Hoe werkt kunstgebit kleefpasta en kleefpoeder?

Zit uw kunstgebit los? Dat is vervelend, want eten met een kunstgebit dat loszit, is behoorlijk lastig. Dat geldt ook voor praten met een kunstgebit dat niet stevig vastzit. U kunt in het kunstgebit kleefpasta of kleefpoeder aanbrengen om dit te verhelpen. Dat kan zowel bij een volledige prothese als bij een gedeeltelijk kunstgebit. In dit artikel leest u onder andere hoe kleefpasta en kleefpoeder precies werken, hoe u deze middelen gebruikt en welke soorten er zijn. We vertellen u ook wat de voor- en nadelen van kleefpasta en kleefpoeder zijn.


Uw kunstgebit verzorgen?

Een ruim aanbod in producten om uw kunstgebit te voorzorgen, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Wat is kleefpasta/kleefpoeder?

Kleefpasta
Kleefpasta (aff.)

Kleefpasta en kleefpoeder bevatten ingrediënten die werken als een soort lijm. Ze zorgen ervoor dat de prothese zich beter hecht aan het tandvlees. Kleefpasta vult daarbij ook nog eens de ruimte tussen het kunstgebit en de kaak op, waardoor er weer een goed vacuüm kan ontstaan. Dit vacuüm is belangrijk omdat het zorgt voor een stevige hechting van de prothese aan de kaak. Kleefpasta en kleefpoeder zijn dus goede hulpmiddelen als een kunstgebit de neiging heeft om wat losser te gaan zitten. Het kunstgebit blijft beter en langer vastzitten en u kunt goed eten en praten.

Wanneer in een kunstgebit kleefpasta of kleefpoeder gebruiken?

Kleefpoeder
Kleefpoeder (aff.)

Een gebit dat niet helemaal goed past, kan soms gaan glijden of losraken. Dat geeft problemen met eten, zoals bij kauwen en afbijten. Ook kan er voedsel onder de rand van het kunstgebit komen. Dat voelt niet alleen heel onprettig aan, maar kan ook nog eens nare geurtjes veroorzaken. Praten met een loszittend kunstgebit is ook lastig en kan ervoor zorgen dat u minder goed verstaanbaar bent. Met kleefpoeder (aff.) of kleefpasta (aff.) blijft het kunstgebit beter vastzitten. U kunt deze kleefmiddelen (aff.) gebruiken in situaties waarin u extra zekerheid nodig heeft. Het is niet de bedoeling dat u de kleefmiddelen langdurig gebruikt. Als uw gebit erg loszit, is het tijd om naar de tandarts of tandprotheticus te gaan. Deze kan uw kunstgebit aanpassen zodat het weer goed past.

Wat werkt beter in een kunstgebit: kleefpasta of kleefpoeder?

Of u voor uw kunstgebit kleefpasta of beter kleefpoeder kunt gebruiken, hangt af van de situatie:

 • Kleefpoeder (aff.) is vooral geschikt als er niet teveel ruimte tussen het kunstgebit en de kaak zit.
 • Kleefpasta (aff.) heeft veel volume en is vooral geschikt als u wat meer ruimte tussen de prothese en de kaak heeft. De pasta vult de ruimtes goed op waardoor er weer een goed vacuüm tussen de prothese en de kaak ontstaat.

Daarnaast speelt uw persoonlijke voorkeur natuurlijk ook een rol. De een vindt kleefpasta in het kunstgebit prettiger, de ander zweert bij kleefpoeder in het kunstgebit. Een kwestie van uitproberen dus.

Hoe gebruikt u kleefpasta of kleefpoeder?

Kleefpoeder en kleefpasta zijn vrij gemakkelijk in gebruik. Volg altijd de instructies op de verpakking of bijsluiter. Zo weet u zeker dat u het kleefmiddel goed aanbrengt. De algemene richtlijnen voor het gebruik van kleefpasta of kleefpoeder zijn als volgt:

Kleefpasta in een kunstgebit aanbrengen:

 • Maak uw kunstgebit goed schoon;
 • Droog het kunstgebit zorgvuldig af;
 • Breng de kleefpasta aan in een dunne lijn of in een aantal stippen, waarbij u de rand van het kunstgebit vrijlaat. Breng liever geen kleefpasta aan op het verhemelte. Er zitten smaakpapillen in het slijmvlies van het verhemelte. U proeft er dus minder van als u daar geen kleefpasta gebruikt;
 • Plaats het kunstgebit in de mond en duw de kaken stevig op elkaar;
 • Wacht een kwartier voordat u iets eet of drinkt.

Bekijk hier een compleet aanbod van kleefpasta > (aff.)

Kleefpoeder in een kunstgebit aanbrengen:

 • Maak uw kunstgebit goed schoon;
 • Zorg ervoor dat de binnenkant van het kunstgebit nog vochtig is als u het poeder aanbrengt;
 • Strooi een dun laagje poeder in het kunstgebit en schud het overtollige poeder eruit;
 • Plaats het kunstgebit in de mond en duw de kaken stevig op elkaar;
 • Wacht een kwartier voordat u iets eet of drinkt.

Op zoek naar kleefpoeder? Bekijk dit overzicht > (aff.)

Kleefpoeder/kleefpasta verwijderen

Gebitsreiniger
Gebitsreiniger (aff.)

Gebruikt u in uw kunstgebit kleefpasta of – poeder, dan is het schoonhouden van uw kunstgebit extra belangrijk. Restjes kleefpasta of kleefpoeder die vermengd zijn met speeksel kunnen namelijk bacteriën bevatten. Dit kan zorgen voor een slechte adem of andere mondproblemen. Verwijder restjes kleefpoeder of kleefpasta dagelijks van uw kunstgebit met behulp van een zachte borstel (aff.) en lauw water. Eventueel kunt u een speciaal schoonmaakmiddel voor protheses (aff.) gebruiken. Zie ook: aanbod kunstgebit reinigen (aff.)

Hoe lang werkt kleefpoeder en kleefpasta in een kunstgebit?

De werking van kleefpasta is onder andere afhankelijk van wat u eet en drinkt. Ook speelt de samenstelling van uw speeksel een rol, net als de pasvorm van uw kunstgebit. Kleefpasta werkt over het algemeen langer dan kleefpoeder. Kleefpoeder zult u dus vaker moeten aanbrengen. Als u niets eet kan kleefpasta de hele dag voldoende houvast geven. Dranken, met name warme dranken als koffie en thee, lossen de pasta op. Tip: neem altijd een tube kleefpasta (aff.) mee als u naar een restaurant gaat. U kunt dan zo nodig een nieuw laagje kleefpasta in het kunstgebit aanbrengen.

Hoe lang mag u kleefpasta/kleefpoeder gebruiken?

Kleefpasta en kleefpoeder zijn handige, tijdelijke hulpmiddeltjes, maar geen blijvende oplossing. Als uw gebitsprothese niet goed past, moet u er altijd mee naar de tandarts of tandprotheticus om het te laten aanpassen, bijvoorbeeld met een rebasing. Dat is belangrijk, want een slecht passend gebit kan ervoor zorgen dat het kaakbot sneller slinkt. Gebruik kleefpasta of kleefpoeder voor uw kunstgebit daarom niet te vaak en te lang, tenzij de tandarts aangeeft dat er geen andere oplossing is.

Tips om kleefpasta/kleefpoeder niet te lang te gebruiken

Te vaak kleefmiddelen gebruiken is niet goed. Als u er teveel aan went, durft u misschien niet meer zonder kleefpoeder of kleefpasta te eten of te praten. U kunt voorkomen dat u afhankelijk wordt van kleefpasta of – poeder door het incidenteel te gebruiken. Gebruik de kleefpasta of het kleefpoeder bijvoorbeeld alleen als u een etentje heeft of als u op een verjaardag of bijeenkomst veel moet praten. Bent u gewoon thuis en heeft u geen extra fixatie van het kunstgebit nodig, dan gebruikt u het niet. Zo blijft u gewend aan het gevoel van een kunstgebit zonder kleefpasta en zult u niet meteen heel onzeker worden als u een keer geen kleefpasta kunt gebruiken.

De voor- en nadelen van kleefpasta/kleefpoeder

Wilt u voor uw kunstgebit kleefpasta of -poeder gebruiken, dan heeft dat voor- en nadelen. Uiteraard zetten we alle voors en tegens even op een rij.

Voordelen van Kleefpoeder/kleefpasta:

 • Kleefpoeder en –pasta zijn een snelle en makkelijke manier om het kunstgebit steviger vast te zetten.
 • De meeste kleefproducten bevatten antibacteriële ingrediënten die een slechte adem en tandvleesproblemen helpen te voorkomen.

Nadelen van kleefpoeder/kleefpasta:

 • Veel kleefproducten bevatten zink. Onderzoek naar kunstgebit en kleefpasta wijst uit dat deze stof (in grote hoeveelheden) schadelijk kan zijn. Bij normaal gebruik van kleefpasta of kleefpoeder, ook al zit er zink in, kunt u geen problemen krijgen. Doseer het kleefproduct dus altijd met mate en gebruik het kleefmiddel niet te lang. Overigens zijn er tegenwoordig ook veel zinkvrije kleefmiddelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld die van Dentofix (aff.);
 • Kleefpoeder ‘knoeit’ wat meer bij het aanbrengen en werkt vaak ook wat korter dan kleefpasta;
 • Kleefpoeder/kleefpasta maskeren de problemen van een slecht zittend kunstgebit, waardoor u hier misschien te lang mee rondloopt;
 • U kunt afhankelijk worden van kleefmiddelen: u gebruikt het dan niet meer incidenteel, maar elke dag.

Welke soort kleefpasta/kleefpoeder

Er bestaan een aantal merken kleefpasta en kleefpoeder, bekijk hier een compleet overzicht (aff.). De keuze hangt af van uw eigen smaak en gebruik. Hoe goed de kleefpasta werkt, is onder andere afhankelijk van uw speeksel. De hoeveelheid en samenstelling van speeksel verschilt per persoon.

Een aantal veelgebruikte merken zijn Fixodent (voorheen Kukident), Corega, Fittydent van Dentaid en Dentofix van Ehaco.

Kukident kleefpasta (aff.) is een van de bekendste maar heeft zijn naam veranderd in Fixodent. Fixodent is er in een neutrale smaak en een Fresh variant. Er bestaat ook Fixodent kunstgebit kleefpoeder (aff.).

Corega (aff.) heeft een zinkvrije kunstgebit kleefpasta in twee sterktes, Corega Free en Corega Ultra, met een neutrale of een mint smaak. Ook heeft Corega een kleefpoeder, Ultrafix (aff.). Deze wordt aangeraden bij een hoge speekselvloed.

Kleefstrips
Kleefstrips (aff.)

Fittydent kunstgebit kleefpasta (aff.) van Dentaid is ook zinkvrij. Deze kleefpasta heeft ook een neutrale smaak en Dentaid is de enige die ook kleefstrips (aff.) heeft. Deze strips zijn alleen voor de onderkaak en kunnen op maat worden geknipt.

