Kunstgebit herstellen met een rebasing

Uw kunstgebit herstellen met een rebasing

Als de pasvorm van uw gebit niet meer goed is kunt u dit eenvoudig in uw kunstgebit herstellen. Een goede pasvorm is belangrijk voor het draagcomfort zodat u geen voedselresten onder het gebit krijgt, geen drukplekken heeft en het gebit goed op zijn plaats blijft zitten. Als uw gebit goed past zult u ook minder kans hebben op breuk. Wanneer uw gebit niet meer past krijgt u op de punten waar het gebit nog wel contact heeft, een te grote druk, wat pijnlijk is en waardoor het gebit kan breken.
Als de pasvorm minder is geworden kunt u uw kunstgebit herstellen door de volledige basis te vernieuwen. Dit heet een rebasing van de prothese. Aangezien uw kaken altijd blijven slinken, ook al gaat het langzaam, zal na vijf tot tien jaar de pasvorm niet meer goed zijn en moet u uw kunstgebit herstellen met een rebasing.

Hoe werkt een rebasing

Uw tandarts of tandprotheticus zal uw kunstgebit herstellen door met uw oude gebit als afdrukmal een afdruk in de mond te nemen. Hij gebruikt hiervoor meestal een rubberachtig materiaal. Als u afdrukken (happen) vervelend vindt omdat u het gevoel hebt dat het in uw keel loopt, hoeft u hier met een rebasing niet bang voor te zijn. Er is maar heel weinig afdrukmateriaal nodig voor een rebasing, dus er zal bijna niets naar achter lopen. Het afdrukmateriaal blijft in het gebit zitten en daarom zult u enige tijd het gebit moeten missen. De tandtechnicus of tandprotheticus zal nu op het laboratorium de hele basis van uw kunstgebit herstellen. Meestal duurt het een paar uur voordat u het gebit weer kunt ophalen.

Uw kunstgebit herstellen na een breuk

Als uw gebit gebroken is, moet u ook uw kunstgebit herstellen, ook al is er maar een klein stukje af. Scherpe randen of een verminderd houvast kan vervelende klachten geven. Als het breukvlak door de basis van het gebit gaat, moet er altijd een rebasing worden gedaan.  Zonder afdruk kan de tandarts niet de pasvorm van uw kunstgebit herstellen of behouden. Indien het breukvlak niet door de basis gaat, bijvoorbeeld als er een tand uit is, is er geen afdruk nodig en kan de tand op het laboratorium teruggeplaatst worden. Een breuk in uw kunstgebit herstellen met secondenlijm is niet verstandig. Superlijm of secondenlijm gaat een chemische reactie aan met de kunsthars en dan wordt het kunstgebit herstellen een lastige klus.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Reparatie

6 gedachten over “Uw kunstgebit herstellen met een rebasing

 1. F.Gehl

  LS

  Heb een porceleinen brug en nou is bij de pijler van een tand v.d. brug een scherf aan de voorkant afgebroken.
  Het is een mooie breuk met wat kan ik dit lijmen?

  1. Wendy Bericht auteur

   Een porseleinen brug heeft niet echt iets te maken met kunstgebitten, maar om uw vraag te beantwoorden: U kunt beter naar de tandarts gaan om het te laten maken. Indien u een (seconden)lijm gaat gebruiken zal het niet lang houden. De lijm kan er echter wel voor zorgen dat de tandarts later het porselein niet meer kan repareren aangezien de primers en etsvloeistoffen waarmee het porselein behandeld moet worden niet meer zullen werken doordat de lijmresten ertussen zitten. Mijn advies is dus om vooral niet zelf te gaan klussen maar de tandarts het te laten repareren voor een blijvender resultaat.
   Nog afgezien van het risico dat een overmaat aan lijm op en onder uw tandvlees kan gaan zitten waardoor u tandvleesontstekingen riskeert.

 2. D. Westerink

  Goedendag,
  Nadat mijn onderprothese bij TLZ te Zwolle was gerebased een half jaar geleden is hij nu gebroken. Na dit gemeld te hebben ben ik naar hun toe gegaan en krijg te horen dat ik een nieuwe moet laten maken omdat mijn kaak de oorzaak zou zijn. Voordat ik de prothese heb laten rebasen heb ik echter 2 jaar geen problemen gehad.
  Hoe kan dit??

