Kleefpasta als uw kunstgebit los zit

Zit uw kunstgebit los? Dan kan kleefpasta u tijdelijk helpen bij dit ongemak. Een loszittend kunstgebit kunt u met kleefpasta vastplakken zodat het kunstgebit niet langer naar beneden valt of uit uw mond dreigt te vallen. Wel is het belangrijk om de oorzaak te weten van het loszitten van het kunstgebit. Als het gebit niet meer past is het raadzaam om niet alleen naar de kleefpasta te grijpen maar ook uw kunstgebit aan te laten passen. 

Advertentie

Slecht imago kunstgebit kleefpasta

Vaak hoor je dat je geen kunstgebit kleefpasta moet gebruiken omdat dat slecht zou zijn. Dat is dus niet helemaal waar. Kleefpasta op zich is niet slecht voor de kaken, het slijmvlies of het kunsthars van het gebit. Wel is het zo dat de klachten gemaskeerd worden bij het gebruik van kleefpasta. Daardoor kan het zijn dat u veel te lang doorloopt met een slecht passend gebit omdat u niet meer merkt dat het los zit. Een slecht passend kunstgebit kan ervoor zorgen dat het slinken van de kaak (kaakresorptie) extra snel gaat. De kunstgebit kleefpasta zelf heeft hier dus niets mee te maken.

Kleefpasta is tijdelijk prima oplossing

Als uw kunstgebit los zit kunt u het gebit perfect vastplakken met kleefpasta, maar het beste is om ook bij de tandarts of tandprotheticus te laten kijken naar uw gebit. Die kan beoordelen of het raadzaam is om een rebasing te doen van uw kunstgebit (een nieuwe basis) of dat u wellicht aan een nieuwe toe bent. Totdat deze behandeling is gedaan kunt u prima kleefpasta gebruiken.

Als het niet anders meer kan

Het kan zijn dat de tandarts of tandprotheticus geen mogelijkheden meer heeft om u te helpen met een rebasing of nieuw kunstgebit. Meestal komt dit doordat uw kaak erg laag is geworden, dan geeft de kaak geen houvast meer aan het kunstgebit. Kleefpasta kan dan een uitkomst bieden, ook op de langere termijn, mits de pasvorm van het gebit goed is. Toch gaat het slinken van de kaak gewoon door en daarom kunt u de overweging maken om implantaten te laten zetten. Op deze implantaten komt dan een klikgebit. Als u implantaten heeft stopt het slinken van de kaken en zult u een gebit hebben wat weer vast zit. Dan heeft u geen kleefpasta meer nodig.

Kleefpasta of kleefpoeder?

Vaak wordt kleefpasta gebruikt, maar soms is dat te dik voor het gebruik, met name als het gebit wel goed past. Dan is er te weinig ruimte voor de kleefpasta. In dat geval kunt u het beste kleefpoeder gebruiken. Kleefpoeder werkt met name als er wel contact is tussen het kunstgebit en de slijmvliezen. Kleefpasta werkt beter als er iets ruimte is tussen het kunstgebit en de slijmvliezen. De kleefpasta werkt opvullend.

Niet altijd kleefpasta gebruiken

Als u kleefpasta gebruikt zit uw gebit veel vaster en dat geeft zelfvertrouwen. Toch is het fijner als u ook uw gebit gewoon in kunt zonder kleefpasta. Nadelen van kleefpasta als een raar smaakje, lastig het kunstgebit en de mond kunnen schoonmaken en psychologische afhankelijkheid maken dat het verstandig is om geen kleefpasta te gebruiken als het niet nodig is. Vaak heeft u de zekerheid van de kleefpasta niet echt nodig. Gebruik het dan alleen als u naar een restaurant gaat, een feestje heeft of veel moet spreken. En als u dan thuis bent en wanneer u het niet nodig heeft, gebruikt u het niet. Zo ontwent u niet het gevoel van een kunstgebit zonder kleefpasta en zult u niet meteen heel onzeker worden als u een keer geen kleefpasta kunt gebruiken.


Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier >

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Onderhoud

Advertentie

4 gedachten over “Kleefpasta als uw kunstgebit los zit

 1. Gebruiker

  Is het erg als je de corega kleefpasta niet helemaal verwijderd krijgt van je tandvlees voor de nacht? Ik vind het onmogelijk om alles er vanaf te krijgen?

  1. Wendy Bericht auteur

   Het is soms inderdaad lastig te verwijderen, maar toch is het wel goed om alles schoon te maken. Als het te lastig is kan het zijn dat je teveel gebruikt. Beter is om niet teveel pasta erin te doen, een klein dotje links en een klein dotje rechts is vaak al voldoende en dat maakt het schoonmaken ook veel makkelijker.

 2. leon

  9 dagen geleden heb ik een tijdelijke prothese gekregen voor mijn bovenkaak. Vanaf het eerste begin zat de prothese niet goed. Ik kon mijn kiezen niet op elkaar krijgen vanwege te lange voortanden die direct aansloten op mijn ondertanden. Bijslijpen heeft wat geholpen maar het gebit voelt te ruim, als ik een schijfje banaan eet schiet het los. Volgens de techniker is plakken de enige optie voor de komende 6 maanden tot ik def. gebit krijg. Uitgaande van het slinken van mijn kaken is het niet beter een nu passende prothese krijgen en als die dan te ruim wort evt met plakmiddelen proberen op zijn plaats te houden?

  1. Wendy Bericht auteur

   Ik snap volkomen uw gedachtegang, alleen is het helaas nog veel te vroeg om te rebasen. Helaas is inderdaad een noodgebit altijd te ruim, dat kan niet anders met zo’n slinkende kaak.
   Nu een rebasing zal betekenen dat het gebit over een week alweer heel veel ruimte heeft. Eindeloos rebasen is om kosten-technische en prothese-technische redenen niet wenselijk.
   Kleefpasta tot de eerste rebasing is dan een goede oplossing.

Reacties zijn gesloten.