Dentofix (aff.) van Ehaco heeft drie sterktes kunstgebit kleefpoeder en een extra sterke kunstgebit kleefpasta. Alle middelen van Dentofix zijn zinkvrij.

Alternatief voor kleefpoeder/kleefpasta in een kunstgebit

Het kan zijn dat de tandarts of tandprotheticus geen mogelijkheden meer heeft om u te helpen met een rebasing of nieuw kunstgebit. Dit kan gebeuren als de kaak erg geslonken is; de kaak geeft dan geen houvast meer aan het kunstgebit. Kleefpasta kan dan een uitkomst bieden, ook op langere termijn, mits de pasvorm van het gebit goed is. Het kaakbot zal dan echter wel blijven slinken. Een alternatief is om implantaten te laten zetten. Op deze implantaten komt dan een klikgebit. Als u implantaten heeft, stopt het slinken van de kaken en heeft u een gebit dat stevig vastzit. U heeft dan geen kleefpasta of kleefpoeder meer nodig.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Een ruim aanbod in producten om uw kunstgebit te voorzorgen, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


134 gedachten over “Hoe werkt kunstgebit kleefpasta en kleefpoeder?

 1. Nu gebruik ik sinds kort een kleefpasta en zie dat alle kleefpasta’s colypomeren bevatten. Is dat niet slecht voor de gezondheid als dat ingeslikt wordt. Ik hoop dat als mijn onderprothese gerebased (ben net maand geleden getrokken) is ik het niet meer nodig heb. En mag het gebruikt worden over de wonden heen want dat kan ik nergens op internet vinden en mijn tandarts geeft daar ook niet echt antwoord op want heeft liever dat ik het niet gebruik.

  • Beste Rieta,
   Kleefpasta’s bevatten inderdaad copolymeren maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Copolymeren zitten bijvoorbeeld ook in kauwgom, het is het onoplosbare gedeelte van de kauwgom waar je eindeloos op blijft kauwen. Als je de kauwgom per ongeluk inslikt wordt er door het lichaam ook niet of nauwelijks iets mee gedaan omdat het onoplosbaar is. Kleefpasta wordt ook, voordat het op de markt komt, uitgebreid getest op veiligheid dus wat dat betreft is het geen enkel probleem om te gebruiken.
   In de wonden zelf kan het ook geen kwaad voor het lichaam, maar het kan de wondgenezing wel vertragen omdat het de wond afsluit. Het kan ook moeilijk te verwijderen zijn uit de wonden. Daarom is het raadzaam om alleen dotjes kleefpasta op de plekken te doen in het kunstgebit waar er geen wonden zitten, of bijvoorbeeld alleen aan de randen. Het is ook niet nodig voor de werking van de kleefpasta om het volledige gebit in te smeren.
   De reden dat tandartsen liever niet hebben dat je het gebruikt heeft niets te maken met de veiligheid of de gezondheid, want kleefpasta is gewoon echt veilig. De reden dat tandartsen er niet happig op zijn is omdat veel mensen het gebruiken om een slecht passend gebit toch nog te kunnen blijven dragen, terwijl ze eigenlijk een nieuw gebit nodig hebben. Een slecht passend gebit zorgt ervoor dat het slinken van de kaken veel sneller gaat en daarmee vergroot je dus de problemen later. Zorg daarom altijd voor een goed passend gebit, dat is belangrijk. Mocht dat tijdelijk niet kunnen, zoals bij jou nu met het tijdelijke gebit na het trekken van de tanden en kiezen, dat kan kleefpasta een uitkomst zijn, dus gebruik het gerust!

 2. Ik krijg steeds een droge mond en een vieze smaak bij het gebruik van fixodent
  Heefd iemand een tip voor me

 3. Mijn onderprothese was aan een rebasing toe.Een implantaat was geen optie, en kleefpasta of poeder ook niet.
  Mijn tandarts wees mij op iets nieuws. Een soort permanente
  zachte laag als rebasing. Je bent wel je prothese 2 dagen kwijt i.v.m. het vulcanisatie proces.
  Nu zit mijn onderprothese als gegoten !

  • Afhankelijk van de klachten en de vorm van de kaak kan dit inderdaad een goede oplossing zijn. Wel moeten deze zachte lagen vaker vervangen worden en ze zijn wat gevoeliger voor verkleuring en beschadigingen. Maar fijn dat u er zo mee geholpen bent!

 4. Wendy bedankt voor de uitleg. Ook ik loop met het probleem van een getrokken ondergebit waar ik noodgedwongen fixodent
  op moest doen. Onprettig is wel het gegeven dat er onvoldoende info op staat. Het kleefde aan mijn wang en om te verwijderen deed het pijn. Ook weet ik niet waar ik goed aan doe. Ik gebruik het nadat ik het gebit in Biotex gedurende de nacht heb gereinigd. Dat werkt wel goed. Daarna wordt het gebit gereinigd met water en goed gedroogd. de hoeveelheid fixodent is iedere keer weer een gok ook is het wat moeilijk te gebruiken volgens het tekeningetje op de tube. Een afgeplat mondstuk van de tube is eigenlijk wel wenselijk. Anders plakt daarna deze substantie je wang en je gebit aan elkaar.
  Misschie doe ik dingen verkeerd. Graag hoor ik hier meer over.

  • Inderdaad is de hoeveelheid fixodent soms lastig. Hoe meer hoe beter is zeker niet waar. Een heel klein dotje van een halve cm links- en rechtsachter en net zo’n klein dotje middenvoor is eigenlijk vaak al genoeg. Leg de dotjes in elk geval op plekken waar geen tanden en kiezen getrokken zijn. Begin met een miniscuul dotje, waarvan je eigenlijk denkt dat het te weinig is. Soms is dat gewoon al voldoende. Als dat niet zo is, gebruik dan steeds een beetje meer totdat het wel genoeg is. Op deze manier gebruik je zo min mogelijk en krijg je niet de problemen die jij beschrijft.

 5. Ik heb nu sinds 8 weken een zgn noodprothese. Op zich klaag ik niet. Tweemaal een zacht laagje geplaatst gehad. Deze lieten echter al snel los. Nu gebruik ik kleefpasta wat natuurlijk niet ideaal is. Functioneel kan ik dus niet zoveel met mijn gebit. Ik vraag mij af na hoeveel tijd de harde rebasing kan gebeuren. Kan dit bijvoorbeeld al na een week of 10 na het trekken? Nog een keer een zachte laag nemen die toch al snel loslaat heb ik eigenlijk geen zin in.

  • Een zachte laag of tissue conditioner is inderdaad een prima oplossing maar dit is precies het nadeel: het laat soms snel los. De rebasing met harde kunststof kan over het algemeen pas na drie maanden, dan is de kaak zover geslonken dat het verder nog maar langzaam zal gaan, waardoor het kunstgebit veel langer goed blijft passen. Meestal is dan toch na een of twee jaar een volledig nieuw gebit nodig.

 6. Ik gebruik sinds gisteren fixodent omdat nu 4 weken geleden mijn bovenkant getrokken is en nu mijn bovenkaak redelijk is geslonken dat de prothese boven loskomt bij alles wat ik doe. Ik mag zeggen dat het bij mij geweldig werkt en ik het blijf gebruiken tot ik in november mijn rebase ga krijgen. Ook mijn tandarts geeft aan dat als ik het ga gebruiken 3 dagen voordat ik de rebase ga krijgen het niet mag gebruiken omdat door de kleefpasta het tandvlees uitzet en daarom dan de rebase niet goed gaat komen. Ik vraag me nu alleen af hoelang mag je de kledfpasta laten zitten of moet je het elke dag gaan vervangen.

  • Goed om te horen dat je tevreden bent over de fixodent! Het is inderdaad beter om het elke dag te vervangen omdat er anders bacteriegroei kan gaan komen en dit infecties kan geven, zeker bij nog genezende wonden. Toch is dit, ook al gebruik je weinig, een lastig klusje. Misschien zijn er andere gebruikers die goede tips hebben? Als iemand een handige tip heeft zou het fijn zijn om dit te delen!

 7. Ik gebruik sinds maandag kleefpasta fixodent voor mijn tijdelijke boven prothese nu heb ik veel last van overtollig speeksel en moet ik mijn lippen continu vochtig maken het is net of mijn lippen plakken.Graag advies ik wordt er niet goed van.

  • Het dragen van een prothese kan inderdaad in het begin veel speeksel veroorzaken. Een gebit wat goed vast zit en waar je aan gewend bent geeft dat niet of veel minder, dit zijn echt beginners problemen. Ook de plakkende lippen is een bekend verschijnsel, de mond en de lippen staan anders dan vroeger en de spieren moeten in een iets andere stand wennen waardoor de normale bevochtiging van de lippen anders/minder is.
   Het is heel logisch dat het in het begin schrikken is, maar je zal merken dat het echt mettertijd beter gaat. Gebruik in elk geval niet teveel kleefpasta, daar worden de klachten alleen maar erger van en het gebit gaat niet beter zitten met steeds meer kleefpasta.

 8. Ik gebruik Corega kleefpasta zonder zink. Nu is deze al een aantal weken niet meer te koop bij Kruidvat en ook niet bij Etos. Ook bestellen lukt niet. Op internet al veel gezocht.
  Weten jullie waarom er geen voorraad is?
  Mvg
  Bert

  • beste bert hier loop ik dus ook tegenaan, vond het altijd geweldige kleefpasta veel beter dan fixodent en geheel zonder smaak, sinds ik fixodent gebruik het ik een lichte schimmelinfectie in mijn mond terwijl ik alles twee keer per dag schoonmaak. Mocht iemand tips hebben waar coregea toch nog te krijgen is dan horen wij het graag

   • Als iemand weet waar deze nog te koop is , hoor ik het ook graag , kan het nergens meer vinden! Is er een alternatief? Zonder zink , kleurloos. En zonder smaakje!.

  • iknheb corega kleefstof gisteren bij de apoteek gekocht!
   er ware ook tubes corega met smaak !
   grts

 9. Ook ik gebruik Fixodent, gaat prima.
  Maar heb een probleem en weet niet of het door de Fixodent komt.
  Maar ik heb allemaal blaren in de mond, mijn mondhoeken zijn ook rood en zo maar op eens last van aften.
  Kan het zijn dat ik hier niet tegen kan????
  Alvast bedankt.

  • Dit klinkt niet alsof het door de fixodent komt. Hoe lang gebruik je het al? Als het ineens is opgekomen raadt ik je toch een bezoekje aan de tandarts aan want het kan dat je een infectie hebt of ergens op reageert.

  • Ik ben bij dat ik het lees, want ik heb namelijk precies hetzelfde!
   Mijn mondhoeken krijgen ook kleine scheurtjes steeds en ook mijn tong is rood en opgezet, vol bultjes. Ook zonder enige aanwijsbare oorzaak en het is ook dat de reden dat ik hier op zoek ben, omdat het enige wat ik kan verzinnen de Fixodent is.

