Kunstgebit laten aanmeten

Alle stappen bij een kunstgebit aanmeten

Een kunstgebit aanmeten laat je doen door een tandarts of een tandprotheticus. Bij een nieuw kunstgebit aanmeten krijgt u in principe vijf afspraken. Op de vijfde afspraak is het gebit klaar en kunt gaan wennen aan het nieuwe gebit. Dit kan enige weken duren waarin er af en toe een drukplekje moet worden weggehaald door de tandarts of prothetist. Soms worden stappen overgeslagen, bijvoorbeeld bij een nood kunstgebit aanmeten. En soms komen er extra afspraken bij omdat er iets gecorrigeerd moet worden. U kunt bijvoorbeeld de tanden niet mooi vinden bij het passen, wat dan veranderd moet worden en dan komt er een extra pas-afspraak bij. 

Eerste afspraak kunstgebit aanmeten: Afdrukken

De eerste afspraak bestaat uit het afdrukken van uw kaken met een standaard vorm afdruklepel en een afdrukmateriaal wat redelijk nauwkeurig is. Meestal wordt hiervoor alginaat gebruikt. Deze afdrukken worden door een tandtechnisch laboratorium of door de tandprotheticus uitgegoten in gisp zodat hij een gispen replica krijgt van uw kaak.
Het is mogelijk om nu al de tanden uit te zoeken, zodat deze door het laboratorium de volgende keer al los meegeleverd worden. Vaak worden ze pas tijdens de beetbepaling (zie hieronder) uitgezocht. Een kunstgebit aanmeten kan niet zonder afdrukken, maar veel mensen worden hier misselijk van. Een trucje om niet misselijk te worden is tijdens het afdrukken niet diep in te ademen. Dus goed uitademen en ‘diep puffen’ door de neus. Na een minuut is het spul hard en kunt u weer normaal ademen. Dit kunt u oefenen door met een slok water op bed te gaan liggen en de mond te openen. Denk erop: niet het water inslikken. Zo wordt voor iedereen een kunstgebit aanmeten een stuk makkelijker!

Tweede afspraak kunstgebit aanmeten: Definitieve afdrukken

Op deze eerste modellen worden op maat gemaakte afdruklepels gemaakt. Deze hebben als voordeel dat de randlengte van de afdruklepel zodanig gemaakt kan worden zodat de spieren rondom de kaken en mond niet gestoord worden in hun beweging. Met een vrij dik, stevig afdrukmateriaal worden de randen van de afdruklepel nu afgedrukt waarbij alle spieren van de wang en mond bewogen worden. Zo vormen de spieren heel nauwkeurig zelf waar de rand van de afdruk (en later de rand van het kunstgebit) kan komen.Daarna wordt met een dunner afdrukmateriaal de hele kaak afgedrukt. Deze dubbele afdruktechniek zorgt voor een veel betere pasvorm van uw kunstgebit dan bereikt kan worden met een enkele afdruk. Met deze tweede afdruk wordt een zeer nauwkeurige replica van de kaak gemaakt (het definitieve model), waar ook precies de spieraanhechtingen op de kaak en daarmee de maximale randlengte van het kunstgebit wordt aangegeven.

Tegenwoordig wordt bij een kunstgebit aanmeten dit altijd gedaan. Vroeger maakte men verschil tussen een ‘ziekenfonds’prothese en een ‘C-prothese’, waarvan alleen de laatste een dubbele afdruk kende.