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste meneer of mevrouw Westerink,
   Helaas kan ik hier niet heel veel over zeggen aangezien ik uw kaak en uw prothese niet gezien heb. Het is inderdaad mogelijk dat de prothese breekt doordat de pasvorm niet meer goed is of doordat de beet niet meer goed is. Toch zou na het rebasen de prothese weer goed moeten passen dus ik weet niet wat de reden is dat uw kaak de oorzaak is. Uw tandprothetist kan u hopelijk uitleggen waarom hij een nieuwe adviseert, wellicht zou u kunnen vragen om meer uitleg.
   Het kan ook zijn dat de prothese zo dun is en het breukvlak zo klein dat het erg lastig is om de prothese zodanig te repareren dat het gebit weer als vanouds past. In dat geval zou u het eerst moeten repareren en daarna alsnog rebasen, maar het gevaar bestaat dat de beet dan toch niet meer helemaal optimaal is en dat dan de kans op een nieuwe breuk alleen maar groter wordt. Soms is het dan inderdaad beter om een nieuwe te maken.
   Als u toch perse uw oude gebit wilt laten repareren en geen nieuw ondergebit wilt laten maken dan zou u dat met uw protheticus moeten bespreken. Wellicht kunt u een nieuw gebit dan nog even uitstellen. Mocht het dan binnen korte tijd weer mis gaan, dan weet u in elk geval dat u echt aan een nieuwe toe bent.

 3. Anoniem

  relatienummer CZ Tilburg 011067535 ben al meer dan 2 jaar bezig voor inplantaten geplaats te krijgen!worden me ieder keer afgewezen moet 13-02-2015 weer Sittard voor de 3e KEER om een goed keuring inplantaten te krijgen terwijl 2 tandtechnicus en 1specialist Ziekenhuis zeggen,dit kan alleen verholpen worden met inplantaten mijn 2e nieuwe prothese is wel 13 keer gerebase na de rebesing valt de prothese iedere keer DIRECT weer uit mijn mond kan er echt NIETS mee.

  1. Wendy Bericht auteur

   U kent wellicht het gezegde: Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Telkens weer rebasen terwijl het de eerste keer al niet hielp, dan gaat het ook de 13e keer niet goed natuurlijk. Kennelijk ligt de oorzaak ergens anders. Ook telkens maar weer een aanvraag doen voor implantaten en steeds hopen dat het nu wel lukt is niet erg doelgericht. Als de reden van afwijzing nog steeds aanwezig is zult u ook de derde keer een afwijzing krijgen.
   Een loszittende prothese kan verschillende oorzaken hebben en soms meer dan één tegelijk. Is uw kaak ernstig geslonken? Heeft u een probleem in uw speeksel? Heeft u moeite met het acceptatie-proces van de prothese? Heeft u hele sterke kaakspieren of knarst u? Heeft u aan een kant nog eigen tanden en kiezen? Zijn er andere medische stoornissen? Gebruikt u medicijnen die een droge mond geven? Enz. enz.
   Om maar even heel kort door de bocht te zijn: afhankelijk van de oorzaak heeft u een speeksel substituut, andere medicijnen, implantaten, een psycholoog of yoga lessen nodig, of het is helemaal niet mogelijk om bij u een vastzittend gebit te maken. Het kan zelfs zijn dat er factoren zijn waardoor implantaten bij u helemaal niet kunnen of zelfs op de lange termijn schade op zullen leveren.
   Uit uw reactie kan ik niet opmaken wat er speelt of wat de diagnose en oorzaken zijn van uw problemen. Ik raad u dan ook aan om, in plaats gefocust te blijven op een kunstgebit op implantaten, een specialist te gaan bezoeken die de oorzaak kan vinden en een goede diagnose stelt. Uw tandarts of tandprotheticus kan u verwijzen naar een kliniek voor bijzondere tandheelkunde waar ze veel ervaring hebben met dit soort problemen.

Reacties zijn gesloten.