   • Scheurtjes/kloven in de mondhoeken kunnen veroorzaakt worden door een te lage beet van het kunstgebit, waardoor de mond te ver dichtbijt en de mondhoeken plooien krijgen. Een andere oorzaak is een schimmel: candida. Candida is een schimmel die bij iedereen voorkomt maar soms kan de candida de overhand krijgen, en kloven of plooien in de huid zijn daar de ideale plek voor. Dus eerst zou ik je aanraden om het gebit, en met name de beethoogte, te controleren bij de tandarts. Daarnaast zou je moeten kijken of het geen candida infectie is. Dit is goed te behandelen met een orale Daktarin gel, maar nog beter is om via de huisarts het systemisch met Daktarin te laten behandelen, dus een middel dat je hele lichaam behandelt. Vaak is de candida namelijk niet alleen in de mond aanwezig, maar gaat de schimmel door het hele lichaam en kan zowel oraal als vaginaal problemen geven.

  • Wellicht het gevolg van een schimmel in de mond. Rode en pijnlijke mondhoeken zijn bijna ook altijd het gevolg van een schimmelinfectie.

   • Oorzaak en gevolg.. vaak is de schimmelinfectie juist het gevolg en moet je de oorzaak eerst wegnemen, zoals bijvoorbeeld een te lage beet. Maar een verminderde weerstand of bepaalde ziektes of medicijnen kunnen ook een verstoring geven van het mondmilieu en schimmelinfecties veroorzaken. Alleen de schimmel bestrijden is dan symptoombestrijding, beter is de oorzaak oplossen als dat kan.

  • Dat is nog niet zo lang. Als je het zeker wilt weten zou je eigenlijk er mee moeten stoppen en kijken of het overgaat. En daarna weer ermee beginnen en kijken of je dezelfde reactie krijgt. Als dat zo is, dan weet je zeker dat je op de fixodent reageert.

 10. beste , gebruik voorlopig kleefpasta tot ik nieuw gebit heb. kan je allergische reacties krijgen van kleefcrème en hoe merk je dit.bvb heb je dan jeuk of enkel probleem in mond. gr

  • Ik heb er zelf nog nooit van gehoord dat kleefpasta een allergische reactie zou kunnen geven, maar ik kan me voorstellen dat er ingrediënten kunnen zijn waar je gevoelig voor bent. Het beste kan je eerst proberen of een ander merk beter gaat, liefst een zonder kleur- geur- en smaakstoffen. Als je klachten blijft houden dan zou een test in het ziekenhuis kunnen aantonen of je allergisch bent. Klachten die je dan zou kunnen verwachten zijn jeuk, irritatie, blaasjes en zwellingen van de weefsels in de mond.

 11. Zelfgebruik ik corega free, wat me is opgevallen dat het niet meer te koop is in de winkels
  kan iemand mij een adres geven waar deze nog te koop is.ik woon in amsterdam.

 12. Wie is die Wendy die voor alles hier antwoorden heeft?
  Over het feit dat zij het alleen maar over fixodent heeft geeft mij te raden… een vertegenwoordiger van deze firma?

  Ik gebruik het liefst Correga ZONDER zink, en dat is nog steeds te koop.

  En die fixodent hecht maar een paar uur en geeft ook nog eens smaak afwijkingen,
  en met zink,waarom ?
  Vroeger zijn er kalveren aan dood gegaan… te veel zink in de emmers… en nu wij?

  • ‘Die Wendy’ is een (niet meer praktiserend) tandarts met twintig jaar praktijkervaring en zeker geen vertegenwoordiger van een firma. Sterker nog, ‘die Wendy’ beantwoord al uw vragen gratis en voor niets, geheel onafhankelijk en niet gesponsord door enige firma. De vragen gaan toevallig over fixodent maar als u het artikel eerst even zou lezen zult u zien dat er meerdere merken genoemd worden. Ook over het zink kunt u e.e.a. lezen. Ik weet niet waar u het vandaan haalt dat kalveren er dood aan gaan, maar u insinueert toch echt onzin.

 13. Hallo ik ga vanaf morgen fixodent duo gebruiken, heb het meegekregen van mn tandarts. Mijn vraag is, hoe haal je eventuele resten makkelijk van je tandvlees/gehemelte af? ik moet het nl. ook op mn gehemelte plakken. En blijft het inderdaad 13 uur zitten zoals in de folder staat?

  • Het plakken van je gebit kan je het beste doen met zo min mogelijk kleefpasta. Het is niet zo dat hoe meer kleefpasta je gebruikt hoe beter het kunstgebit blijft zitten. Dus begin gewoon met een dotje links- en rechtsachter en eentje vooraan in een droge prothese en druk het gebit in de mond een paar seconden aan. Mocht het te weinig zijn dan kan je wat meer dotjes gebruiken over de kaak zelf heen, maar ik zou het zelf niet op het verhemelte doen. Ten eerste omdat het lastiger te verwijderen is en ten tweede omdat je smaakpapillen op je verhemelte zitten en je zal het daardoor veel meer proeven.
   Om de kleefpasta te verwijderen in de mond kan je het beste spoelen met warm water en de kleefpasta kan je met een tandenborstel verwijderen van het tandvlees. Het kunstgebit kan je gewoon onder handwarm water spoelen en poetsen met een protheseborstel.
   Afhankelijk van het gebruik kan het inderdaad wel 13 uur blijven zitten maar het lost op bij warmte. Dus als je veel thee of koffie drinkt zal het eerder nodig zijn om opnieuw aan te brengen als wanneer je de hele dag koud water drinkt.

 14. Beste Wendy,
  Alvast, wat goed van je en dank! daarvoor dat je hier dit soort vragen allemaal beantwoord. Zeer lovenswaardig vind ik dat.

  Ik heb net 50 dagen een vp. In jan. a.s. wordt deze bijgesteld.
  Mijn vraag : is het normaal/te doen gebruikelijk dat de bovenprothese, aan de achterkant, dus voor de keel, een opening/spleet heeft waardoor er etensresten tussen mijn bovenprothese en verhemelte komen te zitten?

  Benieuwd naar je reaktie.

  • Graag gedaan hoor! 🙂
   Een kunstgebit wordt op zijn plaats gehouden doordat de prothese als het ware als een zuignap op de kaak vastgezogen wordt, in een ideale situatie. Daarvoor moeten de randen natuurlijk volledig afsluiten en niet door spieren worden losgetrokken. Daarom is het van belang dat aan de zij- en voorkant de randlengte precies tot net voor de spier loopt. Dus als je de spier aanspant (‘gekke bekken trekt’) dat je het gebit daarmee niet los kan trekken. Aan de achterkant zit er geen spier, maar de overgang van het zachte naar het harde verhemelte. De rand mag dus niet over het zachte verhemelte lopen (anders gaat het bij bijvoorbeeld snuiten los) en moet goed aansluiten, anders heb je geen zuigwerking.
   Die zuigwerking is niet altijd te realiseren, soms is het verschil in resiliëntie (indrukbaarheid) van de weefsel te groot of is de kaak te geslonken. Door deze resiliëntie kan het ook gebeuren dat in rust of bij aandrukken het gebit wel goed aansluit, maar tijdens het eten er een spleet ontstaat waardoor er eten in gezogen wordt. In dat geval kan je er weinig aan doen, maar meestal kan je het opvullen met een klein randje kunsthars. De tandarts kan eenvoudig controleren of het verholpen kan worden, dus het is verstandig om het in januari te overleggen met de tandarts.

 15. Hallo ik gebruik kleefpasta maar savonds als ik naar bed ga wil ik het gebit schoon maken mijn vraag hoe haal je het beste de reste van die kleefpasta van je gebit en je gehemelte af

  • Het gemakkelijkst is om het te spoelen met flink warm water, dat lost het een beetje op. De rest kan je met een zachte tandenborstel van je tandvlees af poetsen en het kunstgebit met een wat stevigere protheseborstel.

  • Hoi, met succes verwijder ik restanten pasta met toiletpapier en knijpende vingers. Daarna borstel ik het gebit met het reinigings midddel van de meest vernoemde fabrikant in dezen. Aan het einde van mijn dag tref ik nagenoeg geen resten meer aan op mijn gehemelte.

 16. Wendy

  Waarom beantwoord Jij alle vragen? Ben je gebruiker? Vreemd dit leek een algemene site! Maar ik zie voortdurend Wendy zegt:????

  • Beste Elle, Ik beantwoord alle vragen omdat ik als tandarts 20 jaar ervaring heb, met name in de volledige protheses en implantaat gedragen protheses en omdat ik de eigenaar ben van deze site.

 17. Beste Wendy,
  Mijn vrouw klaagt er over dat mijn prothese bij het eten veel lawaai en bijgeluiden veroorzaakt. Volgens mij vooral door de bovenprothese. Bij het op elkaar zetten van de kaken zie ik duidelijk de bovenprothese ook iets naar boven gaan.
  Verder heb ik geen problemen, ik kan er alles mee eten. Alleen dat geluid, dus.
  Zou kleefpasta voor mij een oplossing kunnen betekenen?
  Graag hoor ik het advies vsn u, zeer deskundig zosls uit alle antwoorden blijkt.

  • Bijgeluiden kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de tanden steeds tegen elkaar tikken en dat veroorzaakt dus een tikkend geluid, maar uit uw verhaal maak ik op dat het meer een geluid is van een aanzuigende bovenprothese. Dit zuigende geluid wordt vaak veroorzaakt door ofwel veel loszittend tandvlees ofwel veel speeksel wat ertussen zit.
   veel loszittend tandvlees kan voorkomen als de kaak erg geslonken is, maar het tandvlees niet is meegeslonken. Deze ‘flabby ridge’ maakt dan dat zelfs een goed passend gebit beweegt, tegelijk met het tandvlees. In ernstige gevallen kan dit chirurgisch gecorrigeerd worden.
   Soms wordt een zuigend geluid veroorzaakt door een overmaat aan speeksel en ruimte onder het gebit. In dat geval kan soms een rebasing helpen, als de pasvorm niet meer optimaal is. Als de ruimte onder het gebit opgevuld is, heeft het speeksel ook geen ruimte om veel in en uit te siepelen. In dit geval zal kleefpasta hetzelfde effect hebben, omdat de ruimte opgevuld wordt, maar het is beter om een goed passend gebit te hebben zodat er geen ruimte onder het gebit zit want de kaken zullen dan minder snel slinken.

 18. Hallo,
  Sinds 6 maanden een bovenprothese, welke nooit echt goed gepast heeft, iets te ruim. Elke keer opgevuld en vorige week de definitieve rebase. Hierna zat de prothese perfect, wel drie dagen. Nu zit er wederom ruimte aan de voorkant, waardoor eten en praten niet makkelijk gaat, vandaag terug naar de tandarts, hij zegt dat alsmaar opvullen geen zin heeft en raadde kleefpasta aan.
  Helpt dit inderdaad? Ik word lichtelijk wanhopig, 15 kilo afgevallen wat niet heel erg Was, maar het eenvoudige eten wordt ik een beetje zat.
  En zijn er pasta’s zonder enig smaakje want dat lijkt me ook niet fijn.