Derde afspraak kunstgebit aanmeten: Beetbepaling

Voor de derde afspraak worden er beetplaten gemaakt op de definitieve modellen van de onder- en bovenkaak. Dit is een belangrijke stap bij het kunstgebit aanmeten. Hiermee kan de tandarts of tandprotheticus de positie van de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar bepalen. Dus hoe diep u dichtbijt, maar ook hoe de kaken precies recht boven elkaar staan. Dit is belangrijk omdat de kaakgewrichten alleen goed kunnen functioneren als de kiezen recht op elkaar komen en niet naar links of rechts glijden bij het dichtbijten. Ook als u te diep dichtbijt kunnen de kaakgewrichten last van slijtage krijgen. Kaakgewrichts-klachten houden in dat u pijn krijgt vlak voor of in uw oren (waar de kaakgewrichten zitten) of bijvoorbeeld knakkende geluiden hoort als u eet. Tijdens deze sessie worden ook de tanden uitgezocht. Nu kunt u samen met de behandelaar de kleur, de vorm en de stand van de tanden gaan uitzoeken. Voor de kleur en de vorm heeft de tandarts stalen, folders, kaarten en modellen waar u uit kunt kiezen. De tandarts geeft u hierin uiteraard advies. Als u tevreden was met de vorm van de tanden van uw oude kunstgebit, dan is het ook mogelijk om een klein afdrukje te maken van uw oude gebit zodat op het laboratorium dezelfde tanden uitgezocht kunnen worden. Ook foto’s waar u lachend op staat zijn heel handig voor de protheticus of tandtechnieker die de tanden gaat zetten. Als u een foto meeneemt, kijk dan goed welke tanden u toen had. Als het uw eigen tanden waren van vroeger kunt u die na laten maken, maar het kan natuurlijk ook dat u de tanden wilt hebben van een vroeger kunstgebit. Dan kunt u daar uiteraard een foto van meenemen als u dat gebit niet meer heeft. Bij uw kunstgebit aanmeten bent u degene die bepaalt hoe u eruit gaat zien!

Vierde afspraak kunstgebit aanmeten: Passen in was

Zodra alles is uitgezocht en de beet is bepaald kunnen de tanden worden gezet. Een kunstgebit aanmeten kan niet zonder de tanden te passen van te voren. Als u het nieuwe kunstgebit gaat passen is echter de plaat die op de kaken rust nog van kunsthars of een ander materiaal. Deze platen zijn gemaakt op het definitieve model maar het materiaal is niet nauwkeurig. Daarom zitten de platen nog los in de mond, maar dat is niet zoals de uiteindelijke plaat wordt. De tanden zijn echter wel definitief. Dus de kleur, vorm of stand van de tanden zullen exact zo blijven. Als het nog niet helemaal naar uw zin is kan het nu nog veranderd worden omdat ze vaststaan in was. Dit kan met een warm instrument zacht gemaakt worden zodat correcties mogelijk zijn. Als de kleur of vorm niet naar uw wens is kunnen er andere tanden ingezet worden. Als de stand niet mooi is kan deze veranderd worden en de vorm van de tanden kan ook aangepast worden door de tanden te beslijpen. Een enkele keer zijn de correcties teveel om aan de stoel te doen en moet het model terug naar het laboratorium, in dat geval zal u een extra afspraak maken om nog een keer te passen.
Ook zal uw behandelaar kijken of de beet, zoals die bepaald is in de vorige afspraak, goed is.

Vijfde afspraak kunstgebit aanmeten: Plaatsen

Bij de laatste afspraak is uw nieuwe kunstgebit klaar. De tandarts of tandprotheticus zal eerst controleren of er geen zere plekken zijn of scherpe randjes. Ook zal de beet gecontroleerd worden en eventueel nog wat gecorrigeerd. Meestal voelt uw nieuwe kunstgebit vreemd aan. Het duurt een paar weken voordat u er helemaal aan gewend bent. Hoe groter het verschil met uw oude gebit, hoe langer het duurt voordat uw nieuwe kunstgebit eigen is. Een kunstgebit aanmeten is altijd precisie handwerk maar hoe nauwkeuriger het gedaan wordt, hoe sneller het went.

