Wel of geen kunstgebit

Uw eigen gebit houden of een kunstgebit nemen?

Een kunstgebit nemen doe je niet zomaar. Helaas is het niet altijd mogelijk om uw eigen tanden en kiezen te behouden. Cariës, tandvleesziektes of een trauma kunnen er de oorzaak van zijn dat het gebit getrokken wordt of zelfs spontaan uitvalt. Soms wordt een gebit getrokken omdat het heel erg lelijk is en er om financiële of tandheelkundige redenen geen andere behandeling mogelijk is. Dan is een kunstgebit nemen nog de enige mogelijkheid.Een enkele keer worden zelfs om religieuze of culturele redenen alle tanden en kiezen getrokken. Ook in Nederland is het in bepaalde streken heel lang de gewoonte geweest en moest je soms zelfs een kunstgebit nemen als je ging trouwen. Gelukkig wordt dat bijna niet meer gedaan.

Advertentie

Als uw gebit problemen geeft en u twijfelt of een kunstgebit nemen wel de juiste keuze is, kunt u bij uw tandarts terecht voor individueel advies. Uw tandarts kan na een gesprek en een tandheelkundig onderzoek een behandelplan opstellen waarbij er met uw wensen rekening gehouden wordt. Soms is een kunstgebit nemen nog helemaal niet nodig.

De functies van een kunstgebit

Een kunstgebit nemen is het vervangen van uw eigen gebit voor een uitneembare prothese. Dit kunstgebit zal een aantal functies overnemen van uw eigen gebit  zoals spreken, eten en het uiterlijk. Om dit goed te doen is een goede pasvorm belangrijk, maar ook een optimale plaatsing van de tanden.

Heel gebit of gedeeltelijk kunstgebit

We spreken van een volledig kunstgebit als er zowel in de bovenkaak als in de onderkaak alle eigen tanden weg zijn en vervangen zijn door een kunstgebit.

Er is ook een mogelijkheid tot een gedeeltelijk kunstgebit. In dat geval zijn er nog eigen tanden of kiezen en zal er een prothese gedragen kunnen worden die alleen het ontbrekende deel van het gebit vervangt.

Een gedeeltelijk gebit kan gemaakt worden met een volledige kunstharsbasis of met een metalen basis. Als de basis van metaal is,, heet het een frame of frameprothese. Bij een frame in de bovenkaak ligt er een metalen plaat of ring tegen het verhemelte. Een frame in de onderkaak heeft een metalen rand langs de binnenkant van de onderkaak, onder het voorste deel van de tong.

Een kunstgebit nemen; altijd op maat gemaakt

Het kunstgebit wordt altijd op maat gemaakt. Als u een kunstgebit wilt nemen zal de tandarts of tandprotheticus het speciaal voor u aanmeten in de praktijk. Dit gebeurt in principe in vijf stappen waarbij het kunstgebit in diverse tandtechnische fases opgebouwd wordt. Soms kan het in minder stappen gemaakt worden. Een eerste kunstgebit, waarbij de laatste tanden of kiezen getrokken worden, zal in één tot drie afspraken gemaakt worden. Dit is afhankelijk van het restgebit.

Uw eigen tanden kunnen zo goed mogelijk nagemaakt worden. Er zijn veel standaard vormen en kleuren. De standaard prothesetanden kunnen ook nog beslepen worden en zo individueel aangepast aan uw eigen gebit van vroeger.

Daarom is het altijd handig om gebitsmodellen die vroeger wellicht gemaakt zijn voor een kroon of voor een behandelplan, te bewaren en mee te nemen als u een nieuw kunstgebit gaat laten aanmeten. Een kunstgebit nemen maakt dat u zelf kan bepalen hoe u eruit ziet!


Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier >

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: Een kunstgebit

Advertentie

Een gedachte over “Uw eigen gebit houden of een kunstgebit nemen?

  1. Anoniem

    Ik ben 46 jaar ik heb al een kunstgebit toen ik 18 jaar was er ging een wereld open met prothese

Reacties zijn gesloten.