  • Uw tandarts heeft inderdaad gelijk, nogmaals opvullen heeft geen zin want zo snel slinkt de kaak niet.
   Heeft u nog eigen tanden en kiezen in de onderkaak? Vaak komen dit soort klachten voor als de beet niet helemaal goed loopt en dat is met nog eigen tanden en kiezen aan een kant soms heel moeilijk of zelfs onmogelijk. Ook heeft u met nog eigen kiezen heel veel kauwkracht en dat is vaak teveel voor een losse prothese.
   Als de beet niet goed is dan tikt u als het ware met de ondertanden de bovenprothese los. Als de beet wel goed is dan komen de voortanden nooit tegen elkaar aan, welke beweging u ook maakt.
   Ook te lange randen kunnen een oorzaak zijn van uw problemen. In dat geval kunt u met een beweging van uw lip of wang de prothese van zijn plaats trekken. Te lange randen kunnen ingekort worden door uw tandarts.

   Kleefpasta kan een oplossing zijn, dat is een kwestie van uitproberen. Er zijn zeker pasta’s zonder smaak op de markt maar u hoeft maar heel weinig te gebruiken. De smaakpapillen zitten op het verhemelte dus gebruik maar een paar dotjes pasta en alleen op de kaak zelf.

 19. Beste Wendy,

  Fantastisch dat je je zo inzet om vragen te beantwoorden!Erg blij mee!
  Ik heb sinds 1 week nu een boven- en onderprothese, alleen het is erg wennen en als ik iets wil eten dan laat het los of snijdt in m’n tandvlees( alsof het gebit te “lang” is). Dat idee heb ik tenminste….Aangezien ik hem pas een week in heb en de tandprotheticus voor de operatie zei dat ik het beste na een week of 6 terug kan komen omdat alles dan geheeld is etc…..wil ik nu kleefpasta gebruiken. Kan dat kwaad na zo’n korte periode?
  Ik wil “houvast” krijgen want ik kan amper eten en als ik bv. pasta gebruik ga ik bijna door de grond. Niet eens door de wonden, maar door de pasvorm of houvast van het gebit. Heeft u advies?

  • Één week geleden zijn de tanden en kiezen getrokken, die wonden zijn natuurlijk nog heel vers. De kaak, niet alleen de wonden, zal daarom gewoon heel gevoelig zijn nu. De tandprotheticus geeft aan dat na een week of zes de wonden geheeld zijn, maar zelfs dan slinkt de kaak nog enorm. Pas na drie maanden is de kaak stabiel genoeg en genoeg geslonken om een rebasing te doen. Maar als je pijn hebt moet je natuurlijk eerder terug gaan. De tandprotheticus zal dan geen rebasing doen maar wel eventuele drukplekken, te lange randen of andere pijnlijke plekken verhelpen door iets van de prothese af te slijpen. Dat kan een enorm verschil uitmaken, juist omdat de kaak nu zo gevoelig is, dus daar zou ik mee beginnen, als je geen pijn meer hebt door het gebit kan je tenminste weer wat.
   Kleefpasta mag zodra de wonden dicht zijn, maar ik denk dat het nu nog een beetje te vroeg is. Gebruik hier zodra het wel kan ook maar een heel klein beetje van. Meer kleefpasta geeft niet perse meer kleefkracht.
   Sterkte!

 20. Beste Wendy
  Op 10 December 2014 alles onder narcose laten trekken.
  Nu ruim 1 jaar verder implantaten voor het ondergebit…die zit goddank als een huis….geweldig.
  Maar het bovengebit loop ik nu ruim een jaar mee te tobben.
  Mijn gehemelteplaat blijft achterin de mond *zakken* waardoor er speeksel onder de plaat komt….en ik het gevoel heb na een uurtje of er bellen (lucht en plaksel)
  Dit probleem proberen ze nu een jaar al op te lossen, maar volgens mij is er geen oplossing.
  Welke kleefpasta/poeder adviseerd U mij….dit is echt geen leven meer zo.
  Ik weeg nu 53 kilo…ik mag niet meer afvallen…maar dat krijg je ook als je al een jaar niet normaal kan eten.
  Alvast bedankt voor Uw reactie…

  • Helaas hoor ik nog steeds van mensen: ‘Ik laat alles wel trekken, dan ben ik van alle ellende af’. Ik waarschuw keer op keer dat het ook het begin is van een heel ander probleem, namelijk dat je met een stuk plastic moet gaan leren kauwen. Dat klinkt misschien wat oneerbiedig en kort door de bocht, maar zo is het wel. Veel mensen denken echt dat je kan eten zoals met je eigen tanden, maar dat gaat natuurlijk niet.
   Implantaten kunnen een hele verbetering zijn, maar kunnen ook opnieuw problemen geven elders in de mond. Implantaten staan namelijk star in de kaak vast en dat betekent dat het gebit erop ook star in de mond vast zit, het ondergebit kan dan achteraan nog wel veren, maar voorin niet. Tandvlees heeft namelijk een resiliëntie (‘indrukbaarheid’) waardoor de prothese aan de bovenkant ‘meeveert’ op het tandvlees. Als de ondertanden dan harder aan de voorkant bijten omdat daar de implantaten zitten, en de achterkant van het ondergebit meeveert op het tandvlees, dan bijt je het bovengebit dus als het ware los, hij kipt aan de voorkant. Ook kan de vorm van de kaak, de kracht van je kauwspieren, de hoeveelheid en samenstelling van je speeksel, medicijnen, noem maar op, allemaal meespelen bij jou klachten.
   Ook jouw eetgewoontes spelen mee, eten met een kunstgebit doe je totaal anders dan met je eigen tanden. Eet je nog steeds zoals vroeger, aan een kant tegelijk en bijt je af met je voortanden? Ik raad je aan om in elk geval heel bewust af te gaan bijten aan de zijkant en aan twee kanten tegelijk te kauwen, als je dat onder de knie hebt is het al makkelijker. Maar veel mensen die een gebit krijgen worden dikke vrienden met de blender en de staafmixer. Maak dikke maaltijdsoepen, pureer alles met de staafmixer en dan hoef je niet te kauwen. Kook zachte dingen die je kan pletten met je tong tegen je verhemelte. Elke tevreden kunstgebit drager doet dat onbewust, want hoe tevreden iemand ook is met een kunstgebit, kauwen zoals vroeger doet diegene niet. Onbewust doet hij of zij van alles met de tong om het gebit op zijn plaats te houden.
   Natuurlijk kan je kleefpasta gebruiken, ik zou geen poeder nemen, in jouw geval zou ik pasta nemen. Het maakt niet zoveel uit welk merk, dat zijn persoonlijke voorkeuren. Gebruik een klein beetje, niet teveel en probeer het gewoon. Wie weet geeft het net dat beetje extra waardoor je ineens wel net kan eten.

 21. Ik heb sinds afgelopen week een bovenprothese , techniker zei mij van tevoren al dat prothese waarschijnlijk onvoldoende grip zou hebben. Helaas heeft hij gelijk , ik heb gelijk een kleefpasta gekocht (ecosym) werkt redelijk , en begrijp ook dat het een gewenningsproces is. Vooral bijten moet ik opnieuw leren en dat geldt ook voor het kauwen , techniker vertelde dat klikgebit een optie is , en dat dit op medische gronden grotendeels vergoed wordt uit de basisverzekering , aanvraag wordt door tandarts/techniker verzorgd , alleen gaat dit even duren . Is het verstandig om in tussenliggende tijd kleefpasta te gebruiken , ik heb al uitgevonden dat als ik kort voor de lunch kleefpasta aanbreng , dit ook genoeg is voor het avondeten , ’s morgens neem ik voor het ontbijt yoghurt met muesli.
  Ik heb nu Ecosym kleefpasta , volgens drogist een nieuw middel , is hier iets over bekend ?
  Tot op heden gaat het redelijk , ben op dit moment natuurlijk geen ervaringsdeskundige.
  Ik heb wel het idee dat mijn prothese naat voren toe loskantelt al ik te hard bijt of kauwt.

  • Helaas wordt er maar al te vaak te snel gegrepen naar een klikgebit. Vaak worden de nadelen daarvan niet genoemd en bij de eerste de beste klachten van een gebit wordt er al naar een klikgebit gegrepen. Je hebt pas een week een bovenprothese, natuurlijk gaat dat nog niet lekker. Eten met een noodgebit gaat inderdaad niet goed, dat zit altijd los. Dan is kleefpasta inderdaad een uitkomst, totdat het nieuwe gebit gemaakt is. Pas na drie maanden is een kaak zodanig genezen na het trekken van de tanden en kiezen dat een kunstgebit beter zal blijven zitten. Ook moet je er aan wennen, niet alleen mentaal, maar ook de spieren moeten de kans krijgen om te gaan staan naar de nieuwe situatie. Leren kauwen aan twee kanten tegelijk, niet meer zomaar met de tanden afbijten maar ook de tong gebruiken om het gebit aan de achterkant op zijn plaats te houden, dat zijn dingen die je niet in een week hebt geleerd. Nu al beslissen dat je een klikgebit gaat nemen is veel te voorbarig. Als je een schaafwondje hebt ga je ook niet naar het ziekenhuis om je op te laten nemen op de afdeling chirurgie. Dus als je noodgebit na een week niet lekker zit ga je ook niet meteen voor een klikgebit.
   Een klikgebit betekent, zeker in de bovenkaak, maandenlang geen gebit dragen, een aantal zware operaties, waarschijnlijk chirurgisch eerst kaakholtes verleggen en pas daarna kan het gebit gemaakt gaan worden. En dan heb je een bovengebit wat vast zit, maar je zult daarna levenslang drie keer per dag alle implantaten perfect moeten poetsen en flossen. Als je ontstoken tandvlees in de onderkaak hebt (als je nog eigen tanden of kiezen hebt daar) dan kan dat een infectie bij de implantaten veroorzaken. Dus ook je rest gebit zal behandeld moeten worden door de mondhygieniste. Als je je implantaten even verwaarloost en niet dagelijks meerdere keren flost en poetst dan kan je de implantaten weer verliezen. Als je rookt loop je sowieso enorm risico op verlies, dat is de reden dat de meeste implantologen geen rokers meer implanteren.
   Ik wil je niet bang maken voor een klikgebit hoor, voor velen is het een uitkomst. Maar ik wil alleen maar zeggen dat het voor jezelf veel makkelijker is om een kunstgebit zonder implantaten te dragen, dus ik raad je aan om gewoon even door te zetten in deze periode, gebruik kleefpasta en laat het gebit over een tijdje een keer rebasen. Pas over een jaar kan je goed beslissen of een klikgebit nodig is, maar laat je niet verleiden door ‘de verzekering betaalt op medische gronden’, want dat is geen argument, hooguit prettig als het echt nodig is.