Eventuele vervolgafspraak bij het kunstgebit aanmeten: controle en drukplaatsen

In de weken na het plaatsen van uw nieuwe gebitsprothese kan het gebeuren dat er drukplaatsen ontstaan. Leg het nieuwe gebit niet direct uit, want vaak gaat dit na een dag over. Als het niet over gaat na een aantal dagen of heel erg pijn doet, kunt u dit meestal eenvoudig laten corrigeren. Ook een iets te lange rand of een te lange verhemelteplaat is eenvoudig aan te passen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Uw kunstgebit verzorgen?

Laat uw kunstgebit er ook schoner, frisser en stralender uitzien, kijk hier > (aff.)

Kunstgebit verzorgen >


Geplaatst in: De behandeling

11 gedachten over “Alle stappen bij een kunstgebit aanmeten

 1. Anoniem

  Dag mevrouw/mijnheer.
  Met veel waardering heb ik kennisgenomen van Uw raadgevingen. Ik heb nu een half jaar een tijdelijke bovenprothese waarvan ik blijvende nare bijwerkingen ondervind. Nabehandelingen door mijn tandarts leveren – totnutoe- niet de door mij gewenste resultaten op. Slechts eenmaal heeft hij door de tandtechnieker een rebashing laten uitvoeren. Dat heeft, jammergenoeg voor een kortdurende periode, verlichting gegeven. Aan U mijn vraag: mijn tandarts vindt dat ik geduld moet hebben en moet wachten tot de het slinken van de bovenkaak zoveel als mogelijk is uitgewerkt. Nadien kan door hem worden overgegaan tot het aanmeten van een definitieve bovenprothese. Hij meent dat een tweede rebashing geen verlichting van mijn aanpassingsproblemen zal geven. Ik betwijfel zulks. Doe ik er verstandig aan om de tandtechnieker, die mijn prothese vervaardigd heeft, in de arm te nemen voor een second-opinion ?

  1. Wendy Bericht auteur

   Beste mijnheer,
   Fijn dat u waardering heeft voor de website, daar doen we het voor!
   Helaas is de periode na het trekken van de tanden en kiezen echt heel vervelend. Bij u is het nu een half jaar geleden, u zou het grootste slinken nu wel zo’n beetje gehad moeten hebben, al kan dat individueel verschillen. Het slinken van de kaak gaat overigens uw hele leven door, maar in zodanig tempo dat een goed passend gebit jarenlang zal blijven passen. Pas na 5 tot 10 jaar zal de kaak dan zodanig geslonken zijn dat uw gebit niet meer past en er weer een rebasing of een nieuw kunstgebit nodig is.
   Let wel: een goed passend gebit is niet altijd een gebit wat echt vast zit. Een vastzittend gebit gaat het beste met een goede pasvorm, maar er zijn meer factoren waardoor een gebit vast blijft zitten. Hoe handig u ermee omgaat, de vorm van de kaak, de hoeveelheid speeksel, de kwaliteit van het speeksel, of u uw eigen tanden en kiezen in de andere kaak nog heeft, de stand van de tanden van het kunstgebit, de kracht van de kauwspieren, de beweeglijkheid van het kaakgewricht naar de zijkant, de acceptatie van het hebben van een kunstgebit, allemaal factoren die meespelen in het wel of niet blijven zitten van het gebit. Mijn ervaring is zelfs dat de pasvorm van een kunstgebit soms heel slecht is maar dat de eigenaar er alles mee eet. En soms zit een gebit heel mooi en kan men er niets mee. Hoe dat bij u zit kan ik uiteraard niet zeggen, maar een tandarts die veel protheses maakt (niet allemaal doen ze dat even veel) of een tandprotheticus kan u hier meer over vertellen. Wat dat betreft zou een second opinion zeker verhelderend kunnen werken.
   Om even verder te gaan met uw vraag wat u kunt doen nu: Voor het vastzitten van uw gebit is, zolang het gebit nog niet de optimale pasvorm heeft, een kleefpasta prima, maar soms kan teveel hiervan misselijkheid geven. Een klein dotje links en rechts is al genoeg om het gebit op zijn plaats te houden. Als dat niet helpt tegen de misselijkheid kan het ook zijn dat de rand aan de achterkant voor u te lang is. Een randje eraf laten halen door de tandarts kan dan heel wat schelen. Niet teveel natuurlijk, want anders gaat het gebit nog losser zitten.
   Een nieuwe rebasing is niet altijd een oplossing. Vaak wordt de prothese toch wat dikker door steeds maar weer te rebasen en daardoor ook zwaarder. Vaak rebasen geeft ook dat de kiezen misschien net anders op elkaar gaan staan en als dat niet heel mooi past gaat het gebit daardoor weer los zitten. Een ‘tissue conditioner’ kan misschien voor u een goede oplossing zijn. Dit is een tijdelijk zacht laagje wat los in de prothese aangebracht wordt, dus u moet voorzichtig zijn met het gebit schoonmaken, maar het zit vaak heel comfortabel. Nadelen zijn wel dat het na een week al harder gaat worden en het is poreus waardoor vuil en bacteriën er makkelijk in kunnen gaan zitten. Het is dan ook echt een tijdelijke oplossing, al houden sommigen het er veel langer in. Maar het zou u net over deze lastige periode heen kunnen tillen.
   Mocht het helemaal niet meer lukken, dan zou ik u aanraden om een verwijzing te vragen aan uw tandarts naar een kliniek voor bijzondere tandheelkunde, waar vaak veel ervaring is met dit soort problematiek. Wellicht kunnen ze u daar dan verder helpen.
   Heel veel succes ermee!

