bocht om zomaar wat het internet op te slingeren zonder enig argument. Tandarts tarieven zijn al jaren vanuit de overheid gereguleerd en daar valt echt niet mee te sjoemelen. Maar zoals eerder gezegd, de techniekkosten kunnen variëren dus daarom kan er geen exact bedrag genoemd worden. Een richtlijn is alles wat ik kan geven en dat heb ik elders uitgebreid neergezet.
    Vergelijk het eens met vragen wat een nieuwe jas kost. Voor zo’n 100 euro kan je een prima jas krijgen. Maar ga dan niet roepen in een andere winkel dat ze sjoemelen, alleen omdat een andere jas daar 150 euro kost. En als je een jas wilt hebben die tegen extreme kou kan omdat je naar de noordpool wilt, dan zal je wel 1000 euro neer moeten tellen. Niet te vergelijken met een gewone jas, net zoals een klikgebit niet te vergelijken is met een gewoon kunstgebit. Alleen de vergoeding is wel te vergelijken en wat je uiteindelijk moet betalen, daar gaat het tenslotte om.
    Probeer eerst na te denken voordat je boos wordt om niets.

 2. anoniem

  Wat als er een slecht bovengebit wordt gemaakt door een protheticus en je hebt na diverse reparaties geen vertrouwen meer in een goede afloop. Kun je dan bij een andere protheticus een nieuw gebit laten maken en wordt dat dan ook vergoed door de verzekering?

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste Anoniem,
   Een slecht kunstgebit kan je op twee manieren interpreteren. Het kan slecht zijn omdat het niet goed gemaakt is, zoals u zelf duidelijk vindt, of het kan slecht zijn omdat het weliswaar goed gemaakt is maar er een andere oorzaak is waardoor u er niet mee kunt functioneren. Zijn de diverse reparaties gedaan omdat er bijvoorbeeld steeds tanden uitvallen? Of bedoelt u met reparaties rebasingen? Of scheuren die steeds maar weer terugkomen? Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Het is mogelijk een technische fout die gemaakt is tijdens de vervaardiging, maar het kan ook zijn dat er een tandheelkundige oorzaak is.

   In elk geval kunt u niet zomaar naar een ander gaan en weer vergoeding krijgen van de verzekering, deze krijgt u maar eens in de paar jaar. U zult dus eerst met de protheticus moeten gaan praten, de oorzaak achterhalen en hem of haar de kans geven om het op te lossen. Mocht u er in goed overleg niet uitkomen dan kunt u verdere stappen ondernemen zoals een second opinion of zelfs als uiterste maatregel een klacht indienen bij de ONT, de vereniging voor tandprothetisten. Meestal is dat echter niet nodig. Een goed gesprek, zonder dat een van de partijen boos wordt of verwijten maakt is meestal voldoende. Hierbij moet u heel duidelijk aangeven wat er aan schort en de protheticus moet goed aangeven wat wel of niet technisch mogelijk is. Mijn ervaring is dat de meeste problemen opgelost worden door een open en eerlijk gesprek, maar helaas wordt daar niet altijd de tijd voor genomen.

   In het tweede geval, waarbij het gebit dus wel voldoet maar u er niets mee kan, moet u gaan zoeken naar de oorzaak. Een ernstig geslonken kaak, het nog hebben van tanden en kiezen in de onderkaak, een tekort of juist teveel aan speeksel, een onderliggende ziekte, hele sterke kaakspieren, bepaalde gewoontes zoals tandenknarsen, veel kauwgum eten, tics, (pijp) roken of andere gewoontes kunnen het functioneren van het gebit ernstig beïnvloeden. Ook gebeurt het regelmatig dat iemand veel te lang een niet passend gebit heeft gedragen en twintig jaar lang de gewoonte heeft gehad om met de achterkant van de tong het gebit tegen te houden (en dat doen heel veel prothesedragers!). Dat kan problemen geven met een nieuw, wel goed passend gebit want die is anders dan de oude en zal met die ingesleten tongbeweging juist van zijn plaats gedrukt worden. Daarom went men vaak veel moeilijker aan een nieuw kunstgebit als de oude al heel lang gedragen is.
   Al met al is het belangrijk om samen met uw behandelaar constructief naar een oplossing te zoeken.

 3. Dick Sandt

  Ik heb reeds gedurende lange tijd (>5 jr) een kunstgebit. Dit is nu erg los komen te zitten wegens afvallen en daardoor een ingevallen smoeltje gekregen. Mijn vraag is kan ik direct naar een tandtechnisch bureau, of moet ik altijd eerst langs een tandarts?
  Een verdere vraag is ik heb reeds het bedrag aan eigen risico vol gemaakt, met medicijnen en andere specialistische kosten, betekent dit nu dat ik ook de 25% eigen kosten niet hoef te dragen?