   • Beste Wendy ,
    Ik heb bewust na het trekken van de laatste boventanden 3 maanden zonder gebit gelopen , juist om de bovenkaak te laten genezen . Ik heb ook geen noodgebit maar een definitief gebit. Na 2 weken met kleefpasta geëxperimenteerd te hebben ,ben ik er nu in ieder geval al achter dat je zo kort mogelijk voor de maaltijd de kleefpasta moet aanbrengen . Ik probeer dat vlak voor de lunch te doen dan werkt dat meestal ook nog bij het diner , alleen je moet geen soep als vooraf nemen , warm voedsel of dranken lost nl de kleefpasta op. Ik heb wel veel aan je informatie over het klik gebit cq implantaten die hiervoor nodig zijn zal deze zeer zeker meenemen als ik in de toekomst een beslissing ga nemen over wel of niet een klikgebit. Bedankt voor je heldere en duidelijke uitleg over de voor en nadelen hiervan.

 22. Beste Wendy, allereerst fijn dat jij je zo inzet en de moeite neemt om mensen van deskundig advies te doen voorzien.
  Twee jaar geleden een volledige prothese aangemeten gekregen en eigenlijk tot 2 weken gelden geen klachten over gehad. De ellende begon 2 weken geleden met mijn onder prothese wat vervelend drukte en hierdoor een wondje had gekregen. Na bezoek aan de tandarts is het wondje verdwenen echter zit de prothese nu erg los in mijn mond en hierdoor kan ik moeilijk praten (slis heel erg), zit het los en komen er etensresten, meer dan normaal, onder de prothese te zitten. Ben benieuwd naar je advies alvorens opnieuw een afspraak te maken bij de tandarts (ben overigens zeer tevreden over mijn tandarts).

  • Wat ik heel vreemd vind is dat je ineens een drukplek krijgt zonder aanleiding, terwijl er al heel lang geen klachten zijn. Je verwacht klachten òf in het begin òf als het gebit oud is en de kaak echt flink veranderd/geslonken is, waardoor het gebit niet meer past. Daarom zou ik meteen aan iets anders denken, bijvoorbeeld een wortelrest die in de kaak ineens ‘door komt’. Een rontgenfoto zou daar wellicht uitsluitsel over kunnen geven.
   Mocht daar niets op te zien zijn, dan zou de tandarts de pasvorm van het gebit na kunnen kijken. In principe kan het mogelijk zijn, zeker als de rand van het gebit is gecorrigeerd na die drukplek, dat net de afsluiting van de rand weg is, dat kan een kwestie van een half miliimetertje zijn. De tandarts kan dit testen door met een beetje ‘stend’ of ‘isofunctional’ een klein randje eraan te bouwen op de plek waar de drukplek weggehaald is. Eventueel kan daar het gebit dan aangepast worden, maar soms is het beter om het hele gebit te rebasen, het hangt er van af hoe de rest is en waar de drukplek precies was.

 23. Ik gebruik al jaren fixodent, ik ben zo gelukkig dat het bestaat,heb al 3 keer een nieuw gebid,
  gehad, moest al snel aan de kleef pasta. heb weinig hou vast.dus het is geweldig..
  Maar dit is een wereld wonder. beslist geen inplantaten, heb ik al voor het onder .gebid.

  Gr Willij.

 24. Wat heerlijk al die goede informatie en adviezen van Wendy.
  Het helpt mij al een aardig eind op weg nu ik sinds 2 weken een onder prothese heb. Het inbrengen van implantaten zal ik hiermee zeker serieus overwegen, het gebruik van de juiste pasta’s en op juiste wijze opbrengen ter harte nemen. Toch rest mij nog een vraag. Zal ik ooit weer kunnen genieten van een lekker stukje vlees of een pistoletje? Of klapt/kiept dan mijn onder prothese eruit? Wat mag ik verwachten?

  • Fijn dat je er wat aan hebt, daar doe ik het voor! 😉
   Heel eerlijk gezegd kan ik je niet vertellen of het ooit gaat lukken. Er zijn absoluut mensen die het kunnen, er zijn ook mensen die met een (goed) gebit geeneens boerenkool kunnen eten. Helaas toont ook onderzoek aan dat de tevredenheid over het kunstgebit niet of nauwelijks te maken heeft met de pasvorm of de kwaliteit van het gebit. Dat zegt natuurlijk heel veel. Dat betekent namelijk dat er mensen zijn met een slecht passend gebit die er alles mee kunnen en dat er mensen zijn die met een perfect gebit niets kunnen. Wat je dus met een kunstgebit kan wordt niet alleen door de kwaliteit van het gebit bepaald, maar vooral door andere factoren. Die andere factoren zijn vooral factoren die bij de drager zelf liggen. Acceptatie en verwachtingen, psychologische problemen, handigheid van de tong/wangen, speekselkwaliteit en -kwantiteit. Ik heb het al vaker gezegd, iemand die ‘alles’ kan met een gebit heeft vaak de onbewuste gewoonte om de achterkant van het gebit vast te houden met de achterkant van de tong, bijt anders af, en neemt vaak ook kleinere happen, plet het pistoletje alvast voor met de handen, noem maar op, alles om het te kunnen eten. Eten met een kunstgebit vergt dus een totaal andere ‘techniek’ dan eten met je eigen tanden en kiezen.
   Helaas kan ik je dus geen antwoord geven op je vraag, het hangt allemaal af van jezelf en je handigheid ermee. Wat ik je in elk geval wel aanraadt is om het echt te tijd te geven want je spieren van de wang en je tong en de kauwspieren moeten ook nog adapteren aan de nieuwe situatie en dat kost ook tijd.

 25. Hallo Wendy,

  ik wil je alleen even bedanken voor alle tips en tricks die ik hier lees, geweldig, ik heb er heel veel aan. En blijf dit voorlopig volgen!
  Fijn dat je er zoveel tijd in wilt steken. TOP!!

  (Onlangs alles eruit laten halen bij de kaakchirurg en meteen onder en boven de protheses geplaatst. In het begin geen lolletje maar nu veertien dagen later gaat het redelijk)

  • Fijn dat je er wat aan hebt, daar doe ik het tenslotte voor. 🙂
   Ik hoop dat het snel goed gaat met je, heel veel succes ermee!

 26. Hoe lang moet je wachten met het gebruik van fixodent? Ik heb op 14 maart 2015 al me tanden en kiezen laten trekken, maar me gebit boven en onder zit te los, magbik het al gebruiken, of is het niet goed voor me wonden?

  • Zodra de wonden dicht zijn mag je kleefpasta gebruiken, maar het is wel het handigst als je maar een klein beetje gebruikt en zoveel mogelijk op de plekken waar niets getrokken is, als het kan. Het is nu ruim twee weken geleden dus die wonden zullen genoeg geheeld zijn om kleefpasta te kunnen gebruiken.

 27. Beste Wendy,
  Gisteravond lieten de twee composiet’tanden’ los van mijn brug (onder). Uiteraard aan de start van een lang weekend. Een tandtecniker adviseerde iemand ooit Corega kleefpasta als tijdelijke oplossing (’s avonds verwijderen). Maar waar breng ik de pasta aan? Ook op het metaal van de brug of op het raakvlak met mijn eigen tanden? De gebruiksaanwijzing helpt me niet verder …

  • Ik zou eerst de tandarts maar even bellen, vaak heeft de dienstdoende tandarts een spreekuur waarin je met dit soort dingen na overleg terecht kan. De tip van de kleefpasta had ik nog nooit gehoord, leuk als het werkt! Ik begrijp dat het een etsbrug is? Ik zou gewoon een beetje kleefpasta op het metaal doen en dan flink op zijn plaats aandrukken of bijten. Kleefpasta lost wel op in warm water, dus daarna een kop koffie kan wellicht weer de boel los weken. Ik heb ook wel eens als noodoplossing geadviseerd om (suikervrije!) kauwgum te gebruiken maar dat is handiger voor een gewone kroon of brug. Succes!

 28. VOLGENS DE TANDARTS HIER IN SPANJE HEB IK LAST VAN HET BURNING MOUTH SYNDROOM WAAR NIETS AAN TE DOEN IS…IK HEB EEN TOTAAL BOVEN GEBIT NU VOOR DE TWEEDE KEER GEMAAKT VAN ANTIEALLERGISCH MATERIAL WAT GEEN VERBETERING GAF. SINDS KORT WERK IK MET KLEEFPASTA DAT EEN BEETJE HET BRANDERIGE GEVOEL AAN MIJN GEHEMELTE VERZACHT ECHTER NIET VOOR LANG…WEET JIJ NOG EEN ANDER OPLOSSING…
  HET ALLERERGSTE VAN EEN KUNSTGEBIT VIND IK DAT HET DE SMAAK VAN VOEDING ZO VERMINDERD.DOOR VEEL HET ETEN TE BLENDEREN HEB IK TE WEINNG VEZELS EN KAN DAARDOOR NIET GOED NA DE W.C. MOET EKSTRA VEZELS NEMEN.. HET ENIGSTE VOORDEEL IS DAT HET MOOIER UITZIET .MAAR ALS IK ALLES GEWETEN HAD HAD IK BETER VOOR MIJN EIGEN TANDEN GEZORGD .

  • Vaak kan de oorzaak van Mondbranden of Burning Mouth Syndrome niet achterhaald worden. Een enkele keer wordt het veroorzaakt door een allergie, hormonale veranderingen, suikerziekte, bepaalde medicijnen, tekort aan vit. B of ijzer, of een gist infectie in de mond. Ook reflux waarbij maagzuur naar boven komt kan mondbrand klachten geven, maar meestal is dan wel duidelijk dat het daar door komt. Als er geen aantoonbare oorzaak is dan is er helaas niet veel aan te doen behalve leefregels zoals het vermijden van roken, alcohol, te pittig eten, te zure dranken (bijv. cola) of zuur eten (bijv. citrusvruchten).

 29. Dag Wendy,

  Sinds eind vorig jaar heb ik een kunstgebit, bovenaan. Op aanraden van mijn tandarts gebruik ik Corega ultra zonder zink als kleefpasta. Het is enorm vervelend om je gebit als het ware op je tong te voelen vallen, of uit eten te gaan enkel zachte voedingswaren te eten.
  Nu merk ik, dat wanneer ik de kleefpasta aanbreng ik ’s avonds last heb van tintelende lippen en enorm droge lippen. Kan het zijn dat ik reageer op bepaalde bestanddelen uit de kleefpasta. Is het misschien aangeraden om een ander merk te proberen?
  Thx

  • Tintelende lippen kunnen een uiting zijn van een allergie of overgevoeligheid dus het is zeker de moeite waard om verschillende kleefpasta’s uit te proberen. Probeer ook eens even zonder kleefpasta, hoe vervelend het ook is. Als het dan wegblijft en het weer terugkomt als je na bijvoorbeeld een week de kleefpasta weer gebruikt, dan weet je dat het door de kleefpasta komt. Er zijn ook andere oorzaken waardoor tintelende lippen kunnen ontstaan, dus als het blijft zou ik toch adviseren om even langs de huisarts te gaan.