 2. smiley

  Goeden dag .

  De stappen hier boven heb ik allemaal gehad ,met passen in de was zou het nog iets veranderd worden omdat ik zelf vond dat je de rand van het gebit als ik lachte teveel zag .
  Mijn vorige prothese had geen opstaande rand .En een heel korte gehemelte plaat ik word misselijk ervan nu de plaat groter is .Maar ik lees dat dit verholpen kan worden.

  Ik heb het nu een week kan het dat het gebit nog wat hoger komt te zitten zodat je de rand minder gaat zien.

  Met het plaatsen toen het klaar was zag ik het minder da nnu als ik lach ook heb ik een behoorlijke overbeet ,nu is het gebit dus helemaal af ,kan ik er toch nog iets aan laten doen.
  Ik heb bij mijn tandarts nog wel een na controle over 3 weken .

  1. Wendy Bericht auteur

   Een opstaande rand en een verhemelteplaat zorgen voor het grootste deel voor het houvast van de prothese. Dat is de reden dat het er normaal gesproken wel op wordt gemaakt. Ook ben je flexibeler in het plaatsen van de tanden als er een rand zit. Zonder rand moeten de kunstgebit tanden precies op de kaak aansluiten. Als de kaak geslonken is, komen de tanden relatief te ver naar boven en/of achter te staan. Als je misselijk wordt van het gebit, dan kan de rand van het gebit inderdaad ingekort worden, maar een paar milimeter kan al schelen, je hoeft niet meteen de hele plaat weg te laten halen.
   De lachlijn, waarbij je net iets van het tandvlees/roze kunsthars moet zien, kan ik niet beoordelen. Dat is iets wat je echt moet zien, en dat kan alleen je eigen tandarts. Ook de overbeet is moeilijk te beoordelen. Het zijn gelukkig geen spoedeisende zaken, dus wat dat betreft is het goed om de mondspieren even helemaal te laten wennen aan de nieuwe prothese. Maar mocht je nog steeds niet met de overbeet of de rand tevreden zijn, meld dit dan absoluut op de volgende afspraak zodat je tandarts de kans krijgt om dit te veranderen als dat kan.

 3. smiley

  Goedemiddag Wendy.

  De problemen zijn op gelost de bovenrand is een heel eind dunner en minder hoog gemaakt gemaakt en gematteerd .

  De tanden zijn uit de prothese gehaald en in een andere stand geplaatst zodat de overbeet ook minder is .

