Kosten kunstgebit

Kosten en vergoeding kunstgebit

Overweegt u om een kunstgebit te laten plaatsen? Dan bent u waarschijnlijk ook benieuwd naar het kostenplaatje van een kunstgebit. Krijgt u de kosten van een kunstgebit (geheel of gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering? En hoe zit het als u aanvullend verzekerd bent? Al deze -en andere- vragen spelen waarschijnlijk een rol.

De kosten voor een volledige prothese

In tegenstelling tot wat u wellicht denkt, betekent een volledige prothese niet per se dat zowel het boven- als het ondergebit vervangen wordt. Een prothese die dient voor ál uw tanden in uw onderkaak wordt net zo goed een volledige prothese genoemd, ditzelfde geldt uiteraard wanneer alleen alle tanden uit het bovengebit vervangen worden. Wel blijven er in de behandelde kaak geen tanden meer over: anders is de prothese niet volledig.

De kosten en vergoeding kunstgebit in geval van een volledige prothese worden gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaalt u zelf ook nog een gedeelte. Allereerst uw eigen risico. Daarnaast bent u verplicht 25% van de totale kosten zelf te betalen. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering, dan kunt u de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen vanuit deze verzekering.

Kosten en vergoeding kunstgebit na extractie

Onmiddellijk een prothese laten plaatsen na extractie? Deze vorm van prothese heet een immediaatprothese. Deze prothese wordt meestal gemaakt vóórdat je tanden en kiezen worden getrokken en na de extractie (het trekken) geplaatst. De prothese werkt dan als een soort “pleister”. Voor een immediaatprothese krijg je 75% vergoed vanuit de basisverzekering.

De kosten voor een klikgebit

Een kunstgebit op implantaten wordt alleen vergoed wanneer er sprake is van een ernstig geslonken kaak. U moet dan ook eerst een normaal kunstgebit gedragen hebben en mag dan ook geen eigen tanden of kiezen meer hebben in het kaakgedeelte waar u implantaten wil hebben.

Ook betaalt u een eigen bijdrage en moet u uw eigen risico aanspreken. De eigen bijdrage is 10% voor de onderkaak en 8% voor de bovenkaak. Wilt u een klikgebit op implantaten, vraag dan altijd eerst toestemming aan uw zorgverzekering!

Natura of budgetpolis?

Heeft u gekozen voor een goedkopere zorgverzekering met keuzebeperking? Dan kunt u geconfronteerd worden met hogere kosten wanneer u zich wil laten behandelen door een behandelaar waarmee de verzekering geen contract heeft afgesloten. Vraag dus altijd na met welke tandartsen de verzekering een contract heeft.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Financieel