 30. Hallo Wendy,
  Sinds 17 Feb.heb ik een noodgebit,na 2 x te zijn opgevuld heb ik,bij het eten,altijd nog pijnlijke druk op het gehele tandvlees zowel boven als onder kan dus niet echt bijten,broodkorstjes vlees en diverse die taai worden bij het kauwen kan ik niet eten ben hierdoor 9 kg afgevallen,gebit en mond worden dagelijks grondig gereinigd,is dit na ca.3 maanden nog normaal?
  MVG,
  joop

  • In de eerste weken gaat het slinken van de kaak heel snel. Te vroeg opvullen betekent dat het even lekker zit, maar daarna toch gewoon weer los gaat zitten. Pas na drie maanden zal het slinken voor het grootste deel gebeurd zijn, al gaat het in een heel langzaam tempo je hele leven door. Ik zou dus nog even wachten, als dat tenminste lukt, en eventueel de drukplekken wat uit laten frasen door de tandarts. Als het niet meer gaat, dan zou je het nog een keer moeten laten opvullen, al wordt het gebit er waarschijnlijk niet mooier op, drie keer opvullen maakt het waarschijnlijk wel dikker en zwaarder. Als dit je noodgebit is, kan je er ook voor kiezen om een hele nieuwe te maken, dit kan je het beste met je behandelaar overleggen.

 31. Joop nog even,ik gebruik Protefix extra sterk met Aloe Vera
  zinkvrij het Gebit blijft extra goed vastzitten, even voor alle zoekende zinkvrije kleefpasta deze koop ik in Duitsland bij Rossmann DM of Real.
  MVG,
  Joop

 32. Sinds juli vorig jaar heb ik een onder en boven prothese. Mij wordt door andere kunstgebit dragers steeds gezegd dat het ideaal is, zij kunnen er alles mee eten, hebben nooit klachten en ik heb volgens van hun waarschijnlijk een heel slechte tandarts. Nu ik hier lees voel ik me eindelijk begrepen. Ik heb geen slechte tandarts, zij doet er alles aan om mij te helpen. Ik ben een week geleden nog geweest, ze heeft een heleboel van de “dikte” van het ondergebit afgehaald en de randen ingekort. Ik heb wat afgetobt maar nu lijkt het te gaan wennen. Ik begrijp nu ook dat mijn verwachtingen van het gebit niet realistisch waren. Ik ben een dagelijks gebruiker van fixodent, die nu ook een 0% variant heeft. Prima spul. Ik eet alles, niet omdat dat makkelijk gaat, maar omdat eten lekker is en ik mijn verloren kilo’s terug wil. Na het eten van een pistolet moet ik meteen opnieuw plakken, maar ach. Ik ben nu zover dat ik het accepteer dat het voor altijd anders zal zijn. Maar de voorlichting over een kunstgebit zou veel beter kunnen. Blij met alle eerlijke antwoorden hier Wendy, want daardoor weet ik dat ik eigenlijk al een heel eind ben en dat het niet veel beter zal worden. Mijn tandarts wil mij ook aan het klikgebit, maar ik ga daar nog maar eens een half jaartje over nadenken.

  • Helaas is het ‘werken’ met een kunstgebit inderdaad iets wat je zelf moet leren en anderen kunnen nog zo hard roepen dat het fantastisch is, dat zegt meer over hun acceptatie en handigheid ermee dan over de kwaliteit van het kunstgebit, de vorm van hun kaak of de competentie van de tandarts. Gelukkig zijn er mensen die heel goed overweg kunnen met hun kunstgebit, maar ook zij hebben dat leerproces doorgemaakt, soms kort, soms wat langer. Een klikgebit heeft ook zijn nadelen, zoals ik elders ook beschreven heb, dus als het zonder kan heeft dat zonder meer de voorkeur. Toch kan het een oplossing zijn, voor later. Goed idee om niet te snel daar naar te grijpen, hou het gewoon als optie achter de hand.

 33. Ik ben van ecosym overgegaan op corega ultra , dat heeft bij mij een grotere kleefkracht , wel is het een kunst om de juiste hoeveelheid aan te brengen . Dat lukt nu redelijk goed , ’s avonds drink ik altijd koffie waardoor , door de warmte , de kleefpasta min of meer oplost en het makkelijker te verwijderen is.

 34. Beste Wendy, heb sinds een aantal jaren een kunstgebit boven dat perfect zit. Het enige dat ik niet zo goed kan eten is sushi als er zeewier omheen zit, een soort van luxe probleem Nu wordt er binnenkort een nieuw kunstgebit voor mij gemaakt door een bevriend tandtechnieker, die een ware kunstenaar is en nu is mijn vraag, zou het mogelijk zijn de snijtanden ietsje scherper te maken? Volgens de desbetreffende tandtechnieker kan dat niet omdat het gevaarlijk is. Mijn complimenten aan jou voor het belangeloos beantwoorden van alle vragen. Groetjes.

  • Ik snap waarom je denkt dat het scherper maken van tanden betere kauwprestaties geeft, alleen werkt dat helaas niet zo. Het kauwvermogen komt niet door scherpe tanden en kiezen, maar door de interdigitatie en beet, door hoe de tanden en kiezen in elkaar grijpen tijdens de beet en tijdens het schuiven van de kiezen over elkaar heen. Het scherp maken van tanden aan de randen zal alleen maar averechts werken, je bijt namelijk niet iets af met puur de snijranden van de tanden, maar veel meer met de ondertanden tegen de binnenkant van de boventanden.
   Mijn ervaring is dat veel (oudere) kunstgebitten in de beweging naar voren toe, een slechte beet hebben. Dus als je naar voren schuift met de onderkaak, dan zouden (anders dan in een natuurlijk gebit) zowel de kiezen als de tanden contact moeten blijven houden. Vaak staan de tanden echter alleen op elkaar, waardoor je makkelijk het gebit loskiept. Of de kiezen houden contact maar de tanden niet meer, waardoor je niet kan afbijten. Dus vooral een hele goede beet is hier belangrijk, iets waar elke goede tandprothetist van doordrongen is.

 35. Beste Wendy, fijn dat je op zo’n neutrale wijze voorlichting wilt geven bij een voor veel mensen lastig probleem…. Ik heb al jaren lang een bovengebit en heb daar nooit problemen mee gehad. Door wat ontstekingen in het benedengebit heb ik wat kiezen moeten laten trekken en heb ik nu nog slechts de voortanden incl. de hoektanden. Middels een plaatje met ijzeren greepjes is er een oplossing gevonden voor het benedengebit, maar de gewenning is een moeizaam proces. Er zijn altijd wel drukplekken tijdens het kauwen en de ijzertjes kunnen soms lelijk in het tandvlees snijden…. Ik heb het plaatje nu een week of vijf, maar veel vooruitgang is er niet. En het is moeilijk om vol te houden, wanneer je vaststelt, dat het eten met bovengebit en slechts 6 voortanden beter verloopt, dan een maaltijd verwerken met plaatje…. De tandarts is hulpvaardig, daar ligt het probleem niet…. Hoe lang moet ik uittrekken voor een dergelijk gewenningsproces. Zijn er wezenlijke gebruiksverschillen tussen een plaatje zonder ijzeren greepjes en een plaatje met die verbindingen?

  • Een plaatje met ijzeren gebogen ‘ankertjes’ kunnen inderdaad lelijk snijden in het tandvlees, maar dat hoort niet. Als het met het ‘stellen’ van de haakjes niet te corrigeren is, dan is het misschien beter om de haakjes te vernieuwen en hoger te laten zetten zodat ze niet tegen het tandvlees aankomen. Maar pijn door drukplekken of ijzeren haakjes die in het tandvlees snijden dat went niet, daar moet gewoon wat aan gedaan worden.
   Wat je zou kunnen overwegen is het laten maken van een frameprothese. Het verschil met een gewoon plaatje is dat het kunsthars niet tegen de tanden of de rand van het tandvlees aan zit, maar wel een gegoten metalen basis heeft die vast klampt aan de hoektanden. Het voordeel is de veel betere pasvorm dan een plaatje met gebogen haakjes, het nadeel is de prijs. Eigenlijk is het een beetje een verschil tussen een ‘afbouwplan’ en een ‘behoudplan’. Een plaatje is eigenlijk een (soms langdurige) tussenfase naar een volledig gebit toe. Een frameprothese is een middel om de laatste tanden langdurig te behouden en is veel minder belastend voor het tandvlees rondom de laatste tanden. Om een frame te maken moeten de tanden die je nog hebt dus wel in goede conditie zijn, ook het tandvlees en het kaakbot rondom de wortels. Ik adviseer je om dit aan je eigen tandarts te vragen, die kan dat goed beoordelen.

   • Dank je wel voor je zeer snelle reactie. Ik ga het zeer zeker in overweging nemen en met de tandarts bespreken.

 36. Hallo ik heb al een boven gebit die past super goed.ik heb vanmorgen een onder gebit ik moet morgen terug komen.de vraag is waar moet ik nu op Letten.ik wil ook graag dat de onder gebit net zo goed zit als de onder gebit.

  • Excuses, door de vakantie heb ik niet eerder kunnen reageren dus nu bent u al bij de tandarts geweest. Maar geen nood, als uw bovengebit supergoed zit dan zal het met de onderprothese niet aan u liggen als die anders zit. Een onderprothese zit wel altijd wat losser omdat er ook nog eens een tong tussen zit die de hele dag beweegt, dus het is lastiger om een onderprothese te maken die bij alle bewegingen perfect op zijn plaats blijft. Mocht het dus bij een bepaalde beweging los komen, dan is er waarschijnlijk ergens een randje te lang of te dik en dat kan eenvoudig gecorrigeerd worden. Uiteraard wordt het wel lastiger als er net tanden en kiezen getrokken zijn, dan zit u met alle normale problemen die een eerst (nood-) gebit met zich meebrengt.

 37. Beste Wendy,
  Ben 65 jaar en heb een bovengebit sinds mijn 20ste.
  Plakken doe ik met protefix en dit gaat goed, wel heb ik de laatste tijd een slechte smaak in de mond en kan ik voortdurend blaasjes maken tussen tong en gehemelte, wat me dikwijls op de zenuwen werkt… Heb ook de indruk heel veel speeksel te hebben gezien blaasjes maken.
  Is het normaal of kan er iets aan verholpen worden.