  1. Wendy Bericht auteur

   U kunt inderdaad direct naar een tandprotheticus, die is gekwalificeerd om u te helpen zonder verwijzing van een tandarts. Ook bij een tandarts kunt u terecht voor de behandeling. Een tandtechnisch laboratorium is niet altijd gekwalificeerd, alleen als daar een tandprotheticus werkt. Een tandtechnieker is een specialist in het technische gedeelte van het vervaardigen van een kunstgebit, niet in de behandeling van de patiënt. De verzekering zal zijn rekening niet vergoeden, tenzij hij onder supervisie van een tandarts werkt.
   Voor wat betreft de kosten: inderdaad zou een nieuw gebit een eigen bijdrage hebben van 25%. Dit staat los van het eigen risico, die moet u altijd over het totaal aan kosten eerst betalen. Als de behandeling alleen een rebasing (nieuwe basis van het kunstgebit) betreft, dan wordt het volledig vergoedt door de basisverzekering en heeft u geen eigen bijdrage.
   De tandprotheticus of tandarts kan u adviseren wat in uw geval het beste is, een nieuw kunstgebit of een rebasing.

 4. gebitje

  wie weet wat de kosten zijn om een bovengebit te vervangen voor klik gebit incl implantaten uiteraard.
  heb een basisverzekering zonder aanvulling.
  Onder nog mijn eigen gebit

  1. Wendy Bericht auteur

   Het probleem is dat niet duidelijk is onder welke regels u valt. Als het medisch noodzakelijk is dan kan het zijn dat de verzekering een deel betaald, is het niet medisch noodzakelijk, dan moet u alles zelf betalen. Alleen een tandarts kan bij de verzekering een aanvraag doen hiervoor. Ook is het belangrijk hoe de kaak is. Moeten er aanvullende operaties gedaan worden om de kaak geschikt te maken voor implantaten? Het kan zijn dat de kaak eerst opgehoogd moet worden of dat de kaakholtes chirurgisch verplaatst moeten worden om implantaten mogelijk te maken. Ook is het van belang of er een gewoon klikgebit in kan, of dat er door omstandigheden zoals ruimte, hoogte, (knars)gewoontes etc, een andere constructie in moet. Dat maakt het prijskaartje volledig anders.
   Is de onderkaak helemaal gezond? Of zijn er tandvleesproblemen? Dan moet dat eerst opgelost worden, want de prognose van implantaten is veel slechter als elders in de mond ontstekingen zitten. Afijn, het is dus duidelijk dat zo online geen goed antwoord gegeven kan worden, niet over het behandelplan en niet over de prijs, omdat de situatie niet standaard is. Het beste is dus om een tandarts te vragen om een behandelplan te laten opstellen en een offerte te maken. De offerte kunt u dan naar de verzekering sturen en u kunt vragen wat de vergoeding zal zijn. De tandarts kan ook een aanvraag doen zodat u alles zwart op wit heeft wat u aan vergoeding krijgt, en dan kunt u alsnog beslissen of u het kan en wilt laten doen.

 5. sandra

  Ik zal graag Willen weten hoe duur een volledige pro hese kost?
  Moet je eerst naar de tandarts?

  1. Wendy Bericht auteur

   op de pagina kunstgebitkosten 2014 kunt u de kosten vinden zoals ze in 2014 zijn. In 2015 is het eigen risico gesteld op 375.00 euro. De vergoeding vanuit de basisverzekering is 75% van de totale kosten. U moet dan ongeveer 250 euro zelf bijbetalen. De prijzen kunnen enigszins verschillen door variabele techniekkosten.

 6. leen

  ik heb een onder en oven gebit
  mijn boven gebit heeft al 3x een scheur ingezeten alle 3x zelf betaald wist niet dat ik het vergoed kon krijgen
  maar nu zit er weer een scheur in en heb geen zin meer in maken heb hem al 7 jaar,

  ben verzekerd bij dsw basis + aanvullend (geen top)
  eigen risico heb ik niet meer is op wat zou ik kwijt zijn? voor alleen boven gebit los geen klik?
  iemand een idee?
  mvg

  1. Wendy Bericht auteur

   Het kan zijn dat de beet niet meer goed is en dat daardoor de prothese steeds breekt. Dit kan betekenen dat u met alleen een nieuw bovengebit toch weer geen goede beet krijgt, dat zou u aan de tandarts of tandprotheticus moeten laten zien om te beoordelen. Mocht het inderdaad kunnen om alleen een nieuwe bovenprothese te laten maken kost u dat ongeveer 125 tot 150 euro, de rest wordt vergoed via de basisverzekering. Volgend jaar zullen de kosten niet veel veranderen, alleen het eigen risico wordt dan 375 euro.

Reacties zijn gesloten.