  Volgende week is het weer klaar en kijken we naar de plaat die dan wat korter geslepen zal worden .

  groetjes Smiley

 4. Sjors

  Hallo Wendy,
  Sinds 2 weken heb ik een noodgebit onder. Het probleem is niet zozeer de pijn of de drukpuntjes wat je allemaal kunt verwachten, maar wel dat het noodgebit totaal niet passend is. Bij het dichtbijten komt de linkerkant wel 2 mm los van de kaak en bovendien is de voorste rand van het gebit aan de linkerkant wel 5 mm korter dan de rechterkant, zodat je links zowat onder het gebit door kunt kijken. De tandprotheticus houdt vol dat dat nu eenmaal komt door de vorm van de kaak, terwijl je gwoon kunt zien in de mond dat er totaal geen reden is om de linkerkant zo kort te maken. Dit gaat dus waarschijnlijk betekenen dat er bij het rebasen niet veel aan gaat gebeuren, want het is niet eenvoudigweg even de bestaande vorm passend maken Er zou gewoon een stuk aangezet moeten worden. Maar kan dat wel eigenlijk.? Of ben ik gedoemd om een half jaar tot een jaar rond te moeten lopen met een losliggend stuk plastic in de mond.

  1. Wendy Bericht auteur

   Het loskomen van het gebit bij het aanbijten kan inderdaad komen doordat na het trekken van de kiezen er relatief meer botresorptie links is dan rechts, waardoor het gebit kantelt en de beet niet meer klopt. Zonder het te zien kan ik daar echter niet over oordelen, dus zou je daar beter, als je er niet uit komt met je eigen behandelaar, eventueel een second opinion kunnen gaan halen bij een andere tandarts of prothetist. In zijn algemeenheid kan ik wel zeggen dat je bij het rebasen, tijdens het uitharden van het afdrukmateriaal, de kiezen zachtjes op elkaar kan zetten, zodat de beet er goed inzit. Ook een randopbouw is technisch geen probleem. Het enige wat je wel kan krijgen is een plaatselijk dikkere plaat aan de linkerkant. Meestal zijn dit echt kuren van een noodgebit en er wordt niet voor niets aangeraden om na een of twee jaar een definitief kunstgebit te laten maken.

 5. Sjors

  Leuk Wendy dat je serieus en vrij snel ook reageert. En het kost niets, tenminste voor mij.
  Ik wilde ondanks mijn beperkte tevredenheid over mijn onderprothese toch even iets positiefs delen. Ik ben nu na 16 dagen na de extractie van 13 elementen van mijn ondergebit pijnvrij, maar uiteraard nog niet voldoende om een biefstuk te eten. Ik zal even uitleggen hoe dat komt na de 14e en de 15e dag nog extreem veel pijn geleden te hebben. Op de dertiende dag was ik bij de tandprotheticus om de zgn drukpunten te verlichten. Ik dacht nog “nu komt het goed” want ik heb immers ervaringen van 7 jaar geleden met mijn bovengebit. Maar goed, een afspraak van ongeveer 15 min waarbij tot wel 2 keer toe werd gemeten met een witte pasta waar die drukpunten dan wel zaten en waarna het bijgeslepen werd. Daarna kreeg ik de vraag:”is het nu beter?” en dat was het uiteraard. Helaas nog lang niet goed, maar ja, wel beter en het kwartier is voorbij. Ik vond het al vreemd dat op een tweetal plaatsen de pijn eigenlijk extreem was en de genezing slecht. Op zich mogelijk te verwachten bij dertien extracties. Bij nadere (zelf)inpectie bleek eigenlijk dat juist in het centrum van de nog steeds bijzonder pijnlijke plaatsen er gewoon bot door het tandvlees stak.Je kunt het zelf voelen met je tong, maar zelfs met een leesbril kun je het niet zien. Maar oke, met een ferme tik met een stomp voorwerp zag ik kans om die puntjes te breken en daarna eruit te pulken. Het doet een fractie van een seconde erg pijn, maar een uur later had ik er al totaal geen spijt meer van. Dwz zonder prothese in dan. De volgende dag zelf aan de slag gegaan met de overgebleven drukpuntjes met een 3mm boortje op de prothese. Omdat ik slechts met tienden van milimeters tegelijk ruimte schiep binnen de prothese, ben ik ruim een uur bezig geweest, maar wel met een fantastisch resultaat. Ik kon me er ook iets bij voorstellen dat de tandprotheticus er helemaal flauw van zou worden om meer dan een uur bezig te zijn en na elke aanpassing te horen “wel beter maar nog steeds niet goed”. A hebben ze dat niet ingepland en B denken ze dan “daar heb je weer zo’n zeurpiet. Om de volgende dag even terug te gaan, dat past ook niet altijd in hun agenda, en binnen een kwartier los je ook niet alles op. De boodschap is eigenlijk samenvattend: uit-stekend bot is niet iets dat erbij hoort en wat vanzelf goedkomt en wees niet te snel tevreden met bijna opgeloste drukpuntjes omdat het immers beter is dan daarvoor. Nu heb ik slechts nog als actiepunt verbetering van de omtrek van de prothese omdat er toch merkwaardige afwijkingen zijn. Wellicht is het bespreekbaar.
  Tot slot, het lijkt me een mooi beroep om protheticus te zijn en mensen onnodig leed te besparen, al zou ik er voor moeten overwerken. Helaas is het noodzakelijke leed natuurlijk niet te voorkomen. Ik geef het je te doen om te voorspellen wat er overblijft als er een gebit getrokken wordt. Dat klopt natuurlijk zelden.

  1. Wendy Bericht auteur

   Een heel verhaal, maar ik denk dat het heel herkenbaar is voor mensen die dit ook hebben meegemaakt. Gelukkig is het wel normaal dat die botpuntjes uitsteken, dat zijn de randjes van de botkas waarin de wortels zaten. Wat we ook wel het slinken van de kaak noemen, is eigenlijk het verdwijnen/resorberen van het kaakbot rondom de vroegere wortels, wat overblijft is een gladde kaak. Dus zelf aan de slag hoeft echt niet hoor, als het te scherp is, dan kan de tandarts daar onder verdoving heel goed iets aan doen.

 6. Sjors

  Ik snap je reactie Wendy
  Sommige complicaties zijn heel normaal en verklaarbaar. Helaas echter zijn patienten met pijnklachten (ook heftige), al of niet afhankelijk van een (over)volle agenda van de behandelaar, en je kunt dat die behandelaars eigenlijk niet eens kwalijk nemen, redelijkerwijs. En natuurlijk wist ik dat de tandarts iets aan de botfragmenten kon doen (als hij ze wel kan zien 🙂 ) en ook de protheticus kon doen wat ik gedaan heb, maae even wachten tot zij mij in konden plannen zou geleid hebben tot gewoonweg nog even een weekje pijn leiden voor daarna weer een korte afspraak met het risico dat mijn klachten zelfs na die week “afzien” weer afgedaan worden met “u moet geduld hebben en dat hoort er nu eenmaal bij”.
  Dus vergeef mij mijn zelfredzaamheid, maar bedankt voor de feedback. Maar goed, het drukke agendaprobleem is niet uniek voor alleen de tandheelkunde, en heeft vaak niets te maken met de goede bedoelingen van de behandelaar zelf. em bovendien hoe ernstig je er ook aan toe bent, er is altijd iemand met nog veel meer problemen. Ik hoop niet dat je dit verkeerd opvat, want zo is het niet bedoeld.

  1. Wendy Bericht auteur

   Jammer dat uw ervaring is dat u niet snel geholpen wordt. Ik denk dat de meeste praktijken toch wel de policy hebben om pijnklachten nog dezelfde dag te behandelen.

Reacties zijn gesloten.