  • Hoe oud is het huidige gebit? Als het al wat ouder is dan kan het heel goed zijn dat de pasvorm minder goed is geworden. Door de beweging die het gebit daardoor krijgt, hoe klein ook, kunnen de speekselklieren speeksel gaan produceren. Het is dus niet erg, alleen vervelend. Ik zou gewoon eens aan een tandarts of tandprothetist vragen om de pasvorm te checken en eventueeel een rebasing te laten doen of een nieuw gebit te laten maken. Mocht er met de pasvorm niets mis zijn, dan kan extra speeksel ook een bijverschijnsel zijn van bepaalde medicijnen. Ook niet erg op zich, maar als het te vervelend wordt is wellicht andere medicatie een optie. Ook dit kunt u vragen aan uw tandarts of prothetist, of aan uw huisarts.

 38. Beste Wendy (tandarts)

  Allereerst mijn complimenten voor uw uitleg en adviezen !!!!
  Geweldig dat u uw expertise inzet via deze site !

  –Ik wil u graag vertellen dat ik in tegenstelling tot de meeste mensen totaal !! geen pijn ervaringen heb gekend noch een irritatie, vleeskussentjes of pijnlijke plekjes in mijn mond.
  –Ik draag een geheel los bovengebit en het ondergebit op nog twee eigen tanden.
  –Om te beginnen heb ik mijn boventanden steeds per twee stuks laten trekken wat een dag zeurderig gevoel gaf.
  Pijnstillers onnodig.
  Daarna mijn bovenkaak (tand-kiesloos)rustig 3 maanden laten genezen uit zichzelf zodat het de juiste natuurlijke vorm zou aannemen, stevig en wondloos met nieuw weefsel in de holtes… vervolgens een afdruk laten nemen voor het uiteindelijke bovengebit en na 2 weken een prachtexemplaar die perfect zit, nooit pijn aan gehad en niet ge-rebased hoeft te worden. Al 5 jaar perfect zit(63) en geen kleefpasta nodig heeft en mee slaap.

  Het enigste wat ik er graag! voor moest doen (gebaseerd op mijn gezond verstand) was 12 weken zonder eigen boventanden rond te lopen. Waardoor je zowiezo je mond wat meer houdt, lacht met je hand ervoor en gewoon eet waardoor je kaakvlees/bot alleen maar sterker werd ! Dus even ego opzij.

  Het resultaat was zó fijn alswel mooi dat ik het achteraf jammer vond ik dat niet veel eerder gedaan had ná 45 jaar
  tandartsen, 5 generaties bruggen en overkappingen en oplapmiddelen !!!

  Géén onstekingen meer, geen pijnen meer, goed en hygiënisch te onderhouden en gééén implantaten die uiteindelijk op zekere leeftijd weer even gammel worden en een voortdurende zorg nodig hebben om uiteindelijk toch weer te moeten verdwijnen voor een kunstgebit.

  Ik breek hier dus een lans voor ! Met vriendelijke groet Jo

 39. Mag je na trekken direct kleefpasta gebruiken vandaag drie tanden getrokken. Zes blijven staan het onder gebit wiebelt en lijkt uit te vallen met praten. Geen wonden achterin de mond ?

  • Nee, na het trekken mag je zolang de wonden open zijn geen kleefpasta gebruiken. Ik heb geen idee of je wonden achterin je mond hebt.. Met klachten na een behandeling moet je echt even terug naar de tandarts, daar kan ik online echt niets zinnigs over zeggen helaas.

 40. Hallo Wendy,

  11-8-2015 alles laten trekken.
  Veel botsplinters, ook onder het tandvlees.
  Heb een hobbelige kaak rand, weke moeizaam slinkt.
  Gebit tot gisteren niet kunnen dragen ondanks aanpassingen.
  Gisteren onder voor de tweede maal vernieuwde softline en boven voor de eerste maal.

  De tandarts raad implantaten aan, omdat er op zo’n hobbelige kaak, met geen goed fatsoen een gebit te maken is. Nu vraag ik mij af of dit niet te voorbarig is en of mijn kaak met de tijd wellicht mooier zal slinken.

  Overigens het gebit met kleefpasta (heel weinig), gisteren met het grootste plezier gedragen.
  Ik kijk al weer naar de ochtend uit, want eten ging ook goed, al is het nog vreemd.

  • Het volledige resorptieproces (het slinken) duurt ongeveer 3 maanden, dit proces kan heel grillig verlopen, net hoe de dunne botkammen (het bot tussen de kiezen in) gevormd zijn of afgebrokkeld zijn. Het is nu ruim een maand geleden dus het meeste slinken moet gewoon nog gebeuren. Implantaten zijn een optie als een kunstgebit echt niet meer gaat. Naast de voordelen zitten er ook nadelen aan een kunstgebit op implantaten dus het is te gemakkelijk om in dit stadium al te praten over implantaten. Hoe vervelend het ook is, het is echt belangrijk om eerst het volledige eerste resorptieproces af te wachten, dan een goed kunstgebit te laten maken of de huidige rebasen als die nog helemaal goed is qua stand van de tanden en beet/beethoogte. Pas als dit kunstgebit helemaal gewend is, wat ook nog een paar weken tot maanden kan duren, en er blijven klachten die niet door aanpassingen aan het gebit te verhelpen zijn, kan je gaan denken aan eventueel implantaten.
   Gebruik tijdens deze maanden gerust een beetje kleefpasta, probeer het ook eens zonder, en neem de tijd om op een nieuwe manier te leren eten. Pijn is niet goed, als er een plek zeer doet, kan de tandarts daar snel wat aan doen. Veel andere klachten en klachtjes gaan vanzelf weg of zullen weggaan met het nieuwe gebit. En die softlinings, die kunnen inderdaad ook veel ongemak weghalen.

   • Djw Wendy,

    Zo denk ik er ook over, want ik wil juist geen implantaten.
    Wat mij opvalt is dat er rechtsboven achterin geen buitenrand bot meer zit. Maar juist mijn bovengemiddelde zit geweldig. Zelf denk ik dat nu ik met kleefpasta mijn kraakpanden sneller slinken. Ik draag de protheses nu eindelijk de hele dag en in de nacht uit. Als ik gegeten heb zit onder los en plak ik pas weer als ik er hinder van ondervind.

    Wat mij wel zwaar is gevallen, is de spieren in mijn onderkaak voor. Deze bleven maar stijf en af en toe nog. in mijn geval vind ik de voorbereiding op mogelijke ongemakken te kort schieten.

    Evengoed draag ik het gebit nu met plezier.
    Alleen achter mijn wang wat geblesseerd, omdat de stand anders is. Ik bijt er niet echt op, maar er is wel wat irritatie. Gelukkig niet onoverkomelijk.

    • De vorm van het bot gedurende de eerste maanden kan inderdaad heel grillig zijn, maar kan pas goed beoordeeld worden na minimaal drie maanden. Het klinkt alsof het allemaal best goed gaat maar helaas wordt er van te voren vaak heel weinig informatie gegeven over het verloop van het hele traject. Want het is en blijft een heel traject waar je een tijdlang gewoon even flink last van hebt. Veel sterkte ermee!

 41. Hallo Wendy en anderen

  Sinds 3 weken behoor ik ook tot de kunstgebit-dragers
  Dat wil zeggen ,nog alleen voor boven ,de kaak onder is zo beschadigd door het trekken van de nog 7 tanden
  Dat de tandarts me aanraadde nog even te wachten met het indoen van het ondergebit omdat het gewoon té pijnlijk is omdat er nog al wat kaakbot bloot-ligt ( ik had het evengoed al 4 dagen geprobeerd maar het is ook écht niet te doen hoor)
  Ik hoop dat het allemaal goed komt ,het valt me niet mee eerlijk gezegd ,maar ook niet tegen ,omdat ik me op het ergste had ingesteld
  Maar ik wil Wendy hier zeker hartelijk bedanken voor alle goede raad en hele duidelijke uitleg erover
  en alle anderen bedanken voor hun verhaal en tips
  Ik ondervind hier zeker heel veel steun aan !!
  Dus dank jullie wel en iedereen veel sterkte gewenst die nog moet wennen !Ik hoop zelf over een tijd een tevreden gebit-drager te zijn ,
  groetjes Ella

 42. gebruik fixodent kleefpasta alleen bovenprothese. Maar heb
  sinds een half jaar praktisch geen smaak en reuk meer, kan dit door de pasta komen? Gebruik wel medicijnen voor bloeddruk en chorestorol. Is trouwens een middel waar ik erg tevreden over ben. Met vriendelijke groet T.v.Wijngaarden

  • ja, de smaakpapillen zitten voor een groot deel in het verhemelte dus een kunstgebit zal een deel van de smaak sowieso wegnemen. Als je kleefpasa gebruikt kan dit nog meer zijn. Probeer in elk geval zo min mogelijk kleefpasta te gebruiken, een paar dotjes aan de zijkant en niet op het verhemelte zelf kan wellicht net iets meer smaak geven.

 43. Twee en een halve week geleden alles laten verwijderen.
  Vandaag voor het eerst kleefpoeder gebruikt voor de boven prothese maar nu zit er kleef poeder op mijn gehemelte en krijg ik mijn prothese niet uit?????zit echt zo vast als een huis!!!!
  Mijn onder prothese kan ik helemaal niet in omdat er behoorlijk wat bot resten zitten onder mijn tandvlees dus dat doet pijn.

  • Ik denk dat er mensen zijn die graag jouw probleem zouden willen hebben, zo vast als een huis klinkt goed! Maar het kan soms ook wel een benauwd gevoel geven als hij niet meer uit wil. Probeer eens met warm water of thee te spoelen, warme dranken lossen het kleefpoeder of de pasta op, dan komt het gebit makkelijk weer los. Voor de onderkant raad ik je aan om even langs de tandarts te gaan. Waar botranden drukken kan het gebit wat ruimer gemaakt worden en anders is er ook de optie om tijdelijke zachte lagen te gebruiken om deze periode te overbruggen.

 44. Vorige week mijn tanden laten trekken. Boven en onder.
  Nu heb ik het probleem dat er ruimte zit de onderste en bovenste prothese.
  Als ik mijn mond dicht doe, zit er een ruimte van bijna 1cm tussen de kiezen.
  De tandarts heeft vandaag de onderste prothese verhoogd met een zachte vulling.
  Hierdoor staan onderste tanden schuin naar voren nu.
  Vraag: is het verstandig om hier 3 maand mee te lopen tot dat er een definitief gebit komt?

  • Soms is het lastig om een kunstgebit te maken aan de hand van modellen van kaken waar nog tanden en kiezen in zitten. De vorm en stand van de kaak na het trekken moet ingeschat worden en daar kan je wel eens naast zitten. Ook moet de beet geregistreerd worden, meestal dmv een wasbeet. Als de beet in de resterende kiezen instabiel is, kan dit makkelijk verschuiven tijdens het maken van het kunstgebit. Dit is de meest voorkomende reden dat de beet in het kunstgebit niet klopt. Soms kan dit inderdaad gecorrigeerd worden met een zachte laag, maar als het teveel afwijkt kan op het laboratorium de beet gecorrigeerd worden. Het nadeel hiervan is wel dat je het gebit weer even kwijt bent, dus je moet even zonder tanden lopen.

 45. Bedankt voor uw reactie.
  De kiezen waren er al uit toen ik moest bijten.
  Kan het ook hiermee te maken hebben dat er veel ruimte zit tussen de kiezen?
  Het is met ongeveer1cm opgevuld achter om de kiezen op elkaar te krijgen.

  • Ja, dat zou kunnen maar of het in jouw geval ook zo is zou je met de tandarts moeten bespreken want dat kan ik natuurlijk vanaf hier niet zien.

 46. Beste Wendy.

  Hartelijk dank voor de heldere en duidelijke antwoorden. Super dat je dit doet!!!!. Voor mijn behandeling heb ik ook deze site bezocht zeer verhelderend. Op 15 oktober 2015 zijn mijn tanden en kiezen in mijn bovenkaak getrokken. Ik vond het emotioneel erg heftig. Mijn bovengebit zit nu erg los en ik gebruik kleefpasta.Op 9 December gaat de tandarts het opvullen. Hoe gebruik je nu kleefpasta, in de gleuven of op de gehemelte plaat. Poeder of pasta… met vriendelijke groet. Inge.,

  • Beste Inge, fijn dat je de site op prijs stelt, daar doe ik het voor! 🙂
   Ik kan me voorstellen dat het een hele emotionele gebeurtenis is, het verliezen van je tanden. Het is toch je aangezicht.. Deze maand moet je even doorheen, als het gebit straks weer beter past zal je je ook beter voelen.
   Kleefpoeder werkt alleen maar als de ruimte niet te groot is tussen het tandvlees en het gebit. Dat is het voordeel van pasta, het kan de ruimte ook opvullen. In jouw geval zou ik dus kleefpasta nemen.
   Je kan het gebruiken door kleine dotjes (of grotere, als er heel veel ruimte onder het gebit is) in de gleuf te doen en dan het gebit even goed aandrukken. Het beste is om de kleefpasta aan te brengen op plekken waar geen tanden en kiezen zijn getrokken. Als de wonden dicht zijn (wat nu bij jou wel zou moeten zijn) is het geen ramp als het er een beetje inkomt, maar lekkerder is om het gewoon op het tandvlees te doen. Op het verhemelte kan ook, maar het nadeel is dat de smaakpapillen daar zitten en dan proef je de kleefpasta gewoon veel meer. Probeer ook zo min mogelijk te gebruiken. Meer pasta betekent niet automatisch dat het gebit beter vast zit.
   Om ’s avonds de restjes te verwijderen kan je het beste het gebit met warm water schoonmaken en je mond met warm water of (kamille)thee zonder suiker spoelen.
   Sterkte!

   • Dag Wendy,

    Hartelijk bedankt voor de snelle actie/reactive. Helder en duidelijk. En zeer geruststellend.

    Met vriendelijke groet,
    Inge.

 47. Hallo Wendy
  Ik heb al jaren een volledig kunstgebit. Onderprothese is klikgebit. Perfect. Bovenprothese sinds kort gerebased maar door te veel speeksel al het gevoel dat het eruit floept. Ik gebruik al jaren fixodent kleefpoeder. Maar het laat telkens los bij zoetigheid en zoete en warme dranken.Daardoor moet ik het vaker, te vaak eigenlijk plakken per dag. Ik ga binnenkort trouwen en wil graag de hele dag een veilig gevoel wat betreft het gebit. Dus niet constant moeten plakken. Welke kleefpoeder houd langer dan een paar uur ?
  Ik heb hier echt nachtmerries van.

  mvg Lizzy

  • Ik kan me voorstellen dat je er niet aan wil denken tijdens je trouwdag, maar ik zou niet weten welke kleefpasta het langst houdt in jouw geval. Ik denk toch dat het een kwestie van uitproberen is. Misschien zijn er anderen die hier een tip hebben?
   Je hebt het over teveel speeksel, is dat klinisch geconstateerd? Of is dat iets wat je voor je gevoel hebt? Als het echt een overmaat speeksel is, zou je nog kunnen overwegen om medicatie te gebruiken op je trouwdag. Veel medicijnen tegen teveel speeksel zijn geen middelen voor elke dag, maar je zou met je huisarts kunnen bespreken of je iets van glycopyronium of amitriptyline kan krijgen. Maar dan moet er wel eerst speekselonderzoek gedaan worden, want als het niet een overvloed aan speeksel is, dan heb je ook niets aan die medicijnen, integendeel zelfs. Bespreek dit met je tandarts, die kan je doorsturen voor een kwantitatief speekselonderzoek en ook contact opnemen met de huisarts.

 48. Hoi,

  Net snel wat doorgelezen. 10 dagen terug alles laten trekken.
  Morgen ergens uitgenodigd om te eten en onder zit niet goed. Komt er zelfs dan bijna uit.
  Heb mijn antwoord gevonden, kleefpasta mag maar niet in de gaatjes(meteoor inslagplaats). Had de vraag bij procter &gamble neergeldgd. Hij gaf nog een tip voor als restanten kleef pasta blijven zitten.
  Allereerst lost het op in speeksel, dan eventueel spoelen warm water. Dan nog bv resten wang bv wattenstokje met olie.Misschien heeft iemand wat eraan. Want je kunt pas weten wat heb is als je het meemaakt. Wel ga ik zelfs fantaseren over dingen om te eten.
  Groet

 49. Ook las ik iets over botresten in kaak.
  Ik belde een tijd geleden na trekken 1 grote kies naar de tandarts met een rare vraag.
  “Niet lachen,”zei ik. ” maar zou het kunnen dat ik weer een nieuwe kies krijg?”
  Het antwoord was uiteraard nee. Soort sponzig materiaal ( wel erg hard) wat vanuit kaak naar boven komt. Volgens mij zei hij ook dat dat bij ingreep gebeurde waar bv kies afbrak en stukje achterblijft. Idd erg pijnlijk. Maar zo verholpen bij tandarts.

  • De tanden en kiezen staan vast in de kaak in de tandkas. Dit is het bot wat resorbeert als de tanden getrokken worden. Deze tandkas zit heel strak om de tandwortels heen en bij het trekken van de tanden, en zeker meerwortelige kiezen, kan het bijna niet anders dan dat deze tandkas hier en daar breekt. Soms breken er dan stukjes bot helemaal los. Normaal gesproken verwijderd de tandarts deze voor zover hij er bij kan, maar soms zitten ze diep en blijven ze zitten. Geen probleem, want ze resorberen meestal, maar soms komen ze alsnog naar boven. Als dat gebeurt kan het last geven, maar ze zijn over het algemeen makkelijk te verwijderen.

 50. ik heb eeb plaatje en smeer er fixodent op,krijg alleen mijn plaatje heel moeilijk los.zijn er trucjes waardoor dit makkelijker gaat.
  zodat ik hem makkelijker los krijg.

  • Probeer zo min mogelijk kleefpasta te gebruiken, dat komt de smaak ten goede en het maakt het losmaken wat makkelijker, een paar kleine dotjes is voldoende. Kleefpasta lost op in warm water dus spoelen met warm water of thee zal het plaatje los weken.

 51. kan fixodent maag en darmproblemen geven,is er een dindmiddel in aanwezig dat verstoppingen kan geven?

  • Fixodent is uiteraard getest en veilig bevonden voor oraal gebruik en u zult er daarom in principe geen problemen mee krijgen. Maar als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde middelen kunt u er wellicht op reageren, al heb ik er nog nooit van gehoord. Als u het heel precies wilt weten kunt u beter contact opnemen met de fabrikant.

 52. Beste Wendy,
  Vanmorgen de overige tanden moeten laten trekken in mijn bovengebit i.v.m. speekselklier ontsteking in wang en deze tanden waar ook nog een frame bevestiging op geplaats was de oorzaak van dit probleem zijn , volgens KNO specialist
  Nu dus een boven prothese en het ziet er goed uit.
  Wanneer kan ik kleefpasta gaan gebruiken en wat kan ik nog meer verwachten van mijn nu al definitieve boven prothese.

  • Kleefpasta kunt u gebruiken zodra de wonden dicht zijn, maar ik zou alleen een klein beetje in het gebit doen waar niets getrokken is, zodat u niet de wonden volstopt met kleefpasta. Uw kunstgebit kan weliswaar definitief zijn, maar na een aantal maanden zal het geheel wel gerebased moeten worden, als de kaak geslonken is op de plaats waar de tanden getrokken zijn.

 53. Drie dagen geleden alles laten trekken, en nu dus boven en onder kunstklappers. Viel en valt me allemaal niet mee, maar op deze top site heel veel wijzer geworden, iedereen en vooral jij Wendy heel erg bedankt!!
  Heel veel goede info waar je echt wat aan hebt, ik weet nu i.i.g wat me nog ongeveer te wachten staat en ook oplossingen voor veel problemen.

  Groet Rick.

 54. Beste Wendy,
  Hartelijk bedankt voor de snelle reactie.
  Mijn tandarts wil binnen 2 weken al een rebased laten doen door de tandtechnieker, is dit dan wel zo verstandig.
  Als jij het over maanden hebt en hij weken, wat kan zijn argument hierin zijn?

  • Binnen twee weken een rebasing kan, maar niet in plaats van de rebasing over een paar maanden. Dus ik denk dat hij die rebasing extra wil doen en daar is helemaal niets mis mee hoor, integendeel. Het enige is dat je hem even een halve dag of een dag kwijt bent, maar daar valt wel overheen te komen. Daarna zal het gebit weer even goed passen, al gaat het slinken nog wel snel na een paar weken, dus de pasvorm zal niet heel lang optimaal blijven. Maar uiteraard wel veel beter dan het was.

 55. Beste Wendy,

  Ook ik wil je hartelijk bedanken voor al je adviezen!
  Daar heb ik heel veel aan gehad afgelopen dagen.
  Afgelopen woensdag zijn boven alle kiezen en tanden getrokken en daarna is het gebit er in gegaan (Ik ben 40 jaar).
  Dat is alles meegevallen.
  Waarschijnlijk komt dit door Arnica montana D6; VSM korrels.
  Ik kreeg die tip van een kennis. Twee weken voor de ingreep ben ik begonnen met slikken, 3×20 korrels per dag. Na de ingreep elk uur vijf korrels. Daarna nog een paar dagen 3×20 korrels per dag.
  Ik heb geen zwellingen gehad, geen ontstekingen en de wonden genezen heel netjes. Ik ben wel even terug geweest voor wat pijnlijke drukpuntjes, die zijn weg gevreesd. Tandarts zei dat het er al heel netjes uitziet.
  Op mijn gehemelte plak ik een beetje kleefpasta omdat het gebit al redelijk los zit.
  Tot nu toe ben ik heel gelukkig met deze beslissing en hoop ik over een aantal maanden pijnvrij te zijn na jaren pijn gehad te hebben.

  Groetjes Mariska

Reacties zijn gesloten.