Kunstgebit kosten 2012

De kunstgebit kosten bestaan uit techniekkosten en het honorarium voor de behandelaar. De techniekkosten zijn de kosten die de tandarts of tandprotheticus moet maken bij het tandtechnisch laboratorium. De tandprotheticus is ook tandtechicus en zal zijn eigen laboratorium hebben.

Wettelijk zijn de vergoedingen voor de kosten vastgelegd voor de basisverzekering. De kosten die u heeft, voor zover de basisverzekering het niet vergoedt, tellen mee voor uw jaarlijkse eigen bijdrage. 

Kosten voor een volledig kunstgebit

Wettelijk is vastgesteld dat u voor een volledig kunstgebit kosten moet betalen van 25% van het totale bedrag. Aangezien tandartsen sinds 1 januari 2012 vrije tarieven hebben kan dit bedrag variëren. Daarom hebben veel verzekeringen een maximum gesteld door ’marktconforme’ tarieven in te stellen. Veel verzekeringen vergoeden van de totale kosten 75% tot een marktconform tarief van ongeveer 520 euro en techniekkosten van ongeveer 675,— euro (in 2012). Dan zouden uw eigen kosten komen op een kleine 300 euro (298,75).

Indien uw tandarts of tandprotheticus goedkoper is, is uw aandeel in de kosten ook lager. Bij een duurdere behandelaar zult u het verschil zelf moeten betalen.

Elke behandelaar is verplicht om een offerte te maken van behandelingen boven de 150 euro. Dus voor uw kosten zult u eerst een offerte krijgen zodat u weet waar u aan toe bent.

Als de offerte hoger uitkomt dan ongeveer 1200 euro (honorarium en techniekkosten bij elkaar), dan vragen veel verzekeringen een machtiging. Het is belangrijk eerst de machtiging af te wachten. Als uw verzekering het toch niet vergoedt en u laat uw gebit alvast maken, komen alle kosten voor uw eigen rekening.

De kosten bij alleen een onder- of een boven gebit

De kosten voor alleen een ondergebit of een bovengebit zijn niet de helft van een volledig kunstgebit. Als de kosten voor een volledig gebit ongeveer 1200 euro zijn, moet u rekenen op 630,— tot 660,—  kosten bij een enkel gebit. Vraag ook hier een offerte van uw tandarts, aangezien de tarieven kunnen variëren.

Ook deze kosten worden vanuit de basisverzekering vergoedt tot 75% van de kosten.

Hier rekenen de zorgverzekeringen die een maximum hanteren in 2012 veelal een marktconform tarief van 652,50 voor een bovengebit en 632,50 voor een ondergebit. Dus voor een enkel gebit betaalt u dan maximaal 163, 15 van de kosten voor een bovengebit en 158,15 voor een ondergebit. Vraag uw eigen zorgverzekering of ze een maximum voor de kosten hanteren.

De kosten van een klikgebit of overkappingsprothese

Een klikgebit, ook wel overkappingsprothese genoemd, wordt ook uit de basisverzekering vergoedt. Hier geldt een wettelijke bijdrage van 125 euro per gebit. Voor een volledig onder- en bovengebit zijn de kosten dus 250 euro. Dit geldt natuurlijk alleen als u zowel onder als boven implantaten heeft of overkappingen over uw eigen wortels waar het gebit op klikt.

Een veelvoorkomende situatie is een gewoon bovengebit en een klikgebit onder. In dat geval zullen uw eigen kosten 25% van het bovengebit en 125,— voor het ondergebit zijn.

Aanvullende verzekering voor de resterende kosten

Als u een aanvullende verzekering heeft kunt u de wettelijke eigen bijdrage van 25% van een volledige prothese alsnog declareren. Een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden geheel of gedeeltelijk de kunstgebit kosten. Als u wilt weten of u daarvoor in aanmerking komt, kunt u dit opvragen bij uw aanvullende zorgverzekeraar. De vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspakket en verzekeraar.

Hoe vaak kan ik een nieuw kunstgebit krijgen?

Als uw gebit ouder is dan vijf jaar komt u in aanmerking voor vergoeding van de kosten. Indien uw kunstgebit vervangen moet worden binnen die termijn kunt u eventueel toch in aanmerking komen voor vergoeding als er een bijzondere reden is. Hiervoor is altijd een machtiging nodig van uw zorgverzekering. Deze machtiging moet aangevraagd worden door de behandelaar.

Kosten kunstgebit bij een gedeeltelijk gebit

Indien u een gedeeltelijk kunstgebit laat maken, krijgt u hiervoor geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit geldt zowel voor een ’plaatje’, geheel van kunsthars gemaakt, als voor een ’frame’ of ’frameprothese’, op een metaalbasis. De kosten voor een frame liggen veel hoger dan die van een plaatje.

Om deze kosten te kunnen declareren moet u een aanvullende verzekering hebben. Er zijn veel aanvullende verzekeringen die 75% van de kosten voor een gedeeltelijk gebit vergoeden.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Financieel

4 gedachten over “Kunstgebit kosten 2012

 1. hvdmunckhof31@hotmail.com

  Worden de kosten van het trekken van nog aanwezige tanden ook vergoed of is er dan geen behandeling mogelijkM

  1. Wendy Bericht auteur

   De kosten van het trekken van tanden en kiezen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft krijgt u wel een vergoeding vanuit die verzekering.
   Indien het gaat om een gecompliceerde extractie bij de kaakchirurg krijgt u wel een vergoeding vanuit de basisverzekering omdat het dan om gespecialiseerde hulp in het ziekenhuis gaat. U betaalt dan wel eerst het wettelijk bepaalde eigen risico als u dit nog niet eerder voor andere behandelingen heeft betaalt in hetzelfde jaar.

 2. denise

  ik ben 66 jaar en heb ik dan geen recht op een volledig kosteloos kunstgebit de ziekenkas betaald is dat zo

  1. Wendy Bericht auteur

   Helaas weet ik niet hoe de regels precies zijn in België, dus ik kan je hier niet verder mee helpen. Het beste kan je een tandarts in de buurt even bellen en vragen aan de assistente hoe het zit. Ook kan je je verzekering bellen of mailen, die kunnen het je precies vertellen.

Reacties zijn gesloten.