Een gedeeltelijk kunstgebit

Een gedeeltelijk kunstgebit als u nog niet alles mist

Als u nog een aantal tanden en kiezen hebt, maar niet voldoende om lekker te eten en praten, kunt u een gedeeltelijk gebit nemen. Ook als het restgebit niet stabiel is, er kiezen van de bovenkaak uit gaan zakken of als de beet heel ongelukkig is zonder vervanging van de getrokken kiezen is een gedeeltelijk kunstgebit een manier om de beet te herstellen en daarmee niet alleen het restgebit te beschermen, maar ook de functie te herstellen. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een gedeeltelijk kunstgebit. 

Advertentie

Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars

Een volledig kunstgebit is gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars en kunsthars of porseleinen tanden. Een gedeeltelijk kunstgebit of ’plaatje’ wordt op dezelfde manier gemaakt, alleen met ’gaten’ waar de eigen tanden nog staan. Afhankelijk van de hoeveelheid en de plaats van het restgebit kan dit stevig vast zitten omdat het aan de binnenkant (verhemelte of tongzijde) tegen de andere tanden en kiezen aan zit. Soms zijn er nog weinig eigen tanden en kiezen en dan kan het wel loszitten, omdat het niet de vastzuigende werking heeft van een volledig kunstgebit. Als het gebit los zit kan met een gebogen metalen haakje om de kiezen iets meer houvast gemaakt worden, maar deze haakjes kunnen ook weer de kiezen beschadigen als ze teveel schuren. Een gedeeltelijk kunstgebit heeft dus als nadeel dat het niet heel goed is voor de eigen tanden en kiezen, ook omdat er vaak veel plaque en tandsteen ontstaat langs de tandhalzen. Een ander nadeel is dat er op het verhemelte ook een plaat zit, net als bij een volledig kunstgebit. Vaak wordt een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars gemaakt als overgangsmiddel naar een volledig kunstgebit. Groot voordeel namelijk van zo’n gedeeltelijk kunstgebit is dat er makkelijk tanden en kiezen aangezet kunnen worden, als er later weer iets getrokken moet worden. Zo groeit u langzaam naar een volledig kunstgebit toe en dat is vaak prettiger dan ineens alles te laten trekken.

Een gedeeltelijk kunstgebit of frameprothese.

Een andere mogelijkheid is een frameprothese. Dit is ook een gedeeltelijk kunstgebit maar heeft een metalen basis, waar het tandvleeskleurig kunsthars aan vast zit. Aan deze metalen basis zitten ’klammers’, dat zijn metalen haakjes die om de eigen kiezen vast zitten. Deze klammers zijn helemaal naar de vorm van de kiezen gegoten en passen dus heel nauw. Daarom  schrapen ze niet langs de tanden en zullen ze geen beschadigingen veroorzaken. Een frameprothese zit over het algemeen lekker vast. Omdat deze vorm van een gedeeltelijk kunstgebit een volledige metalen basis heeft, heeft u ook geen plaat op het verhemelte. Een smalle en dunne metalen brug of ring op het verhemelte geeft veel meer comfort dan een volledige plaat van kunsthars. Bovendien zijn de gegoten ankers zodanig geconstrueerd dat er geen voedselimpactie plaats vindt en daardoor veel minder plaque en tandsteen zal ontstaan. Een frameprothese, in tegenstelling tot een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars, is gemaakt met als doel het behoud van de rest van de tanden en kiezen. Een nadeel is dat het bij een frameprothese moeilijker is om kiezen bij te plaatsen.

Kosten

Indien u een gedeeltelijk kunstgebit laat maken, krijgt u hiervoor geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit geldt zowel voor een ’plaatje’ of gedeeltelijk kunstgebit dat geheel van kunsthars gemaakt is, als voor een ’frame’ of ’frameprothese’, met een metaalbasis.
Om de kosten van een gedeeltelijk kunstgebit te kunnen declareren moet u een aanvullende verzekering hebben. Er zijn veel aanvullende verzekeringen die 75% van de kosten voor een gedeeltelijk gebit vergoeden. Uw verzekering kan u daar meer informatie over geven, maar het staat ook in uw vergoedingenoverzicht op de website van uw zorgverzekering. Het gaat hier om de tandartscodes G411 voor een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars of de code G451 voor een gedeeltelijk kunstgebit met metaalbasis, een frameprothese.


Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier >

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Een kunstgebit

Advertentie

6 gedachten over “Een gedeeltelijk kunstgebit als u nog niet alles mist

 1. René

  Hoi Wendy,

  Ik heb aan de bovenzijde een kunstgebit. Aan de onderzijde heb ik alleen nog mijn voortanden. Wat is in mijn geval de beste optie ? Zelf zou ik het liefst mijn voortanden behouden. Is een gedeeltelijk kunstgebit een optie, of misschien zelfs niks doen. Het kauwen doe ik nu met mijn voortanden, hetgeen natuurlijk niet optimaal is.

  Alvast bedankt voor je reactie

  1. Wendy Bericht auteur

   Het kauwen met alleen je voortanden is zeker niet optimaal. Niet alleen voor het eten zelf, maar ook voor je tanden, die worden waarschijnlijk redelijk overbelast. Maar wat het meest vervelend is, is de schade aan de bovenkaak. Als je dit langere tijd doet, dan zie je dat de voorkant van de bovenkaak heel sterk slinkt terwijl de ‘knobbels’ aan de achterkant van de bovenkaak naar beneden komen zakken. Dit veroorzaakt als het ware een ‘gekantelde’ bovenkaak, wat het vrij onmogelijk maakt om nog een goede prothese te maken of te dragen. Dus als je perse je onderste voortanden wilt behouden, dan raad ik je aan om ook in de onderkaak een plaatje of een frameprothese te dragen, zodat je met kiezen kauwt en niet met je voortanden.

   1. Laurie

    Wendy is het normaal dat wanneer je onder een plaatje hebt dit wiebelt ? Gisteren 25 aug zijn er drie tanden uitgegaan het gemis is opgevuld met 8 kiezen 4 links en 4 rechts. Wellicht heb jij een goede tip ?
    Alvast bedankt voor je reactie

    1. Wendy Bericht auteur

     Met dit soort klachten moet je echt even terug naar de tandarts, hier kan ik helaas online niets van zeggen. Succes!

 2. Dirk

  Hoi Wendy,

  Ik heb mijn vier bovenste tanden vooraan laten verwijderen en na twee maanden zonder heb ik nu reeds een maand een frameprothese.
  De prothese sluit echter niet goed aan tegen
  mijn gehemelte(ik kan ze ook ongeveer een millimeter op en neer bewegen) en iedere keer ik ook maar het minste eet moet ik de prothese afspoelen want alle eten kruipt er onder.
  Ik heb geprobeerd met een kartonnetje van een medicijnen verpakking ongeveer 2 mm en dat kan ik er vlot tussen schuiven.

  Wanneer ik zuurhoudende dranken of voedsel neem geeft deze ook een metaalsmaak af.
  De tandarts zegt dat hij dit nog nooit heeft meegemaakt.
  Hij stelt voor om nog dertig dagen te wachten en dan de prothese op te gieten.

  1. Wendy Bericht auteur

   De pasvorm van het frame kan ik helaas niet online beoordelen, maar elk frame zit niet helemaal star aan het restgebit vast omdat er anders teveel frictie op de andere tanden en kiezen komen. Je moet echt naar de tandarts om te laten beoordelen of het frame wat dat betreft goed zit.
   De metaalsmaak kan voorkomen bij bepaalde verschillende onedele metaalsoorten in de mond. Als er bijvoorbeeld amalgaamvullingen zijn kan dit een metaalsmaak geven samen met het frame. De oplossing is de amalgaamvullingen vervangen of een andere (edelere) legering voor het frame nemen.

Reacties zijn gesloten.