Gratis kunstgebit

Een gratis kunstgebit zonder eigen bijdrage

Een aantal tandprothetici en tandartsen adverteren met een gratis kunstgebit. Voor veel mensen is dat een mooie regeling, want niemand betaalt graag teveel, maar toch kunnen er aan een gratis kunstgebit haken en ogen zitten. Voordat u een gratis kunstgebit aan laat meten moet u daarom kijken of u echt aan alle voorwaarden voldoet.

Uw zorgverzekeraar krijgt gewoon de nota

Om een gratis kunstgebit aan te kunnen meten zal uw behandelaar de nota wel naar de verzekering sturen. Uw verzekering zal ook gewoon het bedrag wat u normaal gesproken zelf moet betalen aan u rekenen. Deze nota kunt u dan weer doorsturen aan uw aanvullende verzekering, waarvan u wellicht nog een deel extra terugkrijgt. Het bedrag wat er dan overblijft krijgt u, in het geval dat u een gratis kunstgebit wordt aangeboden, terug van uw behandelaar. Indien u geen aanvullende verzekering heeft, vergewist u zich er dan van dat u de volledige eigen bijdrage terug krijgt. De tandarts of protheticus die u een gratis kunstgebit belooft zal dit van te voren met u bespreken. Doet hij dit niet, vraagt u er dan om voordat de behandeling begint, zodat u weet waar u aan toe bent.

Betalingsverplichting

U krijgt niet zomaar zonder rekening een gratis kunstgebit. Om in aanmerking te komen voor de terugbetaling van uw eigen bijdrage, moet u zelf eerst dit bedrag aan uw zorgverzekering hebben betaald. Uw behandelaar kan dit bedrag meestal niet rechtstreeks met uw zorgverzekeraar verrekenen. Dat houdt in dat u zelf verantwoordelijk bent voor deze betaling, de betalingsverplichting ligt bij u, ook als het gaat om een gratis kunstgebit. Pas als u de betaling aan de zorgverzekeraar kunt aantonen zal de behandelaar u het geld terugstorten.

Uw eigen risico

Iedereen in Nederland heeft een wettelijk verplicht eigen risico. Dat houdt in dat als u een gratis kunstgebit wilt hebben, u toch dit eigen risico moet betalen. Dus als u uw eigen bijdrage heeft betaald en deze terugkrijgt van uw behandelaar, krijgt u aan het eind van het jaar toch nog een nota van uw zorgverzekeraar.  De hoogte van het eigen risico wordt door de overheid elk jaar vastgesteld.

Als u medische kosten heeft waarvan het totale bedrag minder is dan het eigen risico, dan moet u alles zelf betalen. Pas boven het bedrag van het eigen risico zal uw zorgverzekering de nota’s gaan vergoeden. Dus u kunt eigenlijk alleen een gratis kunstgebit krijgen indien u in dat jaar nog meer kosten heeft gedeclareerd die net zoveel of meer zijn dan het wettelijke eigen risico. Soms is het dus handig om het gratis kunstgebit nog net in het oude jaar of juist pas in het nieuwe jaar te laten maken, afhankelijk van uw andere medische behandelingen. Let op dat de ’wettelijk eigen bijdrage’ en het ’wettelijk eigen risico’ twee verschillende dingen zijn!

Een gratis kunstgebit op implantaten (gratis klikgebit)

Voor een gratis kunstgebit op implantaten gelden dezelfde voorwaarden. Uw eigen bijdrage voor een kunstgebit op implantaten, een klikgebit, is meestal vrijwel hetzelfde als de kunstgebit kosten voor een gewoon gebit. Indien uw behandelaar een gratis kunstgebit op implantaten (een gratis klikgebit) maakt, worden ook deze kosten vergoedt door uw tandarts of prothetist. Soms krijgt u de vergoeding van de fabrikant van het implantaat en krijgt u dus alleen een vergoeding bij een bepaald merk implantaat.

Wanneer kost een gratis kunstgebit echt niets?

Resumerend kunt u pas spreken van een gratis kunstgebit als u aan alle voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden houden in:

  • Dat uw oude kunstgebit ouder is dan vijf jaar en u dus in aanmerking komt voor vergoeding van een nieuwe
  • Dat u in eerste instantie voldoet aan de betalingsverplichting van uw eigen bijdrage
  • Dat u meer medische kosten heeft gehad in het zelfde jaar zodat u uw wettelijke eigen risico al betaald heeft
  • Dat u akkoord gaat met een bepaald merk implantaat, als het om een gratis kunstgebit op implantaten, een gratis klikgebit, gaat.